Jeg ved godt, at danskere godt kan lide at blive involveret i alt muligt, men det er jeg ligeglad med. Det giver ingen mening i fodbold - Alexander Zorniger

Fodbold Forening Brøndby: En investering i fællesskabet for livet

Vilfortpark.dk snakker med Jesper Friberg, der er formand for den nystiftede Fodbold Forening Brøndby. Læs om foreningens visioner for Brøndbys fremtid og, hvordan de vil få klubben tilbage på fællesskabets hænder.

Når ejerskabet af Brøndbyernes Idrætsforening bliver diskuteret, ender samtalerne oftest i for eller imod Global Football Holdings. I denne uge kom der dog et nyt perspektiv på gaden, da Fodbold Forening Brøndby (FFB) blev lanceret.

Foreningen, der hverken beskriver sig selv som pro eller anti GFH, så dagens lys tirsdag, og formålet er at få Brøndby IF tilbage på fællesskabets hænder. Det mål skal opnås gennem indsamling af penge blandt foreningens medlemmer med henblik på at investere dem i aktier.

321 medlemmer
0.27% af den samlede aktiekapital

En forening, der favner bredt

Selvom foreningen først lige er blevet landskendt, er der allerede blevet lavet meget arbejde bag kulisserne. Undervejs er både Brøndby-fans, advokater og revisorer blevet konsulteret. Midlerne til forhåndsarbejdet blev doneret af Fanafdelingen.

”På Fanafdelingens generalforsamling beder jeg om nogle penge til at få lavet en advokatundersøgelse af mulighederne,” fortæller Fodbold Forening Brøndbys formand Jesper Friberg til Vilfortpark.dk.

”Da jeg havde fået lavet den undersøgelse og fået bekræftet, at det her godt kunne lade sig gøre, begyndte jeg at henvende mig til folk jeg kender. Stille og roligt fik jeg lavet en Facebook-gruppe, hvor vi i dag er 50 medlemmer. Nogle af dem kendte jeg, og nogle kendte jeg ikke. Det var der, jeg opdagede, at denne her forening både kunne samle folk, der var positivt indstillede overfor GFH samt de orange, der absolut ikke kan lide GFH.”

Selvom Global Football Holdings i dag ejer Brøndby, skal FFB som sagt ikke ses som en protestbevægelse imod ejerskabet.

”GFH skal ikke fylde så meget omkring denne forening, fordi det er bare dem, der ejer klubben nu. Det handler for os om, hvad der sker efter GFH, og det er det, vi gerne vil have indflydelse på. At få klubben tilbage på fællesskabets hænder, som den var indtil 2013.”

I 2013 blev aktiestrukturen i Brøndbyernes IF A/S omstruktureret for at få kapital til den næsten tomme kasse. Det betød dog også, at kontrollen med klubben ikke længere lå hos klubben selv, hvilket gjorde det muligt for først Jan Bech Andersen og senere GFH at købe aktiemajoriteten.

Fodbold Forening Brøndbys bestyrelse:

Fodbold Forening Brøndby tegnes i øjeblikket af følgende seks bestyrelsesmedlemmer:

  • Jesper Friberg (Formand)
  • Martin Flink (Næstformand)
  • Søren Grøn Feddersen (Kasserer)
  • Anja Janning
  • Thorbjørn Maigaard
  • Torben Schmock

Sådan kommer klubben tilbage til fællesskabet

At købe en virksomhed af Brøndbys størrelse er dog ingen nem opgave. Global Football Holdnings betalte i sin tid 157 millioner kroner for at få aktiemajoriteten, og den pris kan meget vel blive endnu højere, når de en dag skal sælge. Det er altså mange penge, der skal samles sammen, hvis Fodbold Forening Brøndby skal blive succesfulde.

Det bliver endnu sværere af, at der ikke findes lignende foreninger i udlandet. Selvom der er fodboldfans over hele kloden, der kæmper imod deres klubejere, er der ingen aktive projekter, der forsøger det samme som Fodbold Forening Brøndby. Det har altså ikke for alvor været muligt for foreningen at søge inspiration udefra, og det er derfor ny grund, der bliver betrådt. Det sætter dog ikke en stopper for ambitionerne.

”Vi skal have pengene til at vokse,” forklarer Friberg. ”De penge vi indsamler, får vi i første omgang AL Bank til at investere. Vi skal selvfølgelig lige samle nok ind til, at de overhovedet vil investere for os, men vi er snart ved det mål.”

”Derefter skal pengene bare vokse. Det er jo ikke i morgen, vi skal bruge dem. Jeg tror, at det tidligst bliver om ti år. Så de kan nå at vokse sig til mange penge, hvilket vi også skal bruge.”

Før FFB kan begynde at investere de indsamlede penge, skal investeringsprofilen og risikovilligheden dog først diskuteres med banken. Herefter skal den godkendes af medlemmerne ved en generalforsamling.

Selvom drømmescenariet er, at FFB og dermed Brøndby-fællesskabet kan blive overtage hele GFH’s ejerandel, er der andre veje til målstregen.

”Vi er ikke blege for at skulle gøre det [købe klubben red.] sammen med nogle andre. Der er en Torben Røsler, der er begyndt at købe lidt aktier. Det kunne være oplagt med et samarbejde mellem os og ham for eksempel,” forklarer Friberg.

LÆS OGSÅ: Bjerregaards kasketter og Bella Centeret: Hvorfor Røsler skred fra Brøndby

”Jeg siger ikke nødvendigvis, at vi skal købe hele GFH’s andel. Men vedtægterne siger, at vi skal have en bestemmende andel. Så vi skal gå efter den procentdel, der giver det.”

At få en bestemmende andel betyder ikke nødvendigvis, at FFB skal sikre sig 50 %. Det betyder ”bare”, at foreningen får en andel, hvor der ikke er nogle andre, der har 50 % samlet eller alene. Dermed kan en bestemmende andel sagtens være for eksempel 30 %, så længe der ikke er andre ejere, der er større.

Mobiliseringen er i gang

Udover den nuværende indsamling af penge forsøger Fodbold Forening Brøndby også at samle klubbens mange småaktionærer. I skrivende stund er 0,23 % af aktierne i Brøndby ejet af foreningens medlemmer, og man arbejder aktivt på at øge den andel.

”Hvis alle småaktionærerne melder sig ind, står vi rigtig stærkt. Det vil gøre meget for denne her mission. Det vil stille os stærkt både økonomisk og på stemmeandele,” forklarer formanden om planen.

Og rekrutteringen er allerede kommet godt i gang. Allerede få timer efter lanceringen mødte foreningen sit daglige indbetalingsloft, hvilket betød, at man ikke kunne modtage flere nye medlemmer. Siden er loftet blevet hævet, og nu er der igen åbent for nye medlemmer. Modtagelsen har dermed også været positiv.

”Det er lige meget om folk er pro eller anti GFH, så har alle jeg har snakket med været positive. Folk synes, at det er en skide god idé, og tanken om, at fællesskabet skal eje en del af klubben er tiltalende.”

Kampen om klubben stopper dog ikke, hvis fællesskabet en dag formår at købe GFH ud af klubben. Tværtimod faktisk. Det er en langsigtet plan, og medlemmerne skal se det som en investering for livet.

”Det mindset man skal melde sig ind i foreningen med er, at man er med for livet. Det er jo klart, at hvis vi overtager klubben, så skal vi også være klar til at kunne dække eventuelle underskud eller investeringer.”

”Så vi skal have penge i foreningen til at kunne dække vores ejerandel. Ellers så løber vi tør for penge lige så snart, vi har fået klubben, og så vil vores ejerandel langsomt blive udvandet. Så vi skal kunne bakke vores ejerandel op. Så det er vigtigt, at folk har det mindset, at når de melder sig ind, så er det en udgift, der skal ind på budgetkontoen for resten af ens liv,” afslutter Friberg.

Fodbold Forening Brøndby vil forud for hjemmekampen imod FC Midtjylland den 18. februar uddele flyers om foreningens og fremtidsplanerne foran Brøndby Stadion. Hvis du ønsker at hjælpe til med uddelingen, skal du møde op i Hytten klokken 15.00. Hvis du tænker, at du har andre ting at bidrage med, kan du kontakte foreningen på kontakt@ffbrondby.dk.

Er du ikke allerede medlem af Fodbold Forening Brøndby, kan du melde dig ind her. Foreningen har i øjeblikket fire forskellige medlemspakker, hvor den årlige pris varierer mellem 600 og 1.800 kroner. Alle medlemskaber giver en stemme på generalforsamlingen samt deltagelse i foreningens arrangementer.

Du kan følge FFB på sociale medier på Facebook og X.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Preben Gyllenøhr
Preben Gyllenøhr
8 months ago

Nu håber jeg at.denne organisation bliver.mere meddelsom end den sidste. Som jeg bare sendte 500.kr uden at høre noget som helst. Jeg har tilmeldt mig med 100.kr/md og ser nu frem til at der handles når muligt og kommunikeres jævnligt!
Vh preben gyllenøhr