Det er den bedste følelse, jeg nogensinde har prøvet. - Simon Makienok (Sagt efter sejren i Horsens i 2013)

Tom Køhlert: Den ultimative Brøndby-mand

Læs historien om klublegenden Tom Køhlert og hør, hvordan det var at spille for manden, der gjorde mere for Brøndby end nogle andre trænere.

Brøndby fejrer sit danske mesterskab i fodbold i 1985.

Da Brøndby IF i november 1985 vandt sit første danske mesterskab, var det med en ung Tom Køhlert på sidelinjen. Han blev, i en alder af blot 31 år, gjort til cheftræner seks år forinden efter en lang karriere som både spiller og senere ungdoms- og assistenttræner i klubben.

Mesterskabet var kulminationen på flere års hårdt arbejde, hvor cheftræneren havde været med til at rykke grænserne for de præstationer, man kunne forvente fra en dansk fodboldklub.

LÆS MERE: Brøndbys første mesterskab: Da guldet kom til Vestegnen

Små 29 år senere færdiggjorde Køhlert sin fjerde og sidste tørn som cheftræner for Brøndby, da han halvvejs gennem 2008/2009-sæsonen overtog de tøjler, han modvilligt havde taget imod, til Kent Nielsen.

I løbet af sin tid på Vestegnen etablerede Køhlert både sig selv som en af klubbens største trænere nogensinde, men måske endnu vigtigere som den ultimative klubmand.

Tom Køhlerts karriere:

Som spiller:

Klubber:

  • Glostrup IF32
  • Brøndbyvester IF
  • Brøndby IF

62 kampe og et mål for Brøndby IF.

Som træner:

  • Brøndby IF
  • Roskilde Boldklub
  • Vallensbæk IF
  • Gilleleje FK

Titler:

  • Dansk mester: 1985 og 2002
  • Pokalmester: 2008
  • Royal League: 2007

Kilde: Brondbystats

En mand forud for sin tid

At Køhlert fik chancen som cheftræner så tidligt, var ingen tilfældighed. Han havde spillet på førsteholdet sammen med klubformand Per Bjerregaard, men ansættelsen var langt fra en vennetjeneste.

Køhlert imponerede som ungdomstræner, hvor hans dedikation og trænertalent skinnede igennem. Han imponerede i sådan en grad, at Rudolf Larsen, medstifter af Brøndby IF og Bjerregaards far, anbefalede at gøre den unge træner til chef for førsteholdet.

Det viste sig at være en god beslutning. Under Køhlert tog Brøndby syvmileskridt fremad, og i 1982 debuterede klubben i den bedste række – den daværende første division. Ambitionerne var dog langt større end det.

Se højdepunkterne fra Brøndbys første kamp i den bedste række her.

”Målet var stensikkert at blive Danmarks bedste fodboldhold,” fortalte Brian Chrøis, årets spiller i Brøndby i 1980, til Vilfortpark.dk sidste år om tiden efter oprykningen.

Sammen med Bjerregaard var Køhlert den store drivkraft bag fremgangen.

”Det var en periode, hvor Brøndby ligesom overhalede alle de større klubber indenom,” fortæller John Helt, der kom til Brøndby fra Lyngby i 1984, til Vilfortpark.dk. ”Det var et meget progressivt og energisk miljø. Og det var Bjerregaard, Køhlert og en lang række folk omkring dem, der havde det her fælles engagement.”

LÆS MERE: 7-1! Da Brøndby debuterede i det gode selskab

Det var i dette miljø, at Køhlert excellerede og udviklede sig som træner.

”Tom var på samme måde meget engageret og detaljeret. Mere detaljeret end mange andre trænere på det tidspunkt,” fortæller Helt.

”Han var mere på den enkelte mand, end jeg havde oplevet med andre trænere tidligere. Han var nede i detaljen, så vi hang sammen, og der blev arbejdet med tingene på en meget grundig måde.”

På banen kom Køhlerts tropper fremad i et højt tempo i, hvad Chrøis beskrev som “overfaldsfodbold”. Det var offensiv fodbold, hvor spillerne presserede højt på banen og forsøgte at flytte bolden fremad hurtigt efter, at den blev erobret.

Eller som angriberen Anders Sundstrup engang beskrev spillestilen til Tipsbladet:

“Folk var ret enige om, at vi var specielle i forhold til tiden. Vi løb for hinanden og udnyttede de rum, der kom. De offensive løbemønstre var han fantastisk til. Han introducerede også presfodbolden, og han gjorde meget ud af, at vi skulle spille os ud af situationerne.”

Selvom Brøndby i starten af firserne formåede at tiltrække en lang række dygtige spillere udefra på grund af den stærke kultur i klubben, så formåede Køhlert også at få det bedste ud af sine spillere. Helt, der nåede 39 landskampe for Danmark, erindrer, hvordan Køhlert gik længere end konkurrenterne for at udvikle truppen.

”Det der var helt karakteristisk ved Tom var, for mig, at han nørdede på en måde som mange trænere gør i dag. På den måde søgte han hele tiden nye indsigter. Hvor andre trænere spillede klassiske ting uden at forny sig, var Tom meget detaljeret.”

”Den der detaljerigdom gjorde, at han var forud for sin tid. Vi fik også mere individuel træning, end vi oplevede i andre klubber. Han snakkede meget med de enkelte spillere om, hvordan man kunne forbedre sig – både individuelt men også i forhold til balancen på holdet. Med sine analytiske evner og sådan nogle ting, kunne han have haft en stor karriere i dag.”

Efter det historiske mesterskab i 1985 forlod Køhlert Brøndby for at tage til Roskilde Boldklub. Her blev han i seks år inden, at han i 1991 vendte tilbage til Vestegnen som ungdomstræner for Brøndby.

Se højdepunkterne fra da Brøndby blev mestre for første gang.

Brandslukkeren

Selvom Køhlert var med til at rykke grænser som cheftræner i 1980’erne, bliver han blandt mange bedst husket for sine bedrifter i ungdomsafdelingen.

Som ungdomstræner var han med til at polere og færdigudvikle en lang række af Brøndbys bedste spillere. Spillere, der både mærkede hans kontante stil men også opmærksomheden på de små detaljer og det individuelle fokus.

En af de spillere Køhlert sendte videre i systemet var Daniel Agger. Efter Aggers gennembrudssæson fortalte han Tipsbladet om Køhlerts betydning for sin succes.

”Da jeg spillede på Danmarksserie-holdet, gik det helt galt [med Aggers temperament red.]. På et tidspunkt hev Tom fat i mig og sagde: ”Ved du hvad, nu må dig sammen. Vi kan ikke have dig her i klubben.” Jeg fik virkelig en i røven af ham.”

Når Brøndby havde brug for hjælp, var det altid Køhlert, der blev ringet til. Og han var altid klar til at hjælpe. Tre gange, i 1999, 2002 og 2007, blev han kaldt ind som nødløsning på førsteholdets cheftrænerpost.

”Der blev ringet til Tom, hver gang lokummet brændte, og hver gang gik han ind og læste sin opgave rigtig flot,” fortalte Per Nielsen til Ritzau i 2020. ”Han var helt klart klubbens mand, men han var også en knaldhamrende dygtig træner.”

Det så man I 2002, hvor Køhlert overtog førsteholdet fra Åge Hareide, der trak sig i foråret. På det tidspunkt var Brøndby ved at smide, hvad der ved vinterpausen lignede et ellers sikkert mesterskab væk, men Køhlert fik holdet tilbage på ret kurs.

Selvom mesterskabet stod på spil, tøvede trænerlegenden ikke med at stole på de unge Brøndby-drenge, han kendte fra ungdomsholdet. Da Brøndby var bagud 1-0 i Parken til fck i næstsidste spillerunde og skulle bruge mindst ét point for at holde førstepladsen, gav han Thomas Kahlenberg debut med 20 minutter igen.

Mads Jørgensen udlignede, som de fleste nok husker, i det 89. minut, og Køhlert fik ugen efter sit andet mesterskab som Brøndby-træner.

I 2007 blev Køhlert kaldt ind som cheftræner for fjerde og sidste gang. Her skulle han rydde op efter René Meulensteen og Anders Bjerregaards rod.

Med unge egenudviklede spillere som Kasper Lorentzen, Mike Jensen, Martin Spelmann, Daniel Wass og Anders Randrup i truppen, fik han rykket Brøndby tilbage på sporet. Da han gav staffetten videre til Kent Nielsen halvvejs gennem 2008/2009-sæsonen, lå Brøndby på førstepladsen og var i pokalsemifinalen. I løbet af hans sidste omgang på posten vandt klubben endda pokalturneringen og Royal League.

Tom Køhlert forlod Brøndby endegyldigt i vinteren 2010 efter at have fungeret som talentspejder i sin sidste tid i klubben. Både på og udenfor banen var han en af de mest indflydelsesrige personer i klubbens rige historie.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments