Spillerne bliver ikke betalt for at se godt ud eller gå i de flotteste sko. De bliver kun betalt for at præstere det maksimale i hver eneste kamp - Alexander Zorniger

Historien om romerlyskampen og Brøndbys dobbeltkamp imod AaB

Historisk tilbageblik på den famøse romerlyskamp mellem AaB og Brøndby på Aalborg Stadion i 1995.

Billede fra AaB-Brøndby under romerlyskampen

Normalt tager det kun 90 minutter plus det løse at afgøre en Superliga-kamp. Kampen mellem AaB og Brøndby den 1. september 1995 var dog alt andet end normal, da det her tog over et halvt år før, at Brøndby IF hev en 3-0-sejr i land i, hvad der senere blev kendt som Romerlyskampen.

Romerlyskampen er gået over i historien som en af de mest famøse i dansk fodboldhistorie, og det var bestemt ikke uden grund.

Skovdahls gule hær jagtede mesterskabet

Brøndby gik ind til 1995/1996-sæsonen med store forventninger. Året forinden var Ebbe Skovdahls tropper sluttet på andenpladsen i Superligaen, og holdet var dermed tilbage i toppen efter, at Interbank-krisen næsten havde kørt klubben i sænk. Målet var at sikre det første danske mesterskab siden 1991, og truppen var om sommeren blevet forstærket af Peter Møller, Lars Olsen og Auri Skarbalius, imens man også holdt på de største profiler.

På trods af ambitionerne fik Brøndby en halvskidt start på sæsonen. I løbet af sommermånederne blev det til et pinligt 3-1-nederlag på udebane til AGF og et endnu værre nederlag på 1-4 på hjemmebane til fck.

Nederlaget til fck kom få dage før udekampen i Aalborg, og det betød, at Brøndby blot lå nummer syv efter seks spillerunder, fire point efter AaB på førstepladsen. Skovdahl skulle bruge en hurtig genrejsning, og målet var en sejr i Aalborg.

10 Bo Hansen

Skovdahl kunne stille et slagkraftigt hold, hvor en kerne af unge og fremadstormende danske spillere som Per Nielsen, Kim Daugaard og Bo Hansen blev støttet af erfarne kræfter i form af blandt andet Mogens Krogh, John ”Faxe” Jensen og Kim Vilfort.

Romerlyskamp i tæt tågeslør

Selvom kampen blev spillet en fredag aften, var det et tætpakket Aalborg Stadion, der ventede holdet fra Vestegnen. 12.450 tilskuere dukkede op, hvoraf de cirka 200 var Brøndby-fans. De medrejsende tilhængere gjorde sig allerede bemærkede ved kampstart.

Her blev der affyret, hvad BT i deres kamprapport betegnede som ”kolossale mængder fyrværkeri og romerlys”, hvilket ”indhyllede det aalborgensiske fodboldstadion i et tæt tågeslør”, hvilket medførte, at kick off blev udskudt med fem minutter.

Ni minutter inde i opgøret bragte Peter Møller Brøndby på 1-0, hvilket igen affødte antændelsen af store mængder pyroteknik i gæsteafsnittet. Dette fik dommer Knud Erik Fisker til at udsende en advarsel over højtaleranlægget, hvor tilskuerne fik at vide, at flere romerlys på tribunen ville medføre, at han fløjtede kampen af. Denne advarsel gentog han ved starten af anden halvleg.

Alligevel blev forløsningen over Per Nielsens mål til 2-0, hans første for Brøndby nogensinde, i det 74. minut for meget for mange tilhængere, der fejrede målet med endnu flere romerlys.

Det fik Fisker til prompte at blæse kampen af til stort raseri for fans i begge ender af stadion. Umiddelbart efter stormede både politi og kontrollører grønsværen for at holde fans adskilt, da, hvad BT kaldte, ”utallige AaB-tilhængere” stormede imod udebaneafsnittet. Medierne var hurtige til meget passende at døbe opgøret, ’romerlyskampen’.

Fiskers beslutning blev efterfølgende kritiseret hårdt af Per Bjerregaard, der til TV2 argumenterede for, at kampen sagtens kunne have været genoptaget og, at der ingen fare var på færde, hvis man blot ventede på, at røgen forsvandt.

På daværende tidspunkt var det ikke ulovligt at anvende romerlys, som det er i dag. Romerlysene blev solgt i fanshops side om side med merchandise som t-shirts og flag, og det var først i 1999, at de blev ulovlige. Netop fordi romerlys ikke var ulovlige på daværende tidspunkt, kunne Brøndby heller ikke taberdømmes for at afbryde kampen.

Divisionsforeningens Disciplinærudvalg meldte efterfølgende, at kampen burde have været færdigspillet, men det nægtede samtidig at kritisere Knud Erik Fisker.

To kampe i Aalborg på samme dag

Selvom AaB i første omgang blev taberdømt, endte det med, at de sidste 16 minutter alligevel skulle spilles. Det skete i forbindelse med en pokalkvartfinale i Aalborg den 6. april 1996, hvor man først spillede pokalkampen og bagefter de resterende 16 minutter og 47 sekunder af ligakampen.

På dette tidspunkt havde Brøndby fået rettet op på den sløje sæsonstart og lå nummer et i Superligaen – et point foran AGF på andenpladsen. AaB derimod var dumpet ned på femtepladsen og var nu hele 12 point efter.

Brøndby havde da også fået en fin start på foråret, der blev åbnet med en 3-0-sejr på udebane over fck i Parken. Herefter fulgte en 1-0-sejr på hjemmebane over AGF i Spar Cuppen, en ligacup, der blev afholdt i 1996, og to gange uafgjort imod henholdsvis Viborg og Herfølge i ligaen.

Brøndby gjorde kort proces i pokalkampen, hvor Thomas Thøgersen scorede kampens første mål allerede efter syv minutter. Efter de 90 minutter havde Brøndby sikret en 4-1-sejr, og dermed skulle der gøres klar til at genoptage Superliga-kampen.

Begge hold skiftede kraftigt ud, hvorefter de resterende 16 minutter og 47 sekunder af romerlyskampen blev sat i gang.

Ruben Bagger nåede i slutminutterne at sætte endnu et søm i AaB’s kiste, da han lukkede og slukkede til 3-0 i det 88. minut – 218 dage efter, at Per Nielsen havde scoret til 2-0.

Brøndby endte med at gøre arbejdet færdigt i Superligaen, hvor Skovdahls gule hær sikrede sig klubbens sjette mesterskab nogensinde, og altså det første siden 1991. Mesterskabet blev også det første af tre i streg, den eneste gang Brøndby nogensinde har formået det, og genrejsningen var altså komplet.

Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub, og vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af den gule og blå familie med noget på hjertet. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og Instagram, og på den måde sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.