Brøndby IF er kendt for sine fans og den gode stemning fra især Sydsiden. Denne stemning skal man især rose de såkaldte Brøndby ultras for. Her snakker vi om de mest dedikerede fans, der selvfølgelig repræsenterer klubben på både hjemme -og udebanernes tribuner. Men hvem er Brøndby ultras, og hvor mange er der?
Sådan startede Brøndby ultras
Ultras-kulturen gjorde sit indtog på Sydsiden i begyndelsen af 1990’erne, som det første sted i Danmark. Flere Brøndby fans var her blevet trætte af den kedelige og lalleglade roligan-kultur, der havde hersket siden 1980’erne, og de blev i stedet inspirerede af sydeuropæiske fans. Unge Brøndby fans drog på ”studieture” til de største sydeuropæiske og i klubber som Atletico Madrid, Lazio og lignende fandt de inspiration.
Resultatet blev et hav af nye melodier og sange, samt introduktionen af farverige flag, bannere og pyroteknik. Samtidig blev det også fødslen til den såkaldte uofficielle fanscene. Her begyndte Brøndby fans for første gang at organisere sig uden om den officielle fanklub, Brøndby Support.
Brøndby Support gik også i denne retning, om end ikke ligeså yderliggående, og grundstenene til Brøndbys aktive fanscene blev lagt i disse år. De gule og blå fans blev hurtigt kendt som værende Danmarks mest nytænkende og kreative. Dette rygte blev kun forstærket med fødslen af Brøndby Tifo, der ligeledes begyndte at sætte farver på tribunerne i midten af 1990’erne.
Siden fødslen af den danske fanscene har der dog aldrig været en egentlig gruppe, der hed Brøndby ultras. Om end det ikke vides præcis, hvorfor dette er, så mener mange, at det skyldes, at FCK-fans hurtigt tog ultras-navnet til sig. Og for ikke at kopiere dem, blev der altså ikke dannet en egentlig gruppering ved navn Brøndby ultras.
Hvem er Brøndby ultras?
På Vestegnen bruges Brøndby ultras ofte som en samlet betegnelse for den stemningsskabende del af fanscenen. Man ser ofte fans fra den uofficielle del af fanscenen bruge denne betegnelse på sociale medier.
Dette sker både i forbindelse med aktioner på og udenfor de danske stadions såvel som i forbindelse med Brøndby graffiti.
Selvom de etablerede fangrupper på Vestegnen ikke bruger ultras-begrebet på stadion, så er flere af dem en del af ultras-kulturen. Dette gælder især for Alpha Brøndby, der er Brøndbys største fangruppe. Siden 2006 har Alpha været den dominerende fangruppering på Vestegnen, og den har stået for blandt andet tifoer, pyroshow og aktioner på og udenfor stadion. Derudover findes der også Alpha Ungdom, der er ungdomsgrupperingen for Alpha.
Udover Alpha kan man også nævne Deling 43 som en Brøndby ultras gruppe. Denne har været aktiv siden midten af 2010’erne.
I gennem tiden har der været flere ultrasgrupper på Sydsiden. Ingen af dem har været så store og succesfulde som Alpha dog. Blandt dem kan nævnes:
- Inferno
- Blue Kaoz
- Yellow Blue Crew
- Supras Vestegnen
Det skal også nævnes, at flere af de såkaldte Brøndby hooligan -og casualgrupperinger har haft elementer fra ultras-kulturen i deres ageren. Dette gælder for eksempel Suburban Casuals, Suburban Baby Crew, South Side United og Blue Front, der alle har hjulpet til med tifoer samt orkestreret pyroshows på stadion.
Imod moderne fodbold og politik
Brøndby ultras er officielt apolitiske, og derfor er der ultras med politiske holdninger, der spreder sig over hele det politiske spektrum. Så længe folk ikke tager deres politiske holdninger med ind på tribunen, er der typisk plads til alle.
Reglen om at holde fodbold og politik adskilt er dog kun relateret til partipolitik. Brøndby ultras har masser af politiske holdninger, når det kommer til fodbold og sport. Disse er typisk meget konservative, og her finder man parolen; ”imod moderne fodbold”.
At være imod moderne fodbold betyder, at ultrasne er imod kommercialiseringen af sporten. Det er aldrig for alvor blevet konkretiseret, hvad det præcis dækker over, men man ser det ofte bragt frem, når ultras er sure. Det kan for eksempel være på klubejere, politikere, politiet eller fodboldforbund.
Man kan dog sætte en fingerregel op for, hvad moderne fodbold dækker over: ”Moderne fodbold er, når fodbold er til for pengene i stedet for, når pengene er til for fodbold.”
Derfor vil du som regel se både Brøndby ultras såvel som ultras i udlandet demonstrere, når der forsøges at tjene penge på fodbolden ved for eksempel at rykke kampe for at få flere TV-seere.
Hvad er ultras?
Der findes mange forskellige definitioner af, hvad en ultra er. Kort sagt kan det beskrives som fanatisk support af klubben. Begrebet stammer fra Italien, hvor Brøndby ultras som sagt også har hentet meget inspiration gennem tiden, men i hvert land har bevægelsen taget forskellige retninger.
Hvor Brøndby Support tidligere var den primære stemningsgruppe i Danmark, er det i dag ultras, der står for stemningen på Brøndby Stadion. De styrer stemningen gennem en såkaldt capo med en megafon. Derudover står de også for den visuelle opbakning i form af flag, bannere og tifoer.