At bringe de 2 nordmænd til BIF til 12mill kr er en vittighed de stadig griner af i Norge - Oscar (Skrevet på SSO om Rashani og Semb Berge)

Det europæiske eventyr: Ny bog fortæller historien om rejsen til semifinalen

VilfortPark.dk snakker med Esben Thoby, forfatter til den nyudkomne bog “Brøndbys europæiske eventyr – Legendernes vej til UEFA Cup-semifinalen”, hvor han fortæller os om den utrolige europæiske kampagne i 1990/1991-sæsonen.

Forsiden til bogen "Brøndbys europæiske eventyr" af Esben Thoby

Det er svært at forestille sig Brøndby bide skeer med de største europæiske klubber i disse tider, hvor den ene europæiske fiasko afløser den anden. Sådan var det også i 1990, hvor Brøndby kun for nylig var blevet fuldtidsprofessionelle, og endnu ikke havde formået at vinde en udekamp i europæisk fodbold. Alligevel var drømmene store på Vestegnen. 

Per Bjerregaard proklamerede, at klubbens mål var at spille sig i en europæisk semifinale. Et hovedløst optimistisk mål ifølge den danske fodboldverden, der blot rystede på hovedet af Vestegnens ambitioner. 

Som de fleste Brøndby-fans nok ved, gik målsætningen alligevel i opfyldelse. I 1990/1991-sæsonen spillede Brøndby sig i UEFA Cup-semifinalen imod italienske AS Roma, hvor vi blot var to minutter fra at nå finalen. 

Den magiske UEFA Cup-kampagne har journalist Esben Thoby skrevet en bog om, der netop er udkommet. I Brøndbys europæiske eventyr – Legendernes vej til UEFA Cup-semifinalen fortæller han hele historien fra indførelsen af professionel fodbold til efterspillet på Roma-kampen. Det er i den forbindelse, at VilfortPark.dk har snakket med forfatteren om, hvad der kan blive denne juls store gavehit i Brøndby-familier. 

Om Brøndbys europæiske eventyr – Legendernes vej til UEFA Cup-semifinalen

Forfatter: Esben Thoby
Forlag: Forlaget Asborg
Sider: 232
Pris: 299 kr.
Køb den i Brøndby Shoppen her.

Det europæiske fodboldlandskab gavnede Brøndby

Europæisk fodbold var en markant anden størrelse i starten af 1990’erne. Selvom niveauforskellen på dansk fodbold og de største ligaer var stor, var den ikke større end, at dygtige klubber fra mindre fodboldlande godt kunne overraske. 

Det var især på grund af strenge restriktioner på udenlandske spillere i de store ligaer, da Bosman-dommen endnu ikke havde lagt grundlag for nutidens transfermarked ved at tillade ubegrænset udlændinge i EU-landene. 

“Det var meget sværere at sælge spillere til udlandet. I de fleste store ligaer måtte der kun være to eller tre udlændinge på holdet, så klubberne kunne ikke bare købe løs og håbe, at spillere fra for eksempel Danmark slog til,” forklarer Thoby til VilfortPark.dk.

“Når de købte ind, var det for at finde spillere til startopstillingen. Det handlede virkelig om at være sikker.” 

Netop derfor havde Brøndby også formået at bygge et stærkt hold op omkring en rutineret kerne. Spillere som Peter Schmeichel, Kim Vilfort og Bjarne Jensen havde alle været på holdet i en årrække fra midten. De fik en rutine og en samhørighed, som de færreste af nutidens Superliga-hold opnår, da spillere bliver solgt i en tidligere alder.

I bogen beskriver Thoby, gennem interviews med flere af datidens største Brøndby-spillere, den helt særlige vindermentalitet på holdet. En mentalitet som både cheftræner Morten Olsen og flere af spillerne fremhæver. 

“Det er ikke helt til at sige, hvornår den særlige mentalitet opstod, men den var der i hvert fald allerede i starten af 80’erne, da klubben kom op fra 2. division til den bedste række og med det samme markerede sig som et tophold,” fortæller Thoby.

“Fra slutningen af 80’erne var det helt tydeligt, at spillerne ville vinde ALT – og de lod sig ikke nøje med ”de sikre sejre” men gik altid efter at score flere mål. Der var jo heller ikke så mange kampe dengang, så man gav sig altid fuldt ud i hvert eneste opgør.”

Morten Olsen som katalysator

Selvom Brøndby havde indført fuldtidsprofessionalisme, tog det tid for spillerne og klubben for alvor at forstå, hvad det betød. Det ændrede sig først, da Morten Olsen kom til som cheftræner i 1990 efter en lang og flot spillerkarriere. 

Gennem hård træning og streng disciplin fik den tidligere landsholdsspiller sat skik på truppen. Noget som spillerne, der bliver interviewet i bogen, stadig husker tydeligt den dag i dag på grund af de høje krav. 

“Morten Olsens indtog i Brøndby er den største omvæltning, en træner nogensinde har stået for i klubben – det er vel kun Zornigers ankomst, der kommer i nærheden af at tåle sammenligning. I begge tilfælde gav det en chokeffekt hos spillerne, men når de kunne se, at metoderne virkede, og sejrene kom, så blev det selvforstærkende.” 

“Det her wake up-call, og at man ikke bare kunne gøre tingene, som man plejede, var med til at sikre Morten Olsens succes. Der blev rusket op i spillerne, og det har man måske savnet med nogle af de andre trænere, vi sidenhen har haft,” forklarer Thoby om den store transformation, klubben gennemgik. 

At det hårde arbejde betalte sig var hurtigt tydeligt. I Olsens første to sæsoner vandt Brøndby mesterskabet, imens man igangsatte den flotte europæiske kampagne med den legendariske 5-0-sejr på hjemmebane over Eintracht Frankfurt. 

Efterfølgende blev det også til avancement imod ungarske Ferencvaros og Bayer Leverkusen inden vinterpausen og afslutningen på den mesterskabsgivende 1990-sæson. 

Efter vinterpausen stod den igen på en hård opstart, men her havde Brøndby-spillerne en kvartfinale imod sovjetiske Torpedo Moskva at se frem til. Det hjalp på motivationen. 

Alligevel var den manglende kampform ved at koste dyrt, da Brøndby på trods af flere gode chancer “kun” vandt 1-0 på hjemmebane, og efterfølgende tabte med samme cifre i Moskva efter et sent mål imod sig. Det krævede derfor en sejr i straffesparkskonkurrence før, billetten til semifinalen imod Roma blev booket. 

Returkampen i Rom, hvor Brøndby tabte 2-1 på et Rudi Völler-mål, er den dag i dag stadig et af klubbens største traumer. Alligevel gav præstationen dog grund til optimisme på Vestegnen.

Året efter fejlede Brøndby dog i Europa Cup-kvalifikationen imod Dynamo Kyiv, hvilket betød starten på den økonomiske Interbank-krise, der invaliderede klubben i de følgende år. Brøndby blev derfor sat massivt tilbage i de år, hvor de største ligaer for alvor begyndte at løbe fra resten af fodbold-Europa.

Semifinalen i 1991 står derfor den dag i dag stadig som det bedste europæiske resultat for både Brøndby og dansk klubfodbold. Selvom det er svært at se den præstation blive gentaget, er der stadig noget nutidens hold kan lære af Morten Olsens tropper.

“At man skal have troen på egne evner, hvis man vil opnå noget. Det kan godt være, at en modstander vil vinde otte ud af ti kampe mod os, men så gælder det om at ramme kamp ni eller ti, når man møder dem. Hvis man er ordentligt forberedt og vil spille samme som et hold, så er fodbold heldigvis stadig et spil, hvor de små kan drille de store, hvis de spiller med vilje, engagement og fight,” afslutter Thoby.

Brøndbys europæiske eventyr – Legendernes vej til UEFA Cup-semifinalen udkom torsdag den 14. november, og den kan blandt andet købes i Brøndby Shoppen til 299 kroner.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments