Jeg ved ligeledes at JBA meget gerne saa vi havde fart og fysik, folk der giver sig 100pct, doer med stoevlerne paa - kort sagt folk der har aegte BIF DNA. - Oscar (På SSO)

Den urørlige rekord: Da Brøndby smadrede Pioneren med 16-1

Læs historien om da Brøndby smadrede BK Pioneren med 16-1 i pokalturneringen og tog sin største sejr nogensinde.

Brøndbys holdbillede fra 1982

Humøret er højt på Vestegnen i sommeren 1982. Halvvejs igennem Brøndbys første sæson i Danmarks bedste fodboldrække, dengang kendt som 1. Division, ligger klubben på fjerdepladsen og spiller med helt i toppen med et ungt og spændende hold.

Brøndby-truppen vender i august tilbage til arbejdet efter en kort sommerpause midt i sæsonen. De starter den anden halvdel af sæsonen med en 3-2-sejr på hjemmebane over Køge, hvilket er den tredje liga-sejr i træk.

Selvtilliden er derfor i top, da Brøndby på hjemmebane tager imod serieklubben BK Pioneren i Landspokalturneringens anden runde. Gæsterne forventer på forhånd, at Brøndby vil tage let på opgaven og give chancen til spillere fra klubbens andethold. Cheftræner Tom Køhlert har dog andre planer, og han stiller i stærkeste opstilling med profiler som Michael Laudrup, Brian Chrøis og Anders Sundstrup.

Brøndbys startopstilling imod BK Pioneren:

1. Claus Christensen
3. John Widell
5. Brian Chrøis
6. Jim Stjerne Hansen
7. John Frandsen
8. Lars Vang Jensen
9. Michael Laudrup
10. Anders Sundstrup
11. Steen Jørgensen
12. Lennart Olsen
13. Ole Østergaard

”Vi ville bare vinde,” fortæller Brian Chrøis, der blev kåret til årets spiller i Brøndby i 1980, til Vilfortpark om kampen. ”Tom [Køhlert] ville vinde, Per [Bjerregaard] ville vinde, og spillerne ville vinde. Vi ville ud og give alt for klubben.”

”Vi skulle bare vinde alle kampe. Der sad jo ligeså gode spillere udenfor som de 11, der spillede. Der var ingen kære mor. Hvis man ikke præsterede, så blev man sgu bare skiftet ud. Det synes jeg, at han [Køhlert] var god til. Der var ikke nogen primadonnaer.”

På trods af den massive favoritværdighed skulle det ikke blive helt så let. Efter 13 minutter bragte Pionerens Bob Madsen gæsterne på 1-0, og derefter havde de et skud på overliggeren.

”Så kunne man bare lige kigge ud på Tom Køhlert, der var rødglødende på sidelinjen,” erindrer Chrøis om gæsternes chokstart.

LÆS OGSÅ: 7-1-sejr! Da Brøndby debuterede i det gode selskab

Brøndby fik dog kæmpet sig tilbage efter en udligning fra Laudrup og herefter to mål fra Chrøis. Ved pausen var stillingen 5-1, og kampen var derfor reelt afgjort.

I modsætning til mange andre hold stoppede Brøndby dog ikke med at presse på. I anden halvleg lagde de gul-blå et uimodståeligt pres på amatørerne fra Pioneren og scorede hele 11 mål. Undervejs annoncerede stadionspeakeren på Brøndby Stadion, at en af klubbens sponsorer udlovede 1.000 kroner til holdet, hvis de kunne slå den eksisterende scoringsrekord på 13-1. Og med en samlet 16-1-sejr måtte sponsoren altså til lommerne.

Kampens målscorere:

0-1 Bob Madsen
1-1 Michael Laudrup
2-1 Brian Chrøis
3-1 Brian Chrøis
4-1 John Widell
5-1 Michael Laudrup
6-1 Anders Sundstrup
7-1 Bjarne Jensen
8-1 Anders Sundstrup
9-1 Bjarne Jensen
10-1 Anders Sundstrup
11-1 Michael Laudrup
12-1 Anders Sundstrup
13-1 Michael Laudrup
14-1 Bjarne Jensen
15-1 Lennart Olsen
16-1 Michael Laudrup

Brøndbys største sejr var dermed i hus, og den rekord står stadig den dag i dag. Det var samtidig også den største sejr i Landspokalturneringens historie – en rekord, der stod indtil 2023, hvor Kolding IF vandt 19-1 over FC Avrasya.

Store ambitioner på og udenfor banen

Det var ikke tilfældigt, at Brøndby smadrede sin modstandere i sådan en grad. Der herskede nemlig en særlig vindermentaliet i truppen. Holdets profiler og især Bjarne Jensen tillod aldrig nogle at slappe af eller at give mindre end 100 %.

”Hvis du løb ved siden af Bjarne Jensen og ikke præsterede, så fik du bare en ordentlig skideballe. Han ville vinde for enhver pris, og det ville vi andre også.”

”Vi hadede at tabe. Uanset om det var til kamp eller træning. Uanset hvad, så var det bare det værste, der kunne ske. Sådan havde de fleste det. Det var bare en mentalitet, hvor vi skulle frem på banen og æde de andre,” forklarer Chrøis om den særlige ånd, der var i truppen.

Dette var også noget, man kunne se på træningsbanen, hvor dedikationen og ambitionerne var tydelige.

”Det var sjov men hård træning. Der var så mange unge spillere, hvor alle gerne ville være med og spille. Der blev gået til den til både træning og kamp. Det gjorde der virkelig,” husker Chrøis.

Se højdepunkterne fra Brøndbys debutkamp i den bedste række, hvor B1909 blev smadret 7-1.

Det var dog ikke kun på banen, at der blev kæmpet hårdt for at vinde. I administrationen blev det allerede i 1982 diskuteret, hvordan og hvornår Brøndby for første gang kunne kalde sig danske mestre.

”Målet var stensikkert at blive Danmarks bedste fodboldhold. Og det har det været lige siden, at vi startede med betalt fodbold. Der var bare en retning derudaf, og den skulle følges.”

Et ungt og offensivt hold

At Brøndby allerede i debutsæsonen begyndte at tiltrække store tilskuermængder til sine kampe, var heller ingen tilfældighed. Tom Køhlerts tropper spillede offensiv og underholdende fodbold, og det var primært unge og sultne spillere, der bar værket.

”Det var sådan, at når holdene kom til Brøndby Stadion, så var de bagud 1-0 inden, at vi gik i gang. Det var ren overgrebsfodbold.” Sådan beskriver Chrøis Brøndbys spillestil, hvor spillernes gode teknik og de mange træningstimer med bold altså kom til sin ret. 

Brøndby var også foregangsmænd, når det kom til rekruttering. Hidtil havde danske klubber primært rekrutteret spillere i lokalsamfundet, men Bjerregaard og Køhlert tænkte større. De ledte aktivt efter spillere i hele Danmark og hos de største konkurrenter, og de havde held med at lokke store navne til klubben. Det gjaldt blandt andet Michael Laudrup, Jim Stjerne Hansen og altså Chrøis selv, der blev lokket til Brøndby i starten af 1980’erne.

Selvom der var en ekstrem konkurrence om pladserne i startopstillingen, gik det ikke udover sammenholdet i truppen. Det var en sammentømret enhed, der kæmpede i gult og blåt erindrer Chrøis.

”Jeg vil ikke kalde det en familie, men det var tæt på. Vi tog på ferie sammen og lavede en masse ting sammen udover at spille fodbold. Det var rigtig gode venner, man spillede sammen med.”

Brøndby og Chrøis endte debutsæsonen på fjerdepladsen på trods af de lovende takter undervejs. Chrøis nåede yderligere to fjerdepladser før han i 1984 blev solgt til spanske Granada. Han var derfor ikke med, da det første mesterskab endelig blev sikret i 1985. Til gengæld gjorde han comeback i 1987 og var med til at vinde mesterskabet i 1987 og 1988 samt pokalturneringen i 1989.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments