Det gik voldsomt for sig både på og udenfor banen, da Brøndby i 2009 tørnede sammen med Legia Warszawa i Europa League-kvalifikationen. På banen sikrede Brøndby sig videre avancement efter to tætte kampe, imens det uden for banen var polske hooligans og danske betjentes gadekampe, der stjal billedet.
“Hvem sagde peber?”
Allerede dengang var Legias fanscene blandt Europas mest rabiate og kontroversielle. To år før kampen på Vestegnen blev Legia ekskluderet fra alt europæisk fodbold i fem år som følge af optøjer under en Toto Cup-kamp i Vilnius. Her invaderede klubbens fans banen og sloges med politiet efter, at Legia var kommet bagud 2-0 til Vetra Vilnius. Legia fik dog nedsat straffen, men de var under tæt opsyn fra UEFA, da de tog til Danmark. Af samme årsag var Vestegnens Politi også den store opgave bevidst, og de lagde en kontant linje.
LÆS OGSÅ: Eksperter om Legia: Mange ændringer men stærkere end imod FCM
”De [Legias fans] er blevet bekendte med, at de ikke skal vifte for meget med ørene, for så ryger de ind,” lovede Leif Bonde, vagtchef hos Vestegnens Politi, til Newspaq på kampdagen.
Viftet med ørene blev der fra både Legias fans såvel som Vestegnens Politi. Allerede tidligt på kampdagen var der uroligheder med slagsmål mellem danske og polske fans ved både Hovsa Bodega og en nærliggende skole. Da Brøndbys fans langsomt begyndte at ankomme til Vilfort Park, var parkeringspladsen foran stadion allerede blevet forvandlet til en regulær kampzone, hvor lugten af peberspray hang i luften.
Op imod 1.000 polske fans blev afvist ved indgangen til stadion, da de ikke var medlem af Legias fanregister, der var oprettet netop for at holde voldelige elementer væk fra stadion. Alligevel forsøgte de afviste fans at trænge ind på stadion, hvilket førte til de slemme optøjer.
Da dagen var forbi, var hele 113 fans blevet anholdt – størstedelen præventivt. Fem polske hooligans blev efterfølgende sigtet for vold mod politiet og varetægtsfængslet.
Det var dog ikke alle betjentene, der ærgrede sig over de voldelige optøjer, hvilket DR påviste få dage senere. Mediet afslørede, at flere af betjentene fra Vestegnens Politi havde fejret slagsmålene med fansene i opslag på Facebook.
”He he, endelig nogle fodboldtosser, som ville noget og ikke stak halen mellem benene, når de så politiet… det fortryder nogle af dem nok i dag:-),” skrev en betjent.
Efterfølgende svarede hans kollega:
”Hvem sagde peber…………. Danmark – Polen 1-0,” med henvisning til politiets brug af peberspray.
En enkelt betjent, der tilsyneladende var på ferie, ærgrede sig endda over, at han missede muligheden for at slås med de polske hooligans:
”Hvorfor må jeg aldrig være med til det sjove?” spurgte han.
Chefpolitiinspektør Ib Meng lovede efterfølgende DR Nyheder, at han ville indkalde betjentene til samtale for at indskærpe, at deres opførsel var uacceptabel.
LÆS OGSÅ: Polske reaktioner: Brøndby er en stor udfordring
Straffespark og nødraketter på Brøndby Stadion
Sportsligt forventede de fleste et tæt opgør mellem de to klubber. Brøndby kunne dog ikke frasige sig favoritværdigheden selvom, at cheftræner Kent Nielsen før kampen forsøgte at tale den ned.
”Jeg ser gode muligheder for at gå videre, men det samme tror jeg, at Legia gør,” fortalte han til pressen før kampen.
Han manede dog også til besindighed.
”Det er en stærk modstander, der kan matche os. Det bliver to jævnbyrdige kampe. Dem, der mener, at dansk fodbold er klasser over polsk fodbold, vil blive overraskede. Vi kan spille op til vores bedste og gøre alt rigtig og stadig ryge ud.”
At det skulle blive to jævnbyrdige kampe, havde Kent Nielsen helt ret i.
Startopstillinger:
Brøndby: Judas, Thomas Rasmussen, Max von Schlebrügge, Jon Jönsson (’56 Morten ‘Duncan’ Rasmussen), Mikkel Bischoff (’31 Anders Randrup), Mikael Nilsson, Samuel Holmén, Mike Jensen, Michael Krohn-Dehli (’80 Jan Kristiansen), Alexander Farnerud, Ousman Jallow
Legia: Jan Mucha, Wojciech Szala, Roger Guerreiro, Peter Giza, Maciej Iwanski, Tomasz Kielbowicz, Inaki Ventura, Sebastian Szalachowski, Marcin MIeciel, Jakub Rzezniczak, MIroslav Radovic
Målscorere:
0-1: Iwanski (straffe)
1-1: Farnerud (straffe)
Tilskuere:
6.955
Det første opgør på Brøndby Stadion endte 1-1 efter en straffesparksscoring til hvert hold. Det var en kamp, som de gule og blå dominerede fra starten af. Alligevel var det Legia, der, stik imod spil og chancer, bragte sig på 1-0 efter et straffespark begået af Samuel Holmén i slutningen af første halvleg.
I anden halvleg fortsatte Brøndbys dominans, og vi skabte flere pæne chancer, der dog blev brændt gang på gang. I det 73. minut bar presset endelig frugt, da Morten ’Duncan’ Rasmussen sikrede sig et tyndt straffespark efter et indlæg fra højre side. Svenske Alexander Farnerud eksekverede efterfølgende sparket sikkert til slutresultatet 1-1.
Efter kampen beklagede flere Brøndby-spillere sig over, de spildte chancer.
“Det er frustrende, når man kommer frem til så mange chancer, at vi så ikke scorer flere mål for tiden. Det må komme på et tidspunkt, og det er vigtigt, at vi bliver ved med at spille, som vi gjorde mod Legia,” sagde Michael Krohn-Dehli til BT Sporten.
Hvor Legias fans stjal billedet før kampen, var det Brøndbys, der tog de uheldige overskrifter under kampen.
Fra Sydsidens øvre afsnit blev der affyret nødblus fra signalpistoler efter Farneruds mål i anden halvleg. Den ene nødraket ramte måltavlen under tribunens tag, imens en anden landede på langsiden og ramte to børn og en 36-årig mand. Alle tre måtte forbi skadestuen, og især den 36-årige mand kom slemt til skade.
To Brøndby-fans blev efterfølgende anholdt og fængslet, imens hele 25 fik karantæne. UEFA tildelte tilmed Brøndby en bøde på hele 210.000 kroner.
Udebanemål afgørende i Warszawa
Legias stadion var under renovering, da Brøndby besøgte Warszawa til returkampen, og kampen blev derfor spillet på et stadion, der mest af alt lignede en byggeplads.
Det var et stærkt Brøndby-hold der rejste til Polen. I forhold til den første kamp var både Jon Jönsson og Stefan Gislason tilbage fra skader. Der var derudover blevet plads til den dengang 20-årige Daniel Wass på bænken, om end han ikke kom i kamp og kort efter blev udlejet til norske Fredrikstad. Til gengæld blev venstreback Thomas Rasmussen hjemme i Danmark på grund af sygdom, hvilket gav plads til Jan Frederiksen i startopstillingen.
Mellem de to Legia-kampe slog Brøndby FC Midtjylland i Superligaen, og selvtilliden var derfor i top inden returkampen i Warszawa.
”Vi tager til Warszawa med en fornemmelse af, at vi godt kan komme videre,” fortalte Kent Nielsen til Bold.dk. ”Vi er ikke så naive at tro, at vi vil skabe ligeså mange chancer, som vi gjorde på hjemmebane, men mulighederne skal nok komme.”
Startopstillinger:
Legia: Jan Mucha, Wojciech Szala, Roger Guerreiro, Piotr Giza, Maciej Iwanski, Tomasz Kielbowicz, Inaki Ventura, Sebastian Szalachowski, Marcin Mieciel, Jakub Rzezniczak, Marcin Rybus
Brøndby: Judas, Anders Randrup, Max von Schlebrügge, Jon Jönsson, Jan Frederiksen, Samuel Holmén, Mikael Nilsson, Mike Jensen, Michael Krohn-Dehli (86′ Jan Kristiansen), Alexander Farnerud (’74 Stefan Gislason), Peter Madsen (’60 Ousman Jallow)
Målscorere:
0-1: von Schlebrügge
1-1: Giza
2-1: Iwanski
2-2: von Schlebrügge
Tilskuere:
5.500
Allerede efter seks minutter bragte anfører Max von Schlebrügge Brøndby på 1-0, da han headede et indlæg fra netop Jan Frederiksen i kassen. Desværre droppede målmands-Judas små ti minutter senere fælt, hvorefter Legia udlignede.
Kort efter pausen begik Mikael Nilsson så straffespark, hvorefter Legia kom på 2-1. Dermed så det pludselig svært ud for Brøndby, der i den grad var i modvind.
Blot seks minutter senere fik vi dog hjørnespark igen, og endnu en gang kom von Schlebrügge på tavlen. Denne gang efter oplæg fra Peter Madsen.
Legia pressede hård på i slutningen af kampen, hvor Judas måtte hive nogle store redninger op. Der kom dog ikke flere mål, og dermed sikrede Brøndby sig videre avancement.
Glæden var også stor efter kampen, hvor Kent Nielsen påpegede præstationens størrelse.
”Det er altså Polens største klub. De var gode i dag, og vi har slået et rigtig godt hold ud. Et hold, der ville spille med i bedste halvdel af Superligaen. Jeg ved godt, at vi har marginalerne på vores side, men det havde de i første kamp. Så over to kampe er det fair nok, at det er os, der går videre,” fortalte han til Ekstra Bladet.
I den følgende runde mødte vi tyske Hertha Berlin. Her blev det til en flot 2-1-sejr på hjemmebane i første kamp, men vi tabte desværre 3-1 på udebane i returkampen.
Var du på stadion sidst, vi mødte Legia? Lad os høre dine minder fra kampene i kommentarsporet forneden.
Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på X, Facebook, YouTube og Instagram. På den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.
Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.
Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.