Det betød meget for mig, og Brøndby føltes som et hjem. Derfor gav jeg altid alt, jeg havde på og udenfor banen. At spille for Brøndby var en oplevelse, jeg vil sætte pris på i hele mit liv. - Chris Katongo (Fortalt til VilfortPark.dk om Brøndbys hjælp til Zambia efter, at deres landshold døde i en flyulykke i 1993.)

Sydsiden Brøndby – En legendarisk tribune

Indgangen til Sydsiden på Brøndby Stadion set udefra.
Indgangen til Sydsiden set udefra. Foto: Tøndemageren/Wiki Commons.

Det er næppe nogen overdrivelse at kalde Sydsiden for den mest historiske tribune på Brøndby Stadion samt resten af Danmark. Sydsiden Brøndby er blevet synonym med de gul-blå farver, og rundt omkring i hele verden kender fodboldinteresserede tribunen for de farverige rammer, der skabes omkring kampene.

Fra Faxe Tribunen til Sydsiden

Sydsiden blev en del af Brøndby Stadion i foråret 1992. Konstruktionen af tribunen skete efter, at Brøndby IF sikrede sig ejerskabet over stadion fra Brøndby Kommune. Dette betød, at man kunne fjerne alle atletikfaciliteterne, der havde været en integreret del af Brøndby Stadions historie indtil da, og udbygge stadion med to endetribuner.

Tilføjelsen af de to endetribuner til Brøndby Stadion betød, at den samlede kapacitet steg til hele 21.000 fordelt på fire tribuner, om end størstedelen af pladserne på hele stadion stadig var ståpladser, hvilket naturligvis også var tilfældet i enderne. Tribunen blev indviet i en Superliga-kamp imod Lyngby den 29. marts, 1992, men var på dette tidspunkt ikke en stemningstribune. Udviklingen til stemningstribune skete løbende i midten af halvfemserne og fremad, hvor flere og flere unge, dedikerede fans begyndte at samles på tribunen og støtte holdet med Brøndby sange og visuelt med flag og bannere.

Siden dengang er Brøndby Stadion flere gange blevet udbygget og moderniseret, men stemningstribunen er mere eller mindre forblevet den samme. Der er dog blevet bygget en øvre del, ligesom på resten af stadion, og så er fanoplevelsen på Sydsiden Brøndby blevet forbedret massivt.

Tribunen har fået sit navn på grund af tribunens geografiske placering. Det er simpelthen den tribune, der peger imod syd, hvis man står i midtercirklen med et kompas. I lang tid var Sydsiden Brøndby dog blot et kælenavn. Af sponsormæssige årsager hed tribunen nemlig Faxe Tribunen frem til 2011, hvilket også var den gængse betegnelse for tribunen.

Oversigt over Brøndby Stadion, der fremhæver Sydsiden Nedre.
Oversigt over Brøndby Stadion, der viser Sydsidens placering. Sydsiden Nedre er fremhævet.

I 2011 udløb Brøndbys sponsorkontrakt med bryggeriet dog, og Faxe Tribunen skulle have et nyt navn. Carlsberg overtog sponsoratet, men de var ikke interesserede i at benytte sig af tribunenavnet og donerede det derfor til fanscenen. Dermed stod det Brøndby frit at vælge det nye navn, og valget faldt altså på Sydsiden.

”Jeg er overbevist om, at det er et navn, der vil blive taget godt imod fra alle sider, og at Sydsiden vil beholde den dedikation og lidenskab, som har kendetegnet Faxe Tribunen gennem en årrække,” sagde daværende fankoordinator, Patrick Vestphael, dengang.

Ombygningen til stemningstribune

I takt med at Brøndbys fanscene har vokset sig stærkere og stærkere, er kravene til Sydsiden også vokset. Heldigvis har Brøndby IF været meget villige til at forbedre tribunen, hvilket har givet markant bedre forudsætninger for den visuelle opbakning på tribunen i forhold til i 1990’erne og 2000’erne.

En af de helt store forskelle på tiden med Faxe Tribunen og Sydsiden er, at de aktive fans nu kan hænge bannere op over det nedre afsnit. Tidligere var dette umuligt, da man ikke kunne fratage Faxe deres reklameplads ved at hænge bannere over deres logoer. Nu hvor fansene har fået ejerskabet over Sydsiden Brøndby, er det ikke længere noget, man skal bekymre sig om. Det har givet et åbenlyst boost til den visuelle opbakning af spillerne på banen, hvilket både de hyppige stadiongængere samt dem, der ser Brøndby i tv uden tvivl har bemærket.

I løbet af de sidste par år har stemningstribunen blandt andet fået tilføjet et massivt hejseværk foran tribunen. Det tillader Brøndby Tifo at fremvise endnu større og imponerende tifoer, da man nu kan have dem hængende foran tribunen.

For at forbedre stemningen er der også blevet investeret mange penge i at lukket det store hul i midten af den tidligere Faxe Tribune. Det skete i 2018 og gav plads til endnu flere fans på den legendariske tribune. Samtidig bragte det capoerne tættere på tribunens mange Brøndby fans, hvilket også har bidraget til at forbedre stemningen.

Øvre og Nedre Sydsiden

Sydsiden består af to tribuner – Øvre og Nedre. Nedre er den legendariske stemningstribune med ståpladserne. I sommeren 2023 annoncerede Alpha dog, at de og resten af Brøndby ultras, ville rykke til et nyoprettet stemningsafsnit på Sydsiden Øvre.

Det nye stemningsafsnit ligger altså på Sydsiden Øvre, hvor Alpha og ligesindede vil befinde sig. Stemningsafsnittet vil først officielt blive taget i brug fra 2024/2025-sæsonen, men allerede fra 2023 vil Alpha befinde sig på Sydsiden Øvre.

Det sker fordi, at de ikke længere føler sig velkomne og tilfredse på den nedre del af tribunen. I stedet vil de forsøge at lave et rendyrket stemningsafsnit omkring sig, hvor alle folk er fuldt dedikerede til stemningsskabende aktiviteter.

Sydsiden Shop

Igennem årene er der blevet lavet rigtig meget fedt Sydsiden Brøndby merchandise. Fra kasketter til t-shirts, jakker, shorts og hættetrøjer er kvaliteten altid blevet holdt helt i top. Det bedste merchandise kommer fra Alpha Brøndby, men det sker også fra tid til anden, at klubben selv laver merchandise, der hylder den legendariske tribune.

Til enhver Brøndby kamp kan du besøge Sydsiden Shop under tribunen og ved Fanzonen og købe dit merchandise eller stickers. Du skal blot bevæge dig til området under tribunen, hvor du med kontanter og MobilePay kan købe ind. Mange af tingene i Sydsiden Shop sælges kun fysisk på Brøndby Stadion og ikke online, så udvalget er markant bedre her. Dette er fordi, at merchandisen er lavet til at blive brugt på stadion. Alpha prioriterer derfor at sælge til de fans, der møder op for at støtte holdet ved kampene.

Fra tid til anden vil Sydsiden Shop også rejse med fansene til udebanekampe, så du kan købe nyt merchandise ved diverse udebaneafsnit. Her vil de typisk være placeret foran indgangen eller ved mødestedet for marcherne.

Det er samtidig værd at bemærke, at Sydsiden Shop er drevet af ulønnede frivillige og drives som non-profit. Hele overskuddet går til fanscenen og Brøndby Tifo. I modsætning til visse andre sider, der sælger Sydsiden merchandise, går der altså ikke nogle penge til griske bagmænd, der udnytter klubbens popularitet til egen økonomiske vinding.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvorfor hedder den Sydsiden?

Tribunen har fået sit navn, da Sydsiden ligger i den sydlige ende af Vilfort Park.

Hvor mange kan der være på Sydsiden?

Der kan være 4.700 personer på Sydsiden Nedre til Superliga-kampe. Til europæiske kampe, hvor der er sæder på tribunen, er kapaciteten noget mindre.

Kan man sidde ned?

Der er siddepladser på Sydsiden Øvre, hvor man kan sidde ned og se fodbold. Sydsiden Nedre er en ståtribune, og det er derfor ikke muligt at sidde ned. I hvert fald ikke hvis man ønsker at kunne se, hvad der foregår på banen.

Hvilken indgang skal jeg bruge?

Det er muligt at komme ind på Sydsiden gennem Fanzonen eller gennem Indgang C, der ligger under Friis-svinget.

Hvor kan man købe Sydsiden Brøndby merchandise?

Du kan købe Sydsiden Brøndby merchandise ved alle hjemmekampe i Fanboden under Sydsiden før kampstart. Det er ofte også muligt at købe ved udebanekampene foran udeafsnittet. Mange produkter sælges kun fysisk på stadion og er ikke tilgængelige i Alphas webshop.