Jeg er enig i, at det sportsligt har været den værste sæson, siden vi rykkede op i 1982. - Per Bjerregaard (Sagt om 2006/2007-sæsonen)

Hjørnesparksanalyse: Voldsom plads til forbedring

Brøndby har fået næstflest hjørnespark i Superligaen i denne sæson. men blot scoret et enkelt mål. I denne analyse bliver der kigget nærmere på, hvad der går galt, og hvordan Brøndby rangerer i forhold til resten af ligaen.

Yuito Suzuki sparker hjørnespark under FCK-Brøndby i Parken foran Brøndbys fans
Foto: Flemming Ahrens / Vilfortpark.dk

Et af de store kritikpunkter af Brøndby under Jesper Sørensen er, at vi ikke får nok ud af vores hjørnespark. Tidligere stod assistenttræner Martin Retov mål for meget af denne kritik, men han er som bekendt fortid i klubben nu, og problemet eksisterer stadig. 

Kun FC Midtjylland har fået flere hjørnespark end Brøndby i den indeværende Superliga-sæson. Hele 69 hjørnespark har Jesper Sørensens tropper taget, men det er blot blevet til et enkelt mål. 

Det store spørgsmål er naturligvis, hvor det går galt for Brøndby samt, naturligvis, hvor slemt det egentlig står til sammenlignet med resten af ligaen. Det kigger jeg nærmere på i denne artikel. 

Få afslutninger uden høj kvalitet

KlubHjørnesparkSkudMål
Midtjylland77315
Brøndby69181
AGF63246
Randers58301
fck54350
Lyngby52181
Viborg49282
Nordsjælland48161
Vejle47201
AaB46110
Sønderjyske45181
Silkeborg44122
Data fra Fotmob

Som tabellen foroven viser, er det kun Silkeborg, AaB og Nordsjælland, der har haft færre afslutninger efter hjørnespark end Brøndby i denne sæson. Det på trods af, at Brøndby har sparket over 30 hjørnespark flere end alle tre hold.

Hold som fck, Randers og Viborg har alle næsten dobbelt så mange afslutninger efter hjørnespark som Brøndby. Det på trods af de alle sammen har sparket færre hjørnespark end os.

Når det kommer til afslutninger, er det dog vigtigt at huske på, at ikke alle chancer har samme kvalitet. Jeg kigger derfor nærmere på Fotmobs expected goals (xG) for afslutninger efter hjørnespark for at finde kvaliteten af afslutningerne. 

KlubxG efter hjørneGnms. xG per skudGnms. xG per hjørne
Midtjylland4,260,140,06
AGF3,240,140,05
Viborg2,710,100,06
Randers2,070,070,04
Brøndby2,030,110,03
fck1,50,040,03
Vejle1,370,070,03
Lyngby1,320,070,03
Nordsjælland1,050,070,02
Sønderjyske10,020,02
Silkeborg0,950,080,02
AaB0,570,010,01
Data fra Fotmob.

Den totale xG skabt efter hjørnespark er mindre interessant, da holdene ikke har haft det samme antal hjørnespark. I stedet kigger vi på den gennemsnitlige xG per afslutning efter hjørnespark for at finde ud af, hvor gode afslutningsmuligheder vi skaber. Her er Brøndby faktisk placeret i top tre med 0,11. Det viser, at Brøndby får bedre afslutninger på hjørnespark end samtlige andre hold i Superligaen bortset fra AGF og Midtjylland. 

Brøndby sparker hjørnespark under derby-kampen imod fck i Parken i Superligaen.
Brøndby sparker hjørnespark i Parken imod fck. Foto: Flemming Ahrens/VilfortPark.dk

Så hvor vi ikke har ligeså mange afslutninger som vores konkurrenter, så er kvaliteten af de afslutninger vi faktisk får af fin kvalitet. fck derimod skaber et hav af afslutninger efter hjørnespark, men tallene viser, at kvaliteten af dem er lille. 

Det bør dog også bemærkes, at vores gennemsnitlige xG per sparket hjørnespark er i den forkerte ende af ligaen. Vi har altså skullet bruge markant flere spark på at skabe vores afslutninger, og vores gennemsnitlige hjørnespark er derfor kun halvt så farligt som Midtjylland og Viborgs.

Hvem sparker de bedste hjørnespark for Brøndby?

En ting er dog de overordnede performance-statistikker, noget ganske andet er, hvad der sker på banen. For at finde ud af det, så jeg samtlige hjørnespark Brøndby har sparket i Superligaen i denne sæson i gennem. 

Derefter noterede jeg ned, hvilken side de blev sparket fra, hvem der sparkede dem, hvor bolden blev sparket hen og, hvem der kom frem til afslutningen. 

Brøndbys 69 Superliga-hjørnespark er blevet sparket af seks forskellige spillere. Daniel Wass og Yuito Suzuki har dog taget langt størstedelen med henholdsvis 28 og 32 spark hver. 

SpillerHjørnesparkSkudxGxG per hjørne
Suzuki3280,880,03
Wass2891,10,04
Bundgaard510,030,01
Greve2000
Bischoff110,020,02
Vallys1000
Data fra Fotmob

Vores analyse viser, at Wass sparker de farligste hjørnespark. Det er således både blevet til flere skud efter hans hjørnespark og en samlet højere xG end ved Suzukis. 

Det hører dog med til historien, at Suzuki imod Vejle sparkede et hjørnespark, der førte til et straffespark. Dette er dog ikke regnet med i statistikken. Medtager man det, så ser Suzukis stats bedre ud. Straffesparket var ikke på grund af et godt udført hjørnespark – tværtimod – men snarere elendigt forsvarsspil, da der ingen Brøndby-spillere var omkring Vejle-forsvareren, der tog bolden med hånden.

Analysen viser også, at Brøndby er farligere på hjørnespark fra højre side. Herfra har få i alt skabt 11 afslutninger med en xG på 1,11, imens vi fra venstre side, hvor Wass og Suzuki ellers kan skrue bolden indad imod målet, må nøjes med otte afslutninger og en samlet xG på 0,92.

Lauritsen er Brøndbys farligste våben

Det kommer næppe som en overraskelse for ret mange, at Brøndbys farligste våben efter hjørnespark også er vores bedste header – Rasmus Lauritsen. Han befinder sig som regel inde omkring det lille felt, hvor han med sin styrke i luften formår at skabe ravage og true modstandernes mål. 

SpillerSkudSamlet xGxG per skud
Lauritsen30,60,2
Bischoff30,10,03
Kvistgaarden20,130,065
Rasmussen20,090,05
Sebulonsen20,40,2
Yeboah10,260,26
Schwartau10,210,21
Omoijuanfo10,090,09
Vallys10,070,07
Divkovic10,060,06
Nartey10,020,02
Data fra Fotmob

Alle Lauritsens afslutninger er kommet fra omkring det lille felt. Den ene dog efter et kort hjørnespark. Qua hans position tæt på målet, er hans chancer derfor også relativt store, hvilket ses på hans høje xG. 

Bischoff derimod, der ligeledes har haft tre afslutninger efter hjørnespark, har haft alle sine afslutninger udefra feltet. To af dem er kommet efter korte hjørnespark, og det tredje hvor bolden blev slået ud til ham udenfor feltet. Chancen for han scorer på disse afslutninger er altså dermed også markant mindre. 

Generelt er Brøndbys taktik på hjørnespark også tydelig. Hele 37 ud af de 69 spark er blevet slået ind i det lille felt. Her har jeg talt placeringen fra den første spiller, der rørte bolden efter sparket. 

Disse 37 hjørnespark har givet en samlet xG på 0,8 på fire afslutninger. Altså 0,2 xG per afslutning. Vores næsthyppigste mål for hjørnesparkene er i området i midten af feltet mellem det lille felt og straffesparkspletten, hvor bolden endte 13 gange. Dette medførte i alt syv afslutninger og en samlet xG på 0,97 – 0,14 xG i gennemsnit per afslutning. 

Ved at sparke bolden lidt længere væk fra målet, hvor der typisk er færre forsvarsspillere og derfor mere plads, kan vi altså skabe flere afslutninger – omend af dårligere kvalitet. Det var dog fra denne placering, at vi scorede vores eneste mål efter hjørnespark. Det var også her, at Suzukis hjørnespark endte med et straffespark.

Korte hjørnespark får ofte meget kritik, men Brøndby formår faktisk ofte at komme frem til afslutninger fra dem. I denne sæson har vi sparket bolden kort ti gange og fået fem afslutninger efterfølgende. Dette tal bliver endnu mere imponerende, hvis man fjerner de to korte hjørnespark Mathias Greve sparkede. Formålet med disse var nemlig blot at trække tiden, da Omoijuanfo efterfølgende afskærmede bolden ved hjørneflaget. 

Igen skal det nævnes, at selvom vi ofte kommer frem til afslutninger efter korte hjørnespark, så er de af lav kvalitet. Den samlede xG efter korte hjørnespark er blot på 0,16 eller sølle 0,03 per afslutning. 

Alt i alt kan vi sige, at Brøndby ikke har fået nok ud af sine hjørnespark i denne sæson. Vi får færre afslutninger ud af vores hjørnespark end vores konkurrenter. Derudover er vi for dårlige, når vi endelig får afsluttet efter hjørnesparkene. Vi har således underpræsteret i forhold til vores forventede antal mål.

Det positive er, at vi får et hav af hjørnespark, og en marginal forbedring ved udførslen af disse kan altså gøre os markant mere farlige. 


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim
Kim
3 months ago

Tak for en super analyse der vel er endnu en af de brikker i puslespillet om holdets dårlige performance.