Ved i, hvad forskellen er på en fck-fan og en Brøndby-fan? Det er fucking, at for 80 % af fck-fans er det en trend. "Oh, det er en flot trøje". Men for Brøndby-fans er det en livsstil! - Anis Ben Slimane (Sagt før derby i Parken den 30. april 2023 uden Brøndby-fans. )

Global Football Holdings (GFH) – Hvem er Brøndbys ejere?

Global Football Holdings blev præsenteret som nye ejere i Brøndby IF den 28. oktober 2022, men hvem er de udenlandske ejere? I denne artikel har vi samlet alt det, du skal vide om GFH og Brøndby.  

Hvem er Global Football Holdings?

Global Football Holdings (GFH) er en investeringsvirksomhed, der, som navnet antyder, investerer i fodbold. GFH investerer i fodboldklubber, hvor de med baggrund i et stort scoutingnetværk søger at forbedre klubbernes værdi gennem store investeringer i det sportslige.

GFH ejer fodboldklubber i flere europæiske lande, men alle klubberne bliver kørt som individuelle klubber. Ved pressemødet, hvor Global Football Holdings blev præsenteret som ny ejer, blev det gjort klart, at deres klubber ikke bliver drevet på bekostning af hinanden. Målet er at løfte alle klubberne, så deres værdi bliver øget, men ikke på bekostning af hinanden.

Hvem ejer GFH?

Global Football Holdings har 14 ejere, der altså har finansieret købet af Brøndby IF. Navnene på ti af dem er kendte, imens de sidste fire er anonyme. De kendte ejere er:

  • Arctos Sports Partners
  • David Blitzer
  • Eric Cohen
  • Robert Franco
  • Robert Karr
  • Krase-familien
  • Jahm Najafi
  • Dave Novak
  • Dan og Michael Schwab
  • David og Eli Simon

Da GFH blev præsenteret som nye ejere af Brøndby, var det ikke kendt, hvem der egentlig ejede Global Football Holdings. Dette skabte stor kritik blandt Brøndby fans, der krævede at få at vide, hvem der havde købt sig til magten i klubben.

Jan Bech Andersen forklarede efterfølgende, at han havde godkendt alle GFH-ejerne, men at de ikke alle kunne stå frem med navn.

”Grunden til, at vi ikke oplyste deres navne i dag (ved pressemødet red.) er meget simpel. Der er to meget højtprofilerede folk, som er ansatte i meget højtansete børsnoterede virksomheder i USA. Og deres firma har sagt, at de ikke blander sig i deres personlige investeringer men, at de ikke vil, at der investeres penge, som kan eksponere deres firma. Det er simpelthen af respekt for disse folk,” forklarede Jan Bech Andersen til podcasten Brøndbylyd.

Hvilke andre investeringer har GFH’s ejere lavet?

Ejerne af GFH er alle prominente navne i den internationale sportsverden, og mange af dem har investeret i store klubber i forskellige sportsgrene. Du kan se alle de kendte ejere nedenunder, og hvad de ellers har investeret i.

Arctos Sports Partners:

Et Texas-baseret investeringsfirma med fokus på minoritetsandele i professionelle sportsklubber og at levere vækstkapital til sportsindustrien.

David Blitzer:

Blitzer er medejer af Premier League-klubben Crystal Palace, NBA-holdet Philadelphia 76’ers og NHL-holdet New Jersey Devils. Derudover er han minoritetsejer af MLB-holdet Cleveland Guardians samt flere andre mindre sportsklubber.

Eric Cohen:

Investorer i den engelske fodboldklub Crystal Palace.

Robert Franco:

Investorer i Crystal Palace.

Robert Karr:

Privat investorer fra New York City, der driver en familievirksomhed og flere velgørenhedsorganisationer.

Krase-familien:

Investorer fra Salt Lake City i den amerikanske MLS og Beyond Sports, der er en visualiseringsplatform, som arbejder med realtids løsninger til tv-stationer, ligaer og brands.

Jahm Najafi:

Medejer af NBA-holdet Phoenix Suns og McLaren i Formel 1.

Dave Novak:

Investorer i Crystal Palace samt Real Salt Lake i MLS.

Dan og Michael Schwab:

Investorer i Crystal Palace, USL-holdet Memphis 901 FC og den engelske fodboldklub Dagenham & Redbridge.

David og Eli Simon:

Investorer i Crystal Palace.

Hvor stor en del af Brøndby ejer de individuelle GFH-investorer?

Ingen af disse personer ejer mere end 10 % af aktiekapitalen i Brøndby IF. De resterende 15 % af investeringskapitalen kommer fra amerikanske og europæiske privatpersoner, hvis navne ikke er offentliggjort. Ingen af disse anonyme investorer ejer mere end 5 % af aktiekapitalen i Brøndby IF. Dette oplyste Brøndby IF efter købet blev gennemført.

Hvilke klubber ejer GFH?

Global Football Holdings ejer i øjeblikket syv fodboldklubber verden over.

  • ADO Den Haag, Holland
  • Waasland-Beveren, Belgien
  • AD Alcorcon, Spanien
  • Estoril, Portugal
  • Augsburg, Tyskland
  • Real Salt Lake, USA
  • Crystal Palace, England

Brøndby indtræder dermed i et stort netværk af klubber, hvor der er et stort scoutingnetværk, sportsdata og formentlig en masse viden, som kan benyttes. Det er i hvert fald visionen i GFH.

Global Football Holdings i skattely

Global Football Holdings holder til i den amerikanske stat Delaware. Det er her, firmaet er registreret, hvilket har vakt stor kritik blandt mange fans og medier.

Delaware er nemlig kendt som USA’s førende skattely. Mere end halvdelen af USA’s børsnoterede virksomheder holder til i Delaware, da man her ikke skal betale moms imens, at indkomstskatten også er minimal.

På den måde kan folkene bag Global Football Holdings altså beholde stort set hele deres indtjening selv uden at skulle betale ret meget tilbage i skat.

Jan Bech Andersen afviste at tale om skattely, da Brøndby blev solgt. Her sagde han til Tipsbladet:

”Det vigtigste for mig er, at folk har tjent deres penge på den rigtige måde. De her mennesker, som er involveret her, har betalt rigeligt i skat. Jeg kan ikke lide ordet skattely, for som jeg siger, har de her mennesker haft et job, gjort det godt og har betalt rigeligt i skat. Hvor selskabet er registreret skal ikke være lakmusprøve for, om noget fungerer eller ej.”

Interne handler mellem GFH-klubber

Det er stadig uvidst, hvorvidt Brøndby vil blive benyttet som et led af transferkabaler mellem de forskellige GFH-ejede fodboldklubber. Mange fans frygtede, at Brøndby ville blive påduttet spillere fra andre GFH-klubber.

Indtil videre har Brøndby da også været involveret i flere interne GFH-handler allerede:

  1. Frederik Winther fra Augsburg til Brøndby (leje)
  2. Justin Che fra Brøndby til ADO Den Haag (leje)
  3. Yousef Salech fra Brøndby til Beveren (leje)

Vi opdaterer løbende listen, hvis trenden fortsætter.

Hvad vil Global Football Holdings opnå med Brøndby?

Ultimativt er GFH’s investering i Brøndby netop en investering. Firmaet har købt sig ind i Brøndby for at tjene penge. Det gør de bedst ved at få Brøndby til at stige i værdi. Det er netop derfor, at ambitionerne er så høje på klubbens vegne.

Ved det første pressemøde forklarede Scott McLachlan de langsigtede og overordnede mål med Brøndby:

”I vores perspektiv er alt det grundlæggende på plads, og næste skridt for Brøndby IF er at sikre, at Brøndby igen spiller med om det danske mesterskab og jagter europæiske gruppespil hver sæson, og her kan vi bidrage med kapital og viden.”

Hvis Global Football Holdings er succesfulde med den plan, vil værdien af deres Brøndby aktier naturligvis stige. Derudover kan de, hvis Brøndby etablerer sig som en hyppig deltager i europæiske gruppespil med høj UEFA-koefficient, højst sandsynligt også sælge klubben videre med en stor fortjeneste.

Hvor mange penge har GFH givet Brøndby?

Brøndby har i første omgang fået tilført omkring 220 millioner kroner fra GFH og Jan Bech Andersen. Disse penge er givet som et lån, der på sigt vil blive konverteret til aktier. Det vil sige, at Brøndby ikke skal betale pengene tilbage igen, da Global Football Holdings i stedet får øget sin andel af aktier i klubben.

De første 220 millioner skal primært bruges til at forbedre spillertruppen, stadion-oplevelsen og så Masterclass. Det er meget sandsynligt, at der på sigt vil blive investeret flere penge i Brøndby fra GFH for at forbedre klubbens præstationer yderligere.

Hvad synes Brøndby-fans om GFH?

Der har været meget blandede reaktioner på GFH-købet af Brøndby. Mange fans har været positive overfor de mange millioner kroner og store ambitioner, der følger med købet. De ser det som en mulighed for at komme tilbage til den absolutte top af dansk fodbold. Dette havde ikke været muligt ellers.

Derudover er mange fans spændte på, hvilke spillere der kan tiltrækkes med det nye scoutingnetværk. Det er blandt andet her, at både FC Nordsjælland og FC Midtjylland har fået rigtig meget ud af deres udenlandske ejere.

Der har dog også været mange kritikpunkter. Blandt andet de anonyme medejere samt hjemmet i Delaware er blevet kritiseret. Derudover igangsatte Alpha et stemningsboykot efter, at ejerskiftet blev en realitet. Fangruppen flyttede fra Nedre Sydsiden til det øvre afsnit, og de sang herefter kun efter kampene. Her blev det udelukkende til kritiske ”nej til GFH”-sange fra Alpha. Efter kampen imod AaB i starten af november 2022 samlede cirka 1.500 kritiske fans sig på Øvre Sydsiden efter kampen.

Bevar Brøndby IF fan initiativ

Kampen imod GFH har også fået fans, hovedsageligt folk fra og omkring Alpha, til at starte bevægelsen ”Bevar Brøndby IF”-initiativet. Denne gruppe bærer orange farver til alle Brøndbys kampe i protest imod de nye ejere. Gruppen blev etableret kort efter ejerskiftet, og den fungerer som paraply for alle de fans, der er kritiske overfor Global Football Holdings’ indtog i Brøndby.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments