Hash og guldbajere er ikke vejen til at blive en god fodboldspiller, men det er altså heller ikke nogen forhindring. - Thomas Thøgersen

Brøndby spillersange oversigt- Lær din fenerbahce nu

Fans synger Brøndby spillersange på Vilfort Park.

En af de vigtigste traditioner på Brøndby Stadion er den såkaldte fenerbahce før kampen. Her kalder Sydsiden truppens spillere ned til en individuel hyldest med en individuel og unik sang. Typisk vil de forskellige Brøndby spillersange ændre sig over tid i takt med, at spilleren får flere og flere kampe under bæltet og vokser i popularitet. Fra en simpel tekst til en mere personlig tekst, der afspejler spillerens personlighed og præstationer for Brøndby. På denne side kan du finde en komplet liste over spillersange fra den nuværende Brøndby trup såvel som spillersange fra tidligere spillere.

Hvad er fenerbahce?

Traditionen med Brøndby spillersange går tilbage til 1991. Dengang besluttede de aktive fans på den nybyggede Sydsiden sig for at forsøge noget nyt. Inspirationen kom fra den tyrkiske storklub Fenerbahce, hvor man inden hver kamp kaldte spillerne ned for at motivere og hylde dem. Denne tradition ville man også teste af i Brøndby, og man startede med målmand Mogens Krogh.

Det gik ikke godt de første par gange, hvilket Mogens Krogh også fortalte Bold.dk i 2017:

”Vi begyndte stille og roligt at gøre det som hold også, men i starten var det en aftale, jeg havde med nogle fra fangruppen,” erindrede han.

”Vi skulle lige vænne os til det, og jeg skulle lige se nogle videoklip. De første gange, jeg gjorde det, var det ikke helt i takt.”

Stille og roligt bed fenerbahce-hilsenen sig dog fast, og i dag kan man ikke forestille sig en kamp uden, at høre de mange Brøndby spillersange sunget før kampstart.

Sådan udføres fenerbahcen

Selve hilsenen foregår således, at Sydsiden kalder spillerne ned en for en ved at synge deres individuelle Brøndby spillersang. Herefter løber spilleren ned og ”hilser” på fansene, hvorefter at han klappes tilbage til opvarmningen.

Typisk vil rækkefølgen blive styret af capoen. Der er dog generelt en del autonomi med fenerbahcen, hvorfor der er en vis grad af først til mølle i forhold til, hvem der starter en spillersang og til hvilken spiller.

Der er heller ingen bestemt rækkefølge i forhold til, hvilke spillere, der bliver kaldt ned først. Sydsiden starter typisk med målmændene.. Det sker da de løber på banen længe før resten af truppen. Dermed er det let for tribunen at hilse på dem først.

Det er kutyme, at Sydsiden starter med de mest populære spillere. Og som regel vil spillerne i startopstillingen også blive kaldt ned først, hvorefter man afslutter med bænkspillerne. Der kan dog være særtilfælde, hvor denne rækkefølge bliver ændret lidt. Det sker for eksempel, hvis tidligere profiler vender hjem til klubben, eller hvis der er nyindkøb med på bænken.

Hvordan laves en Brøndby spillersang?

Som beskrevet tidligere vil de fleste nye Brøndby spillersange være ret simple. Her kopierer de ledende fans typisk tidligere spillersange og udskifter navnet. Når spilleren så har slået igennem hos Brøndby, eller markeret sig på den ene eller anden måde, vil han få lavet en ny og mere personlig sang.

Typisk bliver de forskellige Brøndby spillersange lavet af Alpha, men det er tidligere set, at ”almindelige fans” får indført spillersange.

Hvis man har et forslag til en Brøndby spillersang, kan man forsøge at dele den på SSO for at få feedback. Det er dog på tribunen, at sangen skal slå igennem. Derfor er der ikke andet for end at synge sangen på stadion og forsøge at få resten af tribunen med. Hvis sangen er god og spreder sig, så kan den lynhurtigt slå igennem.

Skriver du din egen Brøndby spillersang, så er det dog altafgørende, at den er unik. Tiderne, hvor Brøndby fans kopierede de populære sange fra de store klubber i England og Italien er for længst forbi, så både tekst og melodi skal være nytænkende.