Det betød meget for mig, og Brøndby føltes som et hjem. Derfor gav jeg altid alt, jeg havde på og udenfor banen. At spille for Brøndby var en oplevelse, jeg vil sætte pris på i hele mit liv. - Chris Katongo (Fortalt til VilfortPark.dk om Brøndbys hjælp til Zambia efter, at deres landshold døde i en flyulykke i 1993.)

Patrick Pentz-dilemmaet: Skal lejeaftalen gøres permanent?

Vi ser nærmere på Patrick Pentz’ præstationer for Brøndby og diskuterer, hvorvidt klubben skal forsøge at købe ham permanent efter sæsonen.

Patrick Pentz, der spiller målmand for Brøndby IF.

Det tog kun én kamp for Patrick Pentz at erobre de danske Brøndby-hjerter. Allerede i sin debut blev østrigeren nemlig kampafgørende, da han sikrede en sejr over Vejle på udebane med en straffesparksredning i overtiden. Siden da er han gået fra triumf til triumf i buret, og han har etableret sig som en af Superligaens allerbedste målmænd. 

Pentz er dog kun på Vestegnen på en lejekontrakt, der udløber efter sæsonen. Det store spørgsmål er derfor, hvorvidt vi skal forsøge at købe østrigeren fri af tyske Bayer Leverkusen. Pentz har selv talt positivt om muligheden for at blive i Brøndby, og Ekstra Bladet har meldt, at der er en frikøbsklausul på 18 millioner kroner i lejeaftalen. Dette har Carsten V. Jensen dog senere afvist.

Spørger man Brøndby-fansene på Twitter, lader der ikke til at være nogen tvivl om, at vi skal forsøge at holde på østrigeren. 

Hvordan har Pentz gjort det indtil videre? 

Det er svært at finde ret meget at kritisere Pentz’ præstationer for. Den 28-årige østriger står noteret for en redningsprocent på hele 79,4 %, hvilket er suverænt højest blandt Superligaens målmænd denne sæson. 

Siden 2018/2019 er der faktisk kun én målmand, der har haft en sæson med en højere redningsprocent end Pentz i år; Kamil Grabara i 2021/2022 med 79,8 %.

Går man dybere ned i tallene, bliver Pentz’ præstationer endnu mere imponerende. Ved at sammenligne antallet af af mål lukket ind med det forventede antal mål på afslutninger indenfor rammen (Expected Goals on Target – xGOT), kan vi se, hvor stor indflydelse, han har haft.

På dette parameter befinder Pentz sig også i den absolutte Superliga-elite. I denne sæson har han lukket 13 mål med en xGOT på 17,7 Det vil altså sige, at har reddet 4,7 mål i forhold til, hvad der statistisk set skulle have gået ind på den gennemsnitlige målmand. 

Sammenligner man det tal med de seneste seks Superliga-sæsoner, er der kun 12 målmænd, der har præsteret bedre. Her har Pentz dog det luksusproblem, at Brøndbys gode forsvar generelt ikke giver mange chancer væk. Derfor er hans muligheder for at vise sig frem også ringere end målmænd fra dårligere hold, der har flere skud imod sig.

Hvis man derimod kigger på forholdet mellem mål lukket ind og xGOT, så er det til gengæld klart, at Pentz er en målmand i særklasse.

Superliga-målmænd med størst forskel mellem mål lukket ind og xGOT siden 18/19:

1. Nathan Trott, VB (23/24) – 34,7 %
2. Patrik Carlgren, RFC (22/23) – 27,1 %
3. Andreas Hansen, AaB (21/22) – 26,6 %
4. Patrick Pentz, BIF (23/24) – 26,6 %
5. Bailey Peacock-Farrell, AGF (23/24) – 25,9 %
6. Jonas Lössl, FCM (23/24) – 24,4 %
7. Kamil Grabara, fck (23/24) – 19,7 %
8. Rafael Romo, SIF (19/20) – 17,8 %
9. Jesper Hansen, AGF (23/24) – 17,4 %
10. Andreas Hansen, FCN (22/23) – 17,3 %
26. Marvin Schwäbe, BIF (19/20) – 7,5 %
28. Mads Hermansen, BIF (22/23) – 6,9 %
30. Marvin Schwäbe, BIF (20/21) – 6,9 %
46. Mads Hermansen, BIF (21/22) – -0,5 %

Siden 2018/2019-sæsonen er der kun tre målmænd, der har præsteret en bedre procentmæssig forskel mellem mål lukket ind og xGOT end Pentz har i år. Pentz’ statistikker er endda markant bedre end, hvad både forgængerne Mads Hermansen og Marvin Schwäbe præsterede, og ligeledes cirka syv procentpoint bedre end ligaens selvudnævnte bedste målmand, Kamil Grabara, bedste sæson. 

Er Pentz 18 millioner værd?

Patrick Pentz vil være en dyr transfer, hvis han skal købes fri – frikøbsklausul eller ej. Han er på en pæn kontrakt i Leverkusen, og han vil formentlig også stryge direkte til tops i Brøndbys lønhierarki.

Alligevel er det svært at argumentere imod et køb af østrigeren. Præstationerne i denne sæson taler simpelthen sit tydelige sprog.

Pentz’ alder betyder dog, at der næppe ligger en krukke med transferguld for enden af regnbuen, men en spiller med hans CV og evner vil altid være attraktiv for større klubber. Man skal altså ikke udelukke et fremtidigt salg selvom, det prismæssigt næppe bliver i Hermansen-klassen.

Derudover er det værd at tænke tilbage på den ørkenvandring, Brøndby gennemgik før, Pentz kom til. Her var Carsten V. Jensen efter sigende klar til at smide op imod 17 millioner på Viborgs Lucas Lund, der ikke er i nærheden af Pentz’ niveau. Uanset hvad er det altså, hverken billigt eller nemt at være på markedet efter målmænd.

Med fare for at jinxe hører det også med til historien, at Brøndby formentlig skal ud og spille europæisk fodbold efter sommerferien. Det vil være en massiv fordel at kunne spille de europæiske kampe med en målmand, der allerede er spillet ind på holdet og kender forsvaret kontra et nyindkøb. Især når man tænker på CV’s veldokumenterede tendens til at gemme de største transfers til slutningen af transfervinduet.

Synes du, at Brøndby skal forsøge at beholde Patrick Pentz? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på XFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim
Kim
3 months ago

Det er vigtigt med en dygtig målmand som ikke bare redder mål men som også kan indgå i opspillet og dermed styrke filosofien om at spille sig frem til målchancer og dominerer modstanderen med bolden. Omvendt vil et køb formegentlig betyde at målmandspositionen er spærret for MC spillere.

Jeg syntes derfor det er en svær beslutning, men hælder til at købe Pentz fordi han passer så godt ind i spil filosofien.