Der kommer andre fans efter jer - Emil Bakkendorf

Brøndby Tifo galleri – Historiens største tifoer

Det er umuligt at snakke om Brøndby IF uden at nævne Brøndby Tifo. De storslåede tifoer har været en fast del af Brøndbys kampe i lang tid, og de har været med til at gøre klubben og fanscenen kendt langt udenfor landets grænser. På denne side vil du med tiden kunne finde et komplet galleri over Sydsiden tifoer og ydermere læse om det store arbejde, der lægger bag tifo-produktionen.

Brøndby Tifo ved pokalfinalen imod Silkeborg i 2019. Foto: Pennerupstine/wiki Commons

Hvem laver tifoer på Brøndby Stadion?

Tifoerne på Brøndby stadion bliver arrangeret og lavet af organisationen Brøndby Tifo. Brøndby Tifos erklærede mål er ifølge dem selv at ”vise opbakning til Brøndby IF med visuelle midler.” Dette sker både gennem de store tifoer, men også ved hjælp af de bannere og flag vi ser på Brøndby Stadion.

Brøndby Tifo bygger på frivilligt arbejde fra dedikerede fans fra den gul-blå familie. Der er altså ingen, der får løn eller lignende goder for at hjælpe til eller arbejde for Tifo-gruppen. Brøndby Tifos arbejde er noget af det mest krævende på fanscenen, og at det hele sker frivilligt, er endnu et tegn på hvor passionerede Brøndby fans er.

Alt produceret af Brøndby Tifo er derudover hjemmeproduceret hvilket sker af to årsager. Først og fremmest er det billigst, hvilket betyder man kan få mest muligt for pengene. Derudover adskiller det Brøndby Tifo fra andre på den danske fanscene som ikke nødvendigvis har den samme kreativitet, evner og mandskabskraft som Brøndby Tifo.

Selvom Brøndby Tifo officielt står for tifoerne, er det dog en vigtig detajle at de uofficelle fangrupper er meget inde over tifo arbejdet. Især en gruppe som Alpha har stor påvirkning på tifoerne både i planlægningsfasen, men også under selve udførelsen på Sydsiden og resten af stadion.

Hvem er Brøndby Tifo?

Brøndby Tifo er organiseret under Brøndby Support og er således en del af den officielle fanscene. Brøndby Tifo fungerer dog som et uafhængigt organ. Brøndby Tifo har ingen officiel medlemsliste og er således ikke noget man kan ”melde sig ind i”. Brøndby Tifo har af denne årsag heller ikke holdninger til andre ting end hvad som har indflydelse på deres arbejde.

Brøndby Support bidrager til Brøndby Tifo primært via økonomiske tilskud. Derudover støtter Brøndby Support med bogførelse og regnskabsaflæggelse, ligesom de hjælper med at overvåge at de indsamlede midler bruges inden for Brøndby Tifos formål.

Sådan støtter du Brøndby Tifo økonomisk

Brøndby Tifo er afhængig af donationer fra resten af familien Brøndby. Et par gange om året vil Brøndby Tifo typisk afholde store indsamlinger på Vilfort Park. Her vil folk fra det aktive fanmiljø stå omkring stadion med indsamlingsbøsser for at skaffe penge. Disse indsamlinger giver typisk lidt under 100.000 kroner per gang, men det afhænger naturligvis meget af, hvor mange tilskuere, der kommer til den udvalgte indsamlingskamp. Forud for pokalfinalen i 2020 imod FC Midtjylland blev der samlet mere end 200.000 kroner ind på under et døgn til finale-tifoen.

Udover at donere på kampdage er der selvfølgelig også andre måder at støtte Brøndby Tifo økonomisk:

  • Foretag engangsoverførsel
  • Opret fast månedlig overførsel
  • Opret fast årlig overførsel
  • Bliv medlem af Brøndby Support

Du kan foretage en engangsbetaling til Brøndby Tifo på mellem 50 og 2.500 kroner. Dette kan du gøre ligeså mange gange, du har lyst til. Du kan også oprette en fast månedlig overførsel på 20-1.000 kroner, eller en fast årlig overførsel på 1.000-3.500 kroner. Derudover donerer Brøndby Support årligt 25 kroner per medlem til Brøndby Tifo.

Du kan både betale med MobilePay på 27305 og almindelige bankkort, når du skal støtte tifo-gruppens arbejde.

Hvad koster en tifo?

Som tidligere skrevet findes der mange forskellige typer af tifoer hvilket naturligvis også betyder at prisen på dem varierer meget. Størrelsen på tifoerne varierer ligeledes meget, hvilket betyder det er svært at sige præcis hvad en tifo koster.

Hvad vi ved er dog hvad den dyreste Brøndby Tifo nogensinde er. Den 27. september 2015 spillede Brøndby IF på hjemmebane mod fck. Her prydede en gigantisk tifo Brøndby Stadion. Den ikoniske Colosseum tifo som så en gigantisk gladiator nedkæmpe en løve kostede 250.000 kroner og er således den dyreste tifo nogensinde lavet i Danmark

Hvad er en tifo?

En tifo kan være svær at definere da der findes mange forskellige slags tifoer. Ordet tifo stammer fra det italienske ord Tifosi, som betyder fans.

Banner-tifo

Når man taler om tifoer er det oftest de store bannere som kan fylde en hel tribune man tænker på. På Brøndby Stadion kan man ofte se Sydsiden dækket under et detaljeret banner. Fordelene ved disse tifoer er, at man kan lave detaljerede motiver. Man kan på denne måde udtrykke mange forskellige temaer. Denne tifoform er dog meget tids- og ressourcekrævende hvorfor man desværre sjældent ser disse tifoer. Oftest vil der under banneret blive gjort en anden form for effekt klar, som skal ske efter banneret fjernes. Dette kunne fx være flag, pyroteknik eller mosaik.

Mosaik-tifo

En anden populær tifoform er de såkaldte ”mosaik-tifoer”. Ved denne type tifo får hvert sæde typisk et stort papirstykke eller et mindre flag. Når spillerne går på banen, hæves disse for at forme et mønster eller tekst. Denne type tifo er mindre omkostningsfuld, og er derfor den mest benyttede tifo. Mosaiktifoer er altså både billigere og nemmere at producere, men kan skabe en stor effekt, især på et fyldt stadion, hvor alle sæder tages i brug i tifoen.

Kaos-tifo

Der findes også det såkaldte ”kaos-tifoer”. Her er der i særdeleshed fokus på ordet kaos. En kaos-tifo indeholder en lang række af forskellige effekter som til sammen skaber et kontrolleret kaos. Tribunen skal fyldes med flag, creperuller, konfetti, pyroteknik og alt andet man kan finde på for at skabe det største blå-gule kaos. Tidligere blev denne type tifo organiseret ved, at der blev meldt ud til de aktive fans om, at så mange som muligt skulle tage flag med. Men nu har de organiserede fangrupper selv så mange flag, at disse vil blive delt ud på tribunen. Får man et flag på tribunen er det vigtigt at lade det ligge, og ikke tage det med hjem, da flaget skal bruges så oftest som muligt.

Hejse-tifo

Denne slags tifo har ikke altid været benyttet på Brøndby Stadion. I en rejse-tifo hejses et stort banner op foran Tribunen. Her dækker banneret altså ikke tribunen, men er i stedet hejst vertikalt op. Ved denne tifoform er tribunen således ”fri”, hvilket betyder at man kan lave forskellige effekter bag selve den oprejste tifo.

Der er generelt ikke nogen begrænsninger på hvad en tifo er. Oftest vil de forskellige former for tifoer blive kombineret. Fx kan der gemme sig et stort kaos bag et banner, eller mosaik kan pryde en tribune, mens et banner dækker et andet. Når der er en tifo på Brøndby Stadion vil du blive orienteret hvis din plads kræver en særlig indsats fx ved en mosaik tifo. Et stykke papir med informationer om tifoen og din indsats vil sidde fast til dit sæde. Det samme vil den effekt det forventes du skal bruge, fx et flag eller papirstykke til en mosaik tifo.

Brøndby mod fck tifo

De største tifoer kommer traditionen tro altid mod fck. Derby-tifoerne er dem som der lægges klart mest tid og arbejde i samt penge i. Derbykampene er selvfølgelig dem som har størst betydning hos fansene, og en vild tifo kan få afgørende betydning på især fansenes passionsniveau under en kamp. Tifoerne har således både til formål at opildne spillerne men måske i endnu højere grad fansene inden en vigtig kamp. Vi har her på VilfortPark.dk samlet de 5 største og mest imponerende derby tifoer gennem tiden.

  1. Gladiator tifo – 27. september 2015
  2. Legende tifo – 28. september 2013
  3. Røgfyldte bogstaver – 17. april 2017
  4. Det Vilde Vestegnen – 24. oktober 2021
  5. V for Vestegnen – 8. maj 2011