Kapitaltilførslen gør, at der er ro om klubbens drift år frem. Vi er nu en af de bedst konsoliderede klubber i Norden. - Aldo Petersen (Sagt i 2013 efter, at Jan Bech har skudt penge i BIF)

Brøndby sange – det fulde overblik

Det kan tage tid at lære alle Brøndby sange udenad. Her på Vilfort Park vil vi gøre alt hvad vi kan for at hjælpe vores medfans. Vi har derfor naturligvis lavet en oversigt over de mest ikoniske og brugte Brøndby sange. Vi forsøger at have så mange sange på listen som muligt og vil opdatere med nye Brøndby sange. Du kan derudover finde melodier, video og baggrundsinformation om sangene så du kan blive den bedst mulige blå gule fan.

Syng eller skrid! Det var sloganet til Faxe Tribunen som Brøndby IF’s legendariske endetribune engang hed. Den går nu under navnet Sydsiden, men sangene, melodierne og stemningen er stadig hvad som er i fokus på Sydsiden.

Tager du på Sydsiden er der derfor forventninger til dig som tilskuer. Sydsiden er til for at skabe den bedst mulige stemning for Brøndbys spillere, og du skal som tilskuer bidrage til dette. Vi skal have forventninger til hinanden som fans og en af de forventninger må være at vi kender de sange vi skal synge på stadion.

Det er derfor vigtigt at gøre det klart, at vores forventning til alle som stiller sig på Sydsiden er, at de bidrager mest muligt til den aktive stemning. Alle har lov til at være fans på deres egen måde. Det er lige meget om du vil sidde på langsiden med popcorn, eller stå på Sydsiden med en fadøl. Vælger du dog at stille dig på Sydsiden, så er forventningen, i at du gør alt hvad du kan, for at synge Brøndby sange så højt og så meget som muligt.

Sydsiden sange

En komplet oversigt over alle sange som synges på Brøndby Stadion er tæt på umuligt. Der synges utrolig mange forskellige Brøndby sange, nogle nye og nogle som kan spores helt tilbage til de glade dage i 80’erne og 90’erne. At kunne sangene inden du skal på Sydsiden er en kæmpe fordel. Du vil kunne lære teksterne på stadion, men det kan være svært at høre præcis hvad der synges, og at synge den rigtige tekst er vigtigt.

Et godt eksempel på dette er Stoltheden er kolossal, der er vores yndlings Brøndby sang. Denne Brøndby sang er blevet sunget på stadion i mange år, men mange synger fortsat teksten forkert. Vilfort Park vil gerne gøre det klart at der skal synges ”vi står sammen om hvor klub” og ikke ”vi står sammen op og stå” i denne Brøndby sang.

En af de mest ikoniske dele af opbakningen til spillerne fra Brøndby I.F. er spillersangene. Hver enkelt Brøndby spiller har sin egen Brøndby spillersang. Dissebruges til at kalde spilleren ned til fansene i løbet af opvarmningen. Detaljegraden af de enkelte sange er meget varierende, men de fleste af sangene er nemme at lære og huske. Spillersangene opdateres derudover ind i mellem, så jo vigtigere en spiller er blevet jo større vil detaljegraden i hans sang oftest være.

Nogle Brøndby sange bliver naturligvis sunget mere end andre og nogle Brøndby sange er derved vigtigere at kende end andre. Generelt vil du efter et par ture på Sydsiden hurtigt lære hvilke sange som synges mest, ligesom teksterne hurtigt læres. Udover de længere sange er der også kortere såkaldte chants. Disse ”sange” er oftere kortere råb oftest kombineret med klap.

Du vil på Sydsiden opleve de såkaldte ”capoer”. Dette er fans primært fra Brøndby fan grupperingen Alpha som står for at styre stemningen på Sydsiden. Capoerne står med både megafoner og mikrofon til højtalere så alle på tribunen kan høre hvad de siger. Capoerne starter de forskellige Brøndby sange og forsøger at få folk til at bidrage mest muligt til stemningen. Hvis capoerne ikke er tilfredse med stemningen kan man derfor godt forvente en opsang fra dem. Det er dog vigtigt at huske at alt hvad capoerne gør, er for at gøre stemningen bedst mulig. Det er derfor vigtigt man følger deres instruktioner da en organiseret tribune er ekstremt vigtig for den gode stemning.

Forskellige sange til forskellige kampe

Der synges langt fra de samme sange til alle kampe. Derbykampene er naturligvis det bedste eksempel på dette. Der er således en lang række sange som primært synges til kampe mod fck. Et godt eksempel på dette er den kendte ”fc-blod på trøjen” sang som nok er den mest ikoniske anti fck sang vi har hos Brøndby . Du kan derudover forvente forskelligt sangvalg alt afhængig af præstationerne på banen. En god indsats vil føre til positive og opløftende sange. Dårlige præstationer på banen vil derimod føre til sange som søger at minde spillerne om deres forpligtelser overfor klubben.

Officielle sange på Brøndby Stadion

Udover fansenes mange Brøndby sange er der også et par mere officielle sange til at hylde de blå gule. Den mest ikoniske af disse er naturligvis den legendariske ”Jump” af Van Halen som spillerne har løbet på banen til siden 1991.

I løbet af opvarmningen vil du højst sandsynligt også møde den kendte Brøndby-hymne. Til hymnen løfter man et halstørklæde op. Målet med indførelsen af denne sang var at skabe en stemning omkring en kærlighedssang til klubben ligesom det ses i Liverpool med You’ll Never Walk Alone.

Af andre officielle sange som spilles på Brøndby Stadion, skal Elvis Presleys klassiker I Can’t Help Falling in Love with You nævnes. At denne sang spilles på Brøndby Stadion, skete som svar på et ønske fra en gruppe fans som ønskede en decideret hymne. Denne sang blev indført inden den Brøndby Hymne som er beskrevet ovenfor blev skabt, og var altså det første forsøg på en You’ll Never Walk Alone lignende sang. The King’s klassiker bliver stadig spillet i pausen på Vilfort Park.

Alle disse sange spilles i højtalerne på Brøndby Stadion og bliver derfor ikke startet af fansene eller de såkaldte capoer. De spilles på de samme tidspunkter til hver kamp så de er hurtigt blevet en fast del af traditionerne på Brøndby Stadion.

Find din plads på Brøndby Stadion

Der er plads til alle på Brøndby Stadion og alle fans er lige vigtige. Det er derfor vigtigt at finde den helt rigtige plads på stadion. Hvis du vil sidde og nyde kampen i fred og ro, er det derfor en god ide at finde en plads et andet sted end på Sydsiden. Selv på Sydsiden øvre er der forventninger til at du til en vis grad bidrager til stemningen.

Vælger du at sidde et andet sted end Sydsiden kan du dog stadig blive inkluderet i den blå gule stemning. Der er chants og sange som går på tværs af tribuner så du skal altid være klar til at bidrage til stemningen. Er du uvant med hvad der sker på tribunen, kan du altid blot gøre som din sidemand. Der sker ingenting på stadion som du ikke hurtigt kan lære blot ved at observere dine medfans. Der er ingen tvivl om at det er federe at være på stadion end at se Brøndby i tv. Velkommen på Brøndby Stadion!