Det er jo lige før, at vi er overtal på udebane, selv om vi ligger næstsidst, og det siger jo alt - Tom Køhlert (Sagt efter Brøndbys udesejr i Viborg, den første i et år.)

KF Llapi 1932: Nepotisme og unge profiler hos Kosovos vicemestre

Hvem er KF Llapi, som Brøndby måske skal møde i Conference League? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Llapis hjemmebane Zahir Pajaziti Stadion.

Når Brøndby i næste måned træder ind i Conference League-kvalifikationen, kan det det blive imod en modstander fra et land, vi aldrig har spillet i før. Vi skal nemlig potentielt en tur til Kosovo, hvor KF Llapi 1932 hører hjemme. Det sker, hvis de taber til de polske pokalvindere, Wisla Krakow, i Europa League-kvalifikationen.

Llapi, der som navnet antyder blev grundlagt i 1932, er ikke en klub, der har gjort det væsentlige af sig i europæisk fodbold. Dette bliver deres tredje europæiske kampagne nogensinde efter, de i deres to første forsøg begge røg hjem i første runde. I 2021/2022-sæsonen skete det i Conference League-kvalifikationen imod makedonske Shkupi med et samlet 1-3-nederlag, og året efter var det montenegrinske Budocnost Podgorica (som Brøndby i 2010 slog med samlet 3-1), der sendte dem ud med samlet 2-4 i samme turnering.

 De har til gengæld vundet Kosovos pokalturnering to gange, i 2021 og 2022, og de kvalificerede sig til Europa League ved at slutte på andenpladsen i den hjemlige liga i sidste sæson.

I modsætning til i Danmark har man i Kosovo nemlig besluttet sig for at belønne andenpladsen med en Europa League-billet og lade pokalvinderen ”nøjes” med Conference League.

Familieklubben på jagt efter det første mesterskab

Llapi, der kommer fra byen Podujevo i det nordøstlige Kosovo, har taget syvmile skridt imod toppen af kosovosk fodbold i de seneste år.

Klubben er ejet og drevet af Batatina-familien, der har sat sit præg på alle niveauer af Llapi. Præsident og klubejeren Beqir Batatina kom til i 2013, hvor han begyndte et større arbejde med at udvikle klubben gennem investeringer i faciliteterne og talentudvikling.

I samme ombæring ansatte han sin bror, Tahir Batatina, som cheftræner, og han har holdt den post lige siden. Under Batatina-familiens styre har Llapi taget turen fra den næstbedste række til toppen af kosovosk fodbold.

Den positive udvikling på banen har også sat sine spor på tribunerne af hjemmebanen Zahir Pajaziti Stadion, der har plads til 6.000 tilskuere. I den forgangne sæson havde Llapi det suverænt højeste tilskuergennemsnit i den kosovoske Superliga med 1.989 – et imponerende antal i en by, hvor der blot bor omkring 25.000 mennesker.

Selvom Llapi har været i tre pokalfinaler, og altså vundet de to, var sidste sæson første gang, de spillede med om mesterskabet. Den forbedrede form kom efter en meget aktiv sommer, hvor de skiftede stort set hele truppen ud. Hele 16 nye spillere hentede de forud for 2023/24-sæsonen, imens 23 spillere forlod klubben.

De mange nye spillere klikkede hurtigt, og Llapi leverede på vejen mod andenpladsen flere mindeværdige kampe. For eksempel blev de senere mestre fra Ballkani besejret med 5-3 på Zahir Pajaziti Stadion i december sidste år.

LÆS OGSÅ: Ekspert om Wisla Krakow: Gode spillere men et dårligt hold

Podujevo set fra luften. Billede: LGashi/Wiki Commons

Nepotisme eller dedikation på sidelinjen?

Cheftræner Tahir Batatina har aldrig været cheftræner i andre klubber end Llapi. Han startede som bekendt i 2013, og undervejs har han også haft en kort tjans i klubben som sportsdirektør. Han har skabt et hold, der i sidste sæson lukkede næst færrest mål ind i den hjemlige Superliga og scorede tredje flest.

Tahir Batatinas Llapi er et hold, der vil fremad på banen. Flere af de kosovoske sportsjournalister vi snakkede med i forbindelse med researchen til denne artikel fremhævede holdets aggressive spillestil. De beskrev alle et hold, der vil angribe modstanderne med hurtige omstillinger og højt pres.

Llapi er et hold, der udnytter sine fløje meget og foretrækker at spille bredt over hele banen i højt tempo. De har dog også en spillestil, der, især når de ikke lige rammer dagen, kan virke både kaotisk og uorganiseret.

På trods af den underholdende spillestil er cheftræneren en mand, der deler vandene i Podujevo. Hans dedikation til klubben er uomtvistelig, men flere af dem vi snakkede med, satte spørgsmålstegn ved hans evner.

Selvom Llapi er nået langt i løbet af de sidste par år, er der især tvivl om, hvorvidt Batatina er dygtig nok til at tage dem de sidste skridt. Det er især i de store kampe, at Llapi har haft det svært under Batatina, hvilket man blandt andet så i de to tidligere Conference League-kampagner.

I de store kampe har Llapi ofte vist sig sårbare på kontraangreb. De har manglet balance og har satset for meget offensivt og blottet sig selv. Det på trods af de normalt er velorganiserede og gode defensivt, når de møder de dårligere hold i ligaen.

Det bliver også beskrevet, at cheftræneren er under pres forud for denne sæson for endelig at levere noget i europæisk fodbold og sikre det forjættede mesterskab.

Unge profiler trods salg af topscorer

Ligesom i sidste sommer forventes Llapis trup også at gå igennem massive ændringer denne sommer. Det er derfor usikkert præcis, hvem der er at finde på banen, hvis de skal til Vestegnen i juli.

Klubben har allerede sagt farvel til topscorer Muhamet Hyseni, der er skiftet til AC Horsens i et rekordsalg. Hyseni scorede 26 mål i sidste sæson, og han er et stort tab. Hans store sko skal udfyldes af nyindkøbet Valmir Berisha, der spillede ungdomsfodbold for AS Roma og også har svenske ungdomslandskampe på CV’et.

Derudover er der store forventninger til den 24-årige kosovoske landsholdsspiller Ilir Krasniqi, der er en af landets bedste forsvarsspillere. Han er en tidligere midtbanespiller, der nu agerer styrmand i det centrale forsvar med stort overblik og teknik.

Sidst men ikke mindst fremhæves 17-årige Elvir Gashijan, der fik sit gennembrud i sidste sæson og nu beskrives som en spiller med en fremtid i en top 5 liga. Han er en lynende hurtig fløjspiller, der kan gøre ondt på de fleste hold, når han kommer på banen.

Llapi er altså ikke et hold man skal undervurdere, men der var heller ingen af de lokale eksperter, der har forventninger om, at de kan slå Wisla Krakow og Brøndby.

Wisla Krakow møder FK Llapi i Kosovo den 11. juli, og returkampen spilles i Polen en uge senere. Brøndbys første kamp imod taberen er på Brøndby Stadion den 25. juli med returkamp ugen efter.

Hvordan tror du, at Brøndby vil klare sig imod KF Llapi? Giv din mening til kende i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på XFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments