Det er den største skandale i nyere tids landsholdshistorie, at man vælger stadigvæk at se bort fra en spiller, der er klart bedre end langt de fleste af dem, han har udtaget. - Thomas Gravesen (Om en manglende landsholdsudtagelse til Nicolai Vallys)

6 spildte måneder: Jesper Sørensen smed gylden chance væk

I dette debatindlæg kritiseres Jesper Sørensens tilgang til forårssæsonen for at have for meget fokus på resultater og for lidt på fremtiden.

Parkeringsplads foran Brøndby Stadion

Da Jesper Sørensen overtog tøjlerne som cheftræner i Brøndby i januar, fik han en af de største gaver en moderne fodboldtræner kan få – tid. En luksus, der er meget få trænere forundt i en resultatorienteret verden, hvor man aldrig er bedre end sin sidste kamp.

Foran Sørensen lå et halvt år uden det store pres for at skabe resulter. Et halvt år, hvor han kunne begynde at opbygge det hold, der fra næste sæson forventes at kæmpe med i toppen igen. Han kunne teste unge spillere fra Masterclass, og han kunne begynde at lægge fremtidens taktiske fundament. Mulighederne var mange og begrænsningerne få.

Sådan skulle det dog ikke gå, kan vi her i slutningen af maj konkludere. Trænerstaben panikkede på grund af dårlige resultater, og tiden er nu næsten udløbet.

Det forsømte forår

Brøndby fik en fremragende start på foråret, da vi smadrede Horsens 5-2. Kampen var en af de mest underholdende siden Alexander Zorniger-tiden, og med højt pres og direkte spil skabte vi et hav af chancer og sluttede med en xG på 4,08 ifølge Fotmop.

Efterfølgende svigtede resultaterne og desværre også cheftrænerens mod. Han tog en side ud af Niels Frederiksens bog, og smed alle ambitioner om at være spilstyrende og dominerende ud af vinduet for i stedet at spille afventende og parkere bussen i en 5-3-2-formation.

Formationsændringen fik stoppet den resultatmæssige blødning, og det gav en overraskende sejr i Parken, men i sidste ende var det kun af kosmetisk betydning.

De få ekstra sejre Sørensen sikrede har hverken fået os i nærheden af europæisk fodbold eller medaljer. Brøndby er stadig nummer seks, og vi har aldrig for alvor haft en realistisk chance for at slutte i toppen. På lang sigt havde det været smartere at kigge frem imod næste sæson i stedet for at fokusere på disse kortsigtede og ligegyldige resultater.

Det er utænkeligt, at Brøndbys forhåbentlige fremtidige succes skal komme fra afventende og defensiv fodbold. Det passer hverken sammen med, hvordan vi historisk har spillet eller, hvordan de succesfulde hold på både resultat -og talentfronten ude i Europa spiller.

At det nuværende system samtidig gør flere af vores største profiler som Nicolai Vallys og Håkon Evjen mindre effektive og sprudlende og samtidig skaber færre muligheder for spilletid til vores største talent, Oscar Schwartau, gør kun beslutningen endnu værre.

Afgørende sommer i horisonten

Med godt og vel et halvt år under bæltet med Jesper Sørensen er det næsten umuligt at se hans aftryk på holdet. Bortset fra Horsens-kampen har foråret, næsten som forventet, været en tåkrummende forlængelse af præstationerne under Niels Frederiksen.

Brøndby står foran en af de vigtigste somre i nyere historie, og Global Football Holdings’ millioner skal bruges fornuftigt. Effektiv rekruttering kræver dog, at man ved, hvilken spillestil, der skal købes ind til for at kunne finde de rigtige spillere og overbevise dem om at komme til klubben. Så længe der er usikkerhed om spillestilen bliver genopbygningen kun sværere og mere besværlig.

Forhåbentlig benytter trænerteamet sig af sæsonens sidste to kampe til at se frem imod næste sæson i stedet for at spille for en ligegyldig femteplads. Klubben kan først begynde at tage de næste skridt tilbage imod toppen, når der kommer en klar sportslig strategi og en sportslig ledelse, der er modig nok til at holde sig til planen selv, når resultaterne svigter.

Mandag aften, når Nordsjælland kommer på besøg, får vi endnu et vigtigt svar på mentaliteten hos trænerteamet.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub, og vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af den gule og blå familie med noget på hjertet. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og Instagram, og på den måde sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments