Jeg vil vove den påstand, at når Brøndby går ud til en kamp, er der næsten garanti for god fodbold og underholdning - Peter Schmeichel (Sagt før pokalfinalen i 1989, som Brøndby vandt.)

7-1! Da Brøndby debuterede i det gode selskab

Historisk tilbageblik på Brøndbys første kamp i Danmarks bedste fodboldrække, hvor BIF slog B1909 med 7-1 på Brøndby Stadion.

Brøndbys holdbillede fra 1982

Der var lagt op til folkefest på Vestegnen, da Brøndby den 28. marts 1982 debuterede i Danmarks bedste fodboldrække – den daværende 1. Division. Modstanderen var fynske B1909, der ligeledes var nyoprykker, og hele 3.077 tilskuere var mødt op på Brøndby Stadion. Forventningerne var nemlig store, og ambitionen var at spille med i toppen af ligaen allerede fra starten af.

Brøndby havde året inde sikret oprykning fra anden division på dominerende vis med hele 85 mål i 30 kampe. Cheftræner Tom Køhlert havde ganske vidst mistet en af holdets store stjerner i Finn Laudrup, der gik på pension efter oprykningen, men til gengæld var Michael Laudrup vendt hjem til Brøndby efter et ophold i KB – forløberen til fck.

Derudover talte holdet blandt andet de senere de senere landsholdspillere Ole Østergaard, Brian Chrøis, Bjarne Jensen og John Frandsen.

Brøndbys startopstilling:
 1. Claus Christensen
 2. Ole Østergaard
 3. John Widell
 4. Peter Hertz
 5. Jim Stjerne Hansen
 6. Brian Chrøis
 7. Bjarne Jensen
 8. John Frandsen
 9. Michael Laudrup
 10. Flemming Søborg Hansen
 11. Anders Sundstrup

Den blot 17-årige Michael Laudrup var allerede på dette tidspunkt regnet som det største talent dansk fodbold længe havde set, og allerede i debuten imod B1909 viste han hvorfor.

Efter 24 minutter havde den unge Laudrup allerede scoret to gange, og ved pausen førte Brøndby med hele 4-0. Målet til 4-0 var en langskudsperle af Jim Stjerne Hansen, der senere blev generalsekretrær i DBU og en af dansk fodbolds mest magtfulde mænd.

Modstanderne fra B1909 manglede flere stamspillere, da en diarré-epidemi var brudt ud i spillertruppen. Derudover måtte gæsterne rejse til Vestegnen i privatbiler, da deres bestilte spillerbus aldrig dukkede op i Odense.

Brøndby havde dermed gode arbejdsforhold denne søndag på Brøndby Stadion, hvilket blev udnyttet til fulde. I anden halvleg scorede Brøndby yderligere tre gange og sikrede en 7-1-sejr i debuten. Michael Laudrup tegnede sig undervejs også for to oplæg til mål.

Kampens målscorere:

1-0 Michael Laudrup
2-0 Michael Laudrup
3-0 Anders Sundstrup
4-0 Jim Stjerne Hansen
5-0 Ole Østergaard
5-1 Jesper Petersen
6-1 Bjarne Jensen
7-1 Steen Jørgensen

Fremsynede Køhlert sikrede offensiv fodbold

At Brøndby skulle køre de fynske modstandere over i en sådan grad, skyldtes især holdets filosofi. Cheftræner Tom Køhlert, der senere skulle føre klubben til to mesterskaber, 1985 og 2002, ville have sit hold frem over stepperne med offensiv fodbold. Spillestilen krævede teknisk dygtige spillere, der kunne holde bolden i egne rækker og flytte den hurtigt.

”Han var længere fremme end alle andre,” fortalte angriber Anders Sundstrup senere Tipsbladet om Tom Køhlert.

”Det kunne man også se, når vi lavede så mange mål. Folk var ret enige om, at vi var specielle i forhold til tiden. Vi løb for hinanden og udnyttede de rum, der kom. De offensive løbemønstre var han fantastisk til. Han introducerede også presfodbolden, og han gjorde meget ud af, at vi skulle spille os ud af situationerne.”

Denne tankegang så man imod B1909 allerbedst i det sidste mål til 7-1. Her spiller Brøndby bolden op nede fra forsvarskæden på imponerende vis. På trods af sejren for længst er sikret, bevæger spillerne sig konstant for hinanden og finder banens tomme rum. Med stor teknisk sikkerhed bevæger de bolden fremad. Især de små afleveringer mellem John Frandsen, Laudrup og Bjarne Jensen er imponerende, og det samme er Flemming Jørgensens hovedstødsassist til en helt fri Steen Jørgensen foran B1909s mål.

Køhlerts tropper fremhævede også den særlige kultur, han skabte i Brøndby. En vinderkultur bygget på hårdt arbejde, der vil sende yngre fans tanker hen imod Alexander Zornigers Brøndby.

”Han var en fantastisk træner og en hård hund. Vi var i kanontræning, når når de andre gearede træningen ned, gearede han op,” fortalte forsvarsspiller John Widell til Tipsbladet, imens Brian Chrøis til samme medie bakkede op om den påstand:

”Der var fuld knald på til træning, og alt, hvad vi lavede, var hundrede procent. Vi havde det rigtig sjovt, men der blev gået til den hele vejen rundt.”

Sejren blev starten til noget stort

Brøndby gik som beskrevet ind til sæsonen med forhåbninger om at spille med i toppen. Og det mål blev opfyldt. BIF sluttede på fjerdepladsen med 14 sejre undervejs. Det var blot fire færre end mestrene fra OB.

Halvvejs gennem sæsonen, på sin 18-års fødselsdag i juni, fik Michael Laudrup debut på det danske landshold som den første Brøndby-spiller nogensinde, og ved årets udgang vandt han titlen som Årets Danske Fodboldspiller anno 1982 – ligeledes som den første Brøndby-spiller.

1982-sæsonen gav også Brøndby muligheden for at spille i Parken for første gang, hvor man gæstede KB. Forud for kampen førte KB-træner John Kramer sig frem i medierne, da han lovede at tage en pakke bleer med til det unge Brøndby-hold. Det blev dog Brøndby, der kunne grine til sidst, da kampen i Parken endte med 0-0 og KB sluttede sæsonen som nummer næstsidst med samme antal point som B1909.

I de følgende to år sikrede Køhlerts tropper yderligere to fjerdepladser inden, at Brøndby i 1985 endelig vandt sit første mesterskab.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments