FC København har købt så mange højprofilerede spillede, men hvad formål tjener det? Hvad gavner det dansk fodbolds fremtid? - René Meulensteen

Brøndby Graffiti Service – Gadens største kunstværker

Har du bevæget dig rundt på Vestegnen eller i København, har du uden tvivl stiftet bekendtskab med flere imponerende stykker Brøndby graffiti. Disse findes overalt i landskabet og i mange forskellige størrelser og former. På denne side kan du se de mest imponerende stykker Brøndby graffiti og læse historien om den københavnske graffitikrig.

Brøndby graffiti gennem tiden

Forneden vil du snart kunne finde et galleri over de flotteste stykker Brøndby graffiti gennem tidens løb. Galleriet vil blive sorteret i de forskellige år, så du kan se, hvordan de gul-blå malere og deres stil har udviklet sig gennem tidens løb.

Mange af de tidlige billeder blev uploadet på det hedengangne Viborg-forum – Fanatikos.dk, hvor den danske fanscene i slut 2000’erne livligt debatterede med hinanden og delte billeder fra tribunerne. Disse billeder er fundet via gamle arkivudgaver af hjemmesiden.

De nyere billeder findes typisk på Instagram, hvor især profilen 43hiphop hyppigt uploadet nye billeder af Brøndby graffiti.

Graffiti på Brøndby Stadion

Et af de steder med allermest graffiti i de gule og blå farver er naturligvis Brøndby Stadion. Her har fanscenens dygtigste graffitimalere igennem tiderne flere gange pyntet op med deres mest imponerende værker for at gøre stadion endnu flottere.

Graffiti i spillergangen

I 2012 tog daværende cheftræner Auri Skarbalius initiativ til, at spillergangen ind til banen skulle dekoreres i gule og blå farver. Han bad herefter spillerne om at finde på motiver og et motto, der skulle males.

”Spillerne har i fællesskab fundet ud af, hvordan gangen skulle dekoreres,” fortalte Auri dengang. ”Jeg bestemte, at det skulle være gult og blåt, og resten har været op til dem. De har også hver især valgt et motto, som de har fået hængt op på væggen.”

Spillerne fik herefter hjælp af Brøndby Tifo, der kvit og frit bidrog med maling og arbejdstimer, til at male et Brøndby-logo i gangen som prikken over i’et.

50-års jubilæums graffiti

I 2014, da Brøndby IF fejrede sit 50-års jubilæum, igangsatte klubben i samarbejde med fansene et omfattende graffitiprojekt på Vilfort Park. Initiativtageren var fankoordinatoren.

Først blev de mange grå betonvægge ved boderne på ”stueetagen” under den østlige tribune malet. Dette skete i løbet af sommeren 2013, hvorefter de mange betonvægge ved Sydsiden blev malet i vinteren 2014. Det gennemgående tema i denne Brøndby graffiti var klubbens rige historie, og de største spillere og øjeblikke blev mindet.

Hvem laver Brøndby graffiti?

Igennem årene har der været rigtig mange forskellige graffitimalere fra Brøndby. Nogle har været meget aktive og stået bag massevis af store værker, imens andre har holdt sig til få.

Størstedelen af den store mængde Brøndby graffiti er lavet af personer med forbindelse til den uofficielle fanscene, men på grund af graffitiens autonome natur, kan alle naturligvis bidrage.

Der er dog ingen regler for, hvem der må og kan male Brøndby graffiti i de danske gader og stræder. Derfor har der da også været flere ’løsgængere’, der igennem årene har vist deres kunnen med graffitidåserne.

Brøndby Graffiti Service

Mange Brøndby fans har formentlig stiftet bekendtskab med forkortelsen BGS. Det står for Brøndby Graffiti Service, og betegnelsen bruges ofte som det primære motiv på graffiti. Betegnelsen er ikke ligeså populær som i de sene 2000’ere og midt 2010’ere, men man ser den stadig fra tid til anden.

Hvad betyder graffitien?

Brøndbys graffitimalere utrolig kreative, og derfor findes der også et hav af forskellige måder, de viser deres kærlighed til klubben. Nogle af disse er lette at forstå, for eksempel ”Brøndby” “BIF” eller ”Vestegnen”, men andre kan være sværere at dechifrere. Her kan du finde en lille guide til de forskellige Brøndby graffiti udtryk samt, hvad de betyder.

Zone 43

Zone 43 er den DSB-zone, hvor Brøndby Stadion ligger. Den dækker blandt andet Glostrup, og siden de tidlige 2000’er har Brøndby-fans brugt udtrykket som et slang for Vestegnen. Zone 43 eller bare 43 ses ofte på flag og i graffiti, og det er altså en hyldest til Vestegnen.

ACAB og 1312

ACAB står for All Cops Are Bastards. 1312 er talkode for de selvsamme fire bogstaver, der altså dækker over politikritik. Disse to forkortelser ses ofte i forbindelse med graffiti i fodboldmiljøet hos klubber i både Danmark og udland. Det er dog ikke egentlige fodboldudtryk, da de også bruges i mange andre miljøer.

AU – Alpha Ungdom

AU er forkortelse for Alpha Ungdom, der er en fangruppe.

TU – The Unity

I forbindelse med Brøndby graffiti vil man ofte se forkortelsen TU. Dette er en forkortelse for The Unity, der er en ultras-gruppe fra Borussia Dortmund, som har venskaber med Brøndby-fans.

BvBIF

I 2020’erne har flere graffitimalere brugt betegnelsen BvBIF i deres arbejde. Dette er ligeledes en henvisning til venskabet mellem fans fra Borussia Dortmund (BvB) og Brøndby IF (BIF).

Disclaimer: Denne side er ikke færdig endnu. Med tiden ønsker vi at tilføje et galleri med de mest imponerende stykker Brøndby graffiti for at samle alle disse ét sted. Har du information, der kan hjælpe med at gøre denne artikel (eller andre på hjemmesiden) mere dækkende, er du meget velkommen til at kontakte os på kontakt@vilfortpark.dk. Visionen med denne hjemmeside er at skabe en Brøndby-wiki for vor smukke fodboldklubs historie med alt hvad det indebærer af statistik, fanscenen, fortællinger og lignende.