Da jeg tidligere spillede i klubben, blev der altid sagt "vi" om klubben. Jeg håber, der er mange, der stadig vil sige "vi" i denne klub - Auri (Sagt efter tiltrædelsen som cheftræner i 2011)

Lynanalyse af Evjen-salget: Offer for taktisk ustabilitet

Hvad gik galt for Håkon Evjen i Brøndby? Vi analyserer salget af nordmanden.

Brøndby Stadion

Håkon Evjen lignede en kæmpe gevinst, både sportsligt og på sigt også økonomisk, da han fik debut i Brøndbys 5-2-sejr over AC Horsens i forårspremieren sidste år. Med sin blanding af kreativitet, fart og tekniske evner var han en oplagt tilføjelse til et hold, der manglede lige netop disse egenskaber.

Evjen formåede desværre ikke at følge op på sin gode start, og han blev senere offer for Jesper Sørensens taktiske dispositioner. Nu er den unge nordmand så fortid på Vestegnen, da han er blevet solgt hjem til Bodø Glimt. Her er alt du skal vide om Evjen-salget:

 • Evjen kom til Brøndby fra hollandske AZ i vinteren 2023 som et af de første køb efter Global Football Holdings’ overtagelse af Brøndby
 • Han nåede at spille 30 officielle kampe for Brøndby med fire mål til følge
 • Evjen spillede fast i sit første halvår for klubben, hvor han startede inde i 11 ud af 15 Superliga-kampe
 • Han er kun startet inde én gang i ligaen i denne sæson, hvor det blot er blevet til 246 minutter
Brøndbys dyreste indkøb:
 1. Daniel Agger (Liverpool) – 29,8 mio. kr.
 2. Jacob Rasmussen (Fiorentina) – 22,4 mio. kr.
 3. Nicolai Vallys (Silkeborg) – 22,4 mio. kr.
 4. Rasmus Lauritsen (Dinamo Zagreb) – 18,6 mio. kr.
 5. Håkon Evjen (AZ) – 16,4 mio. kr.
 6. Alexander Szymanowski (Recreativo) – 13,4 mio. kr.
 7. Emmanuel Yeboah (CFR Cluj) – 13,4 mio. kr.
 8. Daniel Wass (Atletico Madrid) – 13 mio. kr.
 9. Magnus Svensson (Viking) – 12 mio. kr.
 10. Hany Mukhtar (Benfica) – 11,2 mio. kr.

Kilde: Transfermarkt

Hvad gik galt for Evjen?

Håkon Evjen virkede som det perfekte køb, da han kom til klubben for et år siden. Han havde præsteret på et højt niveau som ung spiller i en god klub, og han var stadig ung nok til at blive solgt videre for et stort beløb. Derudover var han som nordmand let at integrere i truppen, imens han besad fodboldmæssige evner, der er svære at finde i Superligaen. Alligevel forlader han Vestegnen som et flop og uden for alvor at have sat sit aftryk.

Det er dog svært for alvor at bebrejde nordmanden, at han ikke slog til. Evjen spillede nemlig rigtig godt i starten af foråret. Hans temposkifte, gode teknik og aggressivitet fik ham til at ligne et fremtidig Brøndby-ikon og en fremragende økonomisk case på sigt.

Desværre for Evjen, og Brøndby, fulgte resultaterne ikke med. Jesper Sørensen vandt sine to første Superliga-kampe som Brøndby-træner, men herefter blev det kun til to sejre i de næste syv kampe. Undervejs blev det til et pinligt nederlag til Lyngby samt ydmygende nederlag på hjemmebane til henholdsvis Viborg (0-3) og Randers (0-4).

På trods af Brøndby ikke for alvor havde noget at spille for, blev nederlagene for meget for Sørensen, der skiftede væk fra sin ambitiøse og offensive 4-3-3-formation for i stedet at spille mere afventende med tre centerforsvarere. Evjen var det største offer for skiftet. Han blev kastet fra position til position, og blev langt mere låst på banen. Han kom samtidig længere tilbage på banen, og hans aftryk på kampene blev svagere og svagere.

I denne sæson er det blevet endnu værre. Evjen er blot startet inde en enkelt kamp, og han lignede i efteråret en mand uden fremtid i Brøndby så længe, at Jesper Sørensen er træner.

Brøndby får ifølge norske medier omkring 18 millioner kroner for Evjen. Dermed får man nogenlunde det samme beløb for ham, som Carsten V. Jensen i sin tid sendte til AZ for ham. Umiddelbart en fin præstation for en reservespiller. Men også en stor fiasko i forhold til, hvor godt Evjen startede sidste år, og hvor stort hans potentiale stadig er.

Hvem skal overtage fra Evjen?

Evjen spillede ikke den store rolle i efteråret, hvor det blot blev til 246 minutters Superliga-fodbold spredt over 11 kampe. Det er dog kun en lille del af historien. Evjen havde nemlig nogle unikke egenskaber, som ingen andre spillere i truppen kan byd ind med.

Hans fart med og uden bolden samt de dynamiske ryk kan ikke erstattes af de andre centrale midtbanespillere. Der er heller ingen af de midtbanespillere, der besidder samme evner som både scoringstrussel og oplægger. Skal CV ud og erstatte de egenskaber med en spiller i samme aldersgruppe som Evjen, kan det snildt komme til at koste mere end de 18 millioner kroner, som Bodø Glimt sender vores vej.

Tabet af Evjen kommer også til at gå udover bredden. Brøndbys trup er i forvejen tynd offensivt, og der mangler spillere, der kan komme ind fra bænken og gøre en forskel, når kampene skal afgøres. Uden Evjen kan denne mangel på bredde blive katastrofal, hvis ikke de andre reserver kan steppe op eller, vi forstærker truppen. Man kan også nemt blive bekymret for den manglende konkurrence på midtbanen, hvor Daniel Wass, Mathias Greve og Josip Radosevic efterhånden sidder meget sikkert på deres pladser i startopstillingen.

Hvad synes du om salget af Evjen? Del din holdning i kommentarsporet forneden.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim
Kim
5 months ago

Jeg syntes der tegnes et alt for negativt billede af JS og systemskiftet. Først og fremmest har JS vist at han ønsker at spille underholdende og offensiv fodbold. Jeg vil mene at vi vandt de første kampe med 4-3-3 på trods af manglende spillerkvalitet i truppen til 4-3-3 systemet, og så snart modstanderne havde luret vores taktik, havde vi simpelthen for lidt defensiv kvalitet i truppen.

Jeg ser derfor systemskiftet som en konsekvens af trup sammensætningen. JS har siden systemskiftet arbejdet frem mod et mere og mere offensivt udtryk, og lige nu syntes jeg at når vi har bolden, så ligner vi mere et 4-3-3 system i træningskampene.

Men det er helt rigtigt at Evjen er blevet offer for systemskiftet hvor han reelt kun har haft en plads at kæmpe om og tydeligvis ikke er veltilpas i det nye system, hvilket hans indhop vel også har demonstreret.

Jeg syntes det er ærgerligt at han sælges nu, hvor der i hvert fald i træningskampene har været tegninger til et spil system hvor der igen kunne blive plads til ham.