Det lignede længe en 0-0 kamp, fordi vi var impotente og havde en metroseksuel boldmassage, som var kønsløs hen over midten. - Troels Bech

Brøndbys første mesterskab: I 1985 kom guldet til Vestegnen

Vi dykker ned i historiebøgerne og fortæller historien om, da Brøndby i 1985 blev danske mestre for første gang.

Brøndby fejrer sit danske mesterskab i fodbold i 1985.

Der var en del røde øjne og trætte tilskuere, da Brøndby klokken 10.30 den 27. oktober 1985 tog imod Køge Boldklub på Brøndby Stadion. Dagen forinden havde klubben nemlig sikret det danske mesterskab for første gang nogensinde, da AGF tabte på hjemmebane til Lyngby. Med hele fire kampe tilbage at spille kunne Brøndby altså tillade sig at fejre mesterskabet.

Spillerne havde også fejret titlen, og måske derfor var de lang tid om at komme i gang imod Køge, der lå sidst i ligaen. Allerede efter 22 minutter kom Brøndby bagud 0-1, og det var først i anden halvleg, at cheftræner Tom Køhlerts tropper for alvor fik sat sig på opgøret.

Presset kulminerede i en udligning fra Anders Sundstrup, der sparkede et fladt indlæg fra Claus Nielsen i kassen. Ti minutter før tid sikrede selvsamme Claus Nielsen sejren, da han gjorde det til slutresultatet 2-1. Herefter kunne festlighederne for alvor begynde.

Formand Per Bjerregaard og borgmester Kjeld Rasmussen blev begge slæbt ud under bruseren af de fejrende spillere inden, festen efterfølgende blev rykket over i Brøndby Hallen, hvor spillernes koner og de mange fans ventede.

Tom Køhlerts tropper kørte modstanderne over

1985-sæsonen var blot Brøndbys fjerde i Danmarks bedste fodboldrække, men mesterskabet kom ikke som en overraskelse. De tre første sæsoner i det fineste selskab havde budt på tre fjerdepladser. Det var tydeligt, at klubben var i fremgang.

Brøndby var dog ikke tilfredse med blot at spille med i toppen. Man jagtede mesterskabet med alt, hvad man havde lige fra oprykningen i 1982.

”Målet var stensikkert at blive Danmarks bedste fodboldhold. Der var bare en retning derudaf, og den skulle følges,” fortalte Brian Chrøis, der blev årets spiller i Brøndby i 1980, til Vilfortpark.dk sidste år.

Denne tankegang gennemsyrede både spillertruppen og resten af klubben. Ambitionerne var store og viljen til at nå dem enorm.

”Vi ville bare vinde. Tom [Køhlert] ville vinde, Per [Bjerregaard] ville vinde, og spillerne ville vinde. Vi ville ud og give alt for klubben,” erindrer Chrøis om tilgangen til kampene i starten af 1980erne.

Vindermentaliteten var også tydelig på banen, hvor Brøndby som regel dominerede. Der blev trænet hårdt i hverdagen, og spillerne var derfor i god form i forhold til mange af konkurrenterne. Den fordel betød, at Brøndby spillede aggressivt og offensivt. Når modstanderne havde bolden, pressede man højt på banen, og man forsøgte altid at spille sig ud af problemerne og holde bolden i egne rækker.

LÆS OGSÅ: Den urørlige rekord: Da Brøndby smadrede Pioneren med 16-1

Det suveræne mesterskab

At Brøndby havde gang i noget stort var tydeligt allerede fra starten af turneringen. De gul-blå gik ubesejret igennem de første 11 spillerunder selvom, spillet ikke rigtig flød. Hele syv af disse kampe endte nemlig uafgjort og fire af disse blev 0-0.

De mange uafgjorte kampe viste dog også, at Brøndby var utrolig svære at slå. Selv når det ikke for alvor spillede på banen, blev resultaterne stadig sikret, og man hang på i topstriden.

Efter den første halvdel af sæsonen, hvor en halvanden måned lang sommerpause startede, lå Brøndby på fjerdepladsen. Fem sejre, otte uafgjorte og to nederlag var det blevet til i de første 15 kampe. Hullet op til Næstved IF på førstepladsen var tre point, og de var dermed indenfor rækkevidde. Den sidste kamp før pausen blev dog tabt med 2-0 på hjemmebane til Kastrup, og sommerpausen var altså tiltrængt.

Brøndby brugte sommeren på at deltage i Toto Cuppen, hvor man mødte Admira Wien, Lech Poznan og IFK Göteborg. Pausen fra ligaen lod til at have en positiv effekt.

I den første kamp efter pausen sikrede et mål af angriber Anders Sundstrup revanche imod Kastrup, der blev besejret med 1-0. Sejren startede endnu en succesfuld stime, hvor Brøndby gik 13 kampe i træk uden nederlag. I løbet af denne stime blev det også til hele ti sejre i træk, og undervejs blev både AGF og Næstved besejret på udebane. Sejrsstimen bragte de gul-blå på førstepladsen, og man var nu på vej imod det forjættede mesterskab.

Især sejren over AGF med seks spillerunder igen var afgørende. Før kampen havde Brøndby aldrig besejret AGF i Aarhus, men det lavede et sent mål af Henrik Jensen om på. Brøndby kom fra det jyske med en 1-0-sejr i bagagen, og mesterskabet var næsten i hus.

Efter sejren over Køge i mesterskabskampen havde Brøndby hele ni point ned til AGF. Det var selvsagt et kæmpe forspring på daværende tidspunkt, hvor en sejr blot gav to point. Da mesterskabet var sikret, gik luften dog af ballonen. De sidste tre kampe bød på to uafgjorte og et nederlag inden, at vi officielt blev kronet som mestre i Ikast i sidste spillerunde.

Mesterskabet blev startskuddet til en af de mest succesfulde perioder i Brøndbys historie. I 1986 indførte klubben fuldtids professionalisme som den første klub i Danmark, og året efter blev den børsnoteret som den anden klub i verden. Inden på banen fulgte man op på mesterskabet ved at vinde yderligere fire mesterskaber og en pokaltitel samt spille sig i UEFA Cup-semifinalen før Interbank-kollapset i 1992.

LÆS OGSÅ: Brøndbys første pokaltitel: Vilfort og Laudrup i hopla sikrede hvidklædte Brøndby sejren


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på XFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments