Det drejer sig om hænders flid og hårdt arbejde. Og det er det, jeg synes er charmen ved Brøndby-ånden: fællesskabet og det hårde arbejde. - Morten Wieghorst

Ghanesisk talentspejder om Emmanuel Yeboah: Upoleret men med sjældne værktøjer

Vi har snakket med en ghanesisk talentspejder, der eksklusivt fortæller Vilfortpark.dk om Emmanuel Yeboahs styrker og svagheder.

Brøndby-spilleren Emmanuel Yeboah

Brøndby overraskede alt og alle, da de fredag aften præsenterede Emmanuel Yeboah på en fire-årig kontrakt. Transferen, der kom helt uden de sædvanlige rygter, bringer den 20-årige ghaneser til Vestegnen fra den rumænske storklub CFR Cluj. Han koster ifølge BT’s Farzam Abolhosseini 11 millioner kroner, og han nåede i 34 ligakampe i Rumænien at score fem gange og lave tre assists.

Hvem er Emmanuel Yeboah?

Navn: Emmanuel Kwaku Yeboah
Fødselsdag: 25. februar, 2003 (20 år)
Nationalitet: Ghanesisk
Position: Angriber og fløj
Tidligere klubber: Young Apostles, CFR Cluj
Landskampe: 3 kampe og 3 mål for Ghanas U23-landshold

Følg Emmanuel Yeboah på sociale medier her:

Fysisk stærk og alsidig angriber

Det var de færreste Brøndby-fans, der forventede at Brøndby ville hente en ny angriber i dette transfervindue. Det er dog, hvad sportsdirektør Carsten V. Jensen nu har gjort på trods af, Yeboahs statistikker ikke just signalerer, at han kan spille frontløber. Det skyldes, at han under sin tid i Rumænien primært har spillet på højrefløjen.

”Jeg tror, at han kan give Brøndby mange løsninger som opspilsstation,” fortæller Scott Geelan, der er data analytiker hos med fokus på ghanesisk fodbold hos AfroStat, et af Afrikas førende data -og scoutingbureauer indenfor fodbold. ”Det uanset om han skal søge dybt i banen for at gå med i spillet, eller løbe dybt fra en position på enten fløjen eller som frontangriber.”

Geelan har fulgt Emmanuel Yeboah i gennem lang tid, og han har delt sin dybdegående scoutingrapport om den seneste Brøndby transfer med Vilfortpark.dk.

I rapporten er der især ros til Yeboahs atletiske evner. Han er 1,88 meter høj, hvilket, kombineret med sin springstyrke, gør ham til et farligt våben i luften. Yeboah er derudover dygtig til at bruge sin fysiske styrke til at beskytte bolden og holde forsvarerne væk. Det fremhæves også, at han er hurtig på længere distancer, hvilket gør ham farlig, når han kan løbe i åbne rum bag forsvaret. Her kan han både løbe fra forsvarsspillerne og holde dem væk fra bolden med sin fysik og på den måde skabe plads.

Yeboah roses også for sin alsidighed, da han kan spille på alle positionerne i frontlinjen. Det har han da også gjort for Cluj, hvor det, ifølge Transfermarkt, er blevet til tre kampe på venstrefløjen, 13 som central angriber og 16 på højrefløjen.

Han betegnes som teknisk solid og i stand til at kontrollere bolden på små områder og gå med i pasningsspillet. Han er ikke en hurtig dribler, men hans boldkontrol er god, og han beskytter altså bolden godt.

Scoutingrapporten roser Yeboahs evne til at bruge begge sine fødder, når han skal afslutte. Han har et hårdt spark såvel som et godt overblik og gode pasnings -og indlægsevner.

Sidst men ikke mindst får hans villighed til at arbejde hårdt defensivt ros. Han går effektivt med i presspillet, og han er ikke bange for at gå ind i tacklinger.

Geelan er da også optimistisk på Yeboahs vegne i forhold til at udvikle sig til en dygtig angriber.

”Han har evnen til at sparke med begge fødder, og han har de tekniske egenskaber, man leder efter på dette niveau. På dagen har han beslutsomheden til at sparke effektivt med begge fødder, når muligheden opstår. Det vil gøre ham godt som en nier, hvis det er Brøndbys plan med ham. Han har den ret sjældne kombination af fysisk og tekniske værktøjer,” forklarer han til Vilfortpark.dk.

Se højdepunkter fra Emmanuel Yeboahs kamp for Ghanas U23-landshold imod DR Congo, hvor han lavede to mål og en assist.

Upoleret og mangler angriberinstinkt

Selvom Yeboah har en række rigtig spændende værktøjer, så er det ikke en færdigudviklet angriber, Brøndby har købt.

”Jeg vil sige, at hans potentiale er pænt uden at være spektakulært,” fortæller Geelan. ”Jeg tror ikke, at han har det der angriberinstinkt, som man rigtig gerne vil have inde i feltet, endnu. Men han er kun 20, så der er tid til, at det kan komme.”

Yeboah har indtil videre kun tegnet sig for fem ligamål, og det skyldes blandt andet, at hans afslutningsevner skal finpudses. Han har været tilbøjelig til at sparke for meget udefra i stedet for at søge ind i feltet og spille chancen større. Derudover har han nogle gange manglet beslutsomhed i afslutningssituationer.

En del af et godt angriberinstinkt er opmærksomhed på, hvor forsvarsspillerne er placeret, og her har Yeboah også problemer til tider. Han har tendens til at blive overrasket over, hvor meget eller lidt tid, han har i afslutningssituationer i feltet.

Hans bevægelsesmønstre får også kritik. Det bemærkes, at Yeboahs bevægelser har været for lineære og forudsigelige udenfor feltet. Han løber han for ofte ud på fløjene og har også tendens til at være for stationær. Derfor kommer han ikke ofte nok i de optimale farlige situationer med bolden. Her er hans mangel på acceleration også et problem, da han har svært ved at skabe separation fra forsvarsspillere på små områder, hvor hans fysik er mindre hjælpsom.

Sidst men ikke mindst kritiseres hans afleveringspræcision for at være ustabil. Afleveringerne er ikke altid på niveau med visionerne, og han tager nogle gange for meget tid på bolden. På trods af sin fine teknik er hans udførsel altså ikke altid på det forventede niveau.

Når man snakker om ghanesiske offensivsspillere, er det svært ikke at lade tankerne løbe hen på Nordsjællands profiler som Ernest Nuamah. Yeboah har dog fået en mindre struktureret fodboldmæssig opvækst end Right To Dream-talenterne, og det ses på hans profil.

”Han har brug for en seriøs omgang polering og at øge sin tekniske stabilitet,” fortæller Geelan.

Der er dog også fordele ved den hårde vej, Yeboah har taget.

”Han har fået en all-round profil, som formentlig kun skabes af de her mere ustrukturerede udviklingsmiljøer,” afslutter Geelan om angriberen.

Nu bliver det altså Brøndbys opgave at videreudvikle den rå Yeboah til en færdigpoleret angriber. Potentialet, i form af både fysiske og tekniske egenskaber, til at blive en interessant spiller lader i hvert fald til at være der.


Hvad synes du om købet af Emmanuel Yeboah? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997 på Brøndby Stadion. Mange årig sæsonkortholder på Sydsiden og rejsende fan til udebanekampe i Danmark og Europa.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mads Larsby
Mads Larsby
7 months ago

Han virker spændende, tak for info. Interessant side du har gang i.

Glæder mig til at se vores nyerhvervelser i kamp.