Hvis det ikke ender med masseanholdelser, hundebid og knippelsuppe, bliver man jo nærmest skuffet. Alle parter. For pokker stå i at gejle det hele op, og så sker der så ikke noget. - Politiassistent Steffen Mogensen (Sagt om, hvad der foregår i en betjents hoved inden et derby)

Farvel til 2023: Et år, der hurtigst muligt skal glemmes

Få år i Brøndbys rige historie var mere begivenhedsrige end det forgangne 2023. Desværre var der ikke mange positive historier blandt de hyppige overskrifter. I bestyrelsesgangene, på tribunerne og på banen var det kedelige episoder, der stjal rampelyset. Det på trods af 2023 paradoksalt nok var et år, der også gav Brøndby en række nye

Lounge på Brøndby Stadion

Få år i Brøndbys rige historie var mere begivenhedsrige end det forgangne 2023. Desværre var der ikke mange positive historier blandt de hyppige overskrifter. I bestyrelsesgangene, på tribunerne og på banen var det kedelige episoder, der stjal rampelyset. Det på trods af 2023 paradoksalt nok var et år, der også gav Brøndby en række nye og spændende muligheder. 

Global Football Holdings’ usikre start

Sportsligt og økonomisk medførte Global Football Holdings’ indtog på Vestegnen højere ambitioner lovning på nye tider. Både Jan Bech Andersen og Carsten V. Jensen fortalte med store armbevægelser om de nye muligheder ejerskiftet gav. 

Realiteten er desværre indtil videre en ganske anden. Det sportslige niveau er ikke for alvor blevet hævet, og strategisk virker klubben stadig som en rodebutik, hvor udmeldinger går til højre og venstre uden nogensinde for alvor at blive konkrete. Budgetterne blev øget i 2023, men der mangler stadig en tydelig plan for, hvordan vi kommer nærmere fck.

Også på transfermarkedet har det været svært at se, hvad strategien er. I de seneste to transfervinduer er det kun Jacob Rasmussen og Sean Klaiber, der kan betegnes som succeshistorier, imens dyre indkøb som Håkon Evjen, Rasmus Lauritsen og Mateusz Kowalczyk bruger det meste af tiden på bænken og Emmanuel Yeboah slet ikke kan komme i kamptruppen.

LÆS OGSÅ: Historisk dårlig start for Yeboah: Kan han bryde mønsteret? 

De to transfervinduer under GFH har da også været i øst og vest strategisk set. Det første vindue i januar så os hente tre nordiske profiler med flotte CV i form af Lauritsen, Evjen og Frederik Winther, hvorefter vi fulgte op med et sommervindue, der i stedet primært bød på unge, eksotiske lottokuponer.

Den splittede fanscene

Netop GFH’s var også en af grundene til, at 2023 blev et stemningsmæssigt lavpunkt i Brøndbys historie. På trods af stor tilskuerfremgang siden covid 19-pandemien og flere udsolgte kampe var stemningen ikke-eksisterende i foråret. Det skyldtes som bekendt Alpha og co.’s stemningsboykot.

De aktive fans vendte endelig tilbage i denne sæson i deres eget lille stemningsafsnit på Øvre Sydsiden, men efterlod altså en fragmenteret, lederløs og svækket nedre tribune bag sig. Ser man over hele året, var der stemningsmæssigt heller ikke de store højdepunkter i form af mindeværdige tifoer eller lignende.

Det fanmæssige højdepunkt fandt man i stedet udenfor kampdagene i form af tilslutningen til Fanafdelingen samt dennes arbejde med at sikre en historisk værdiaftale baseret på bred opbakning fra hele fanscenen.

Manglende spillemæssig udvikling

Inde på banen var manglende planer og ambitioner desværre også nøgleordene i 2023. Jesper Sørensen fik en fuld opstart i januar til at sætte sit aftryk på holdet, men de spillemæssige ambitioner holdt ikke længe.

På trods af en fremragende åbningskamp imod Horsens, der blev vundet 5-2, opgav han de spillemæssige ambitioner, da resultaterne svigtede. Han gik fra at ville være dominerende og offensive til at spille afventende og defensivt på præcis samme måde som Niels Frederiksen gjorde før ham. Lige lidt hjalp det dog, da Brøndby endte sæsonen uden europæisk kvalifikation og uden spillemæssigt at rykke sig fremad.

LÆS OGSÅ: 6 spildte måneder: Jesper Sørensen smed gylden chance væk

Resultatmæssigt har 2023/24-sæsonen været bedre. Vi overvintrer på en andenplads, og der har været marginale statistiske forbedringer i forhold til den elendige sidste sæson. Jesper Sørensens tropper har 0,29 lavere expected goals (xG) imod sig per kamp, 0,11 flere store chancer skabt per kamp, 0,15 højere xG per kamp samt højere scoringsprocent og boldbesiddelse i forhold til sidste sæson.

Dette var dog også forventet i forhold til, hvor store problemer Brøndby befandt sig i sidste sæson – især i den første halvdel under Frederiksen. Ser man på de større linjer er der derfor også stadig mange ting at være kritisk over. Sørensen foretrækker stadig et defensivt og afventende system, og vi skaber stadig markant færre og værre chancer end konkurrenterne i toppen af ligaen.

Sidst men ikke mindst er der også yderst begrænset spilletid til talenterne, hvilket naturligvis er bekymrende for fremtiden.

2023 var kort sagt et år til glemmebogen, og der er pres på beslutningstagerne på alle positioner for at gøre 2024 mere succesfuldt.

Hvad vil du huske 2023 for, og hvordan ser du Brøndbys muligheder i 2024? Del din holdning i kommentarsporet og deltag i debatten om Brøndby IF.


Alle indlæg i Tribunens Stemme er skrevet af Brøndby-fans. Holdningerne i artiklen repræsenterer ikke nødvendigvis VilfortPark.dks holdninger.

Formålet er at give alle Brøndby-fans en platform, hvorfra de kan bidrage til debatten omkring vores klub. Hvis du har noget, du brænder for og vil skrive om, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte os her.

Vi håber at mange fans vil deltage diskussionerne her på VilfortPark.dk. Vi opfordrer dog alle til at holde en ordentlig tone, og vi forbeholder os retten til at slette indlæg fra folk, der går over stregen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim
Kim
5 months ago

Syntes bestemt ikke 2023 året er til glemmebogen. Vi slutter i toppen af suppen med et af de bedste forsvar, et af de bedste angreb, dominerer ofte kampene og er et af de mest pres intensive hold.

Jeg ved mange ikke kan lide spillestilen, men jeg finder bestemt spillestilen underholdende. Jeg tror at der ligger endnu større potentiale i holdet, og allerede med udgangen af 2023, syntes jeg vi er det bedste tophold, mens FC klubberne har bedre spillere. Og det er vel vores problem, vi har en smal trup og ikke så meget at skyde med fra bænken.

Jeg tror at det generelle højere niveau hos de fleste startere har været årsagen til at masterclass har haft svært ved at få spilleminutter