At der kommer så mange mennesker til så vigtig en kamp på en normal hverdag og støtter op om det her, viser bare, hvor mange der vil det her, og det viser, hvor mange der holder med denne klub. - Simon Makienok (Sagt i 2013)

Videresalgsklausuler og solidaritetspenge: Spillerne, der kan forgylde Brøndby

Vi kigger på, hvilke spillere, der kan sikre Brøndby millioner denne sommer, hvis de bliver solgt.

Billede af Jesper Lindstrøm fra, da han spillede i Frankfurt.

Morten Frendrup bliver i disse dage rygtet fra Genoa til alskens europæiske storklubber. Hvis han ender med at blive solgt, bliver det rigtig lukrativt for Brøndby, der har en videresalgsklausul på 15 % på Frendrup.

Genoa-midtbanespilleren er langt fra den eneste tidligere Brøndby-spiller, der kan sikre os millioner denne sommer. Hvis man inkluderer både videresalgsklausuler samt de såkaldte solidaritetspenge, er der mange gode muligheder for at Brøndby kan score transferindtægter uden at skulle sælge egne spillere.

Vi kigger her nærmere på, hvilke spillere, der kan sikre Brøndby ekstra indtægter denne sommer, hvis de skifter klub.

Videresalgsklausuler

Det er naturligvis i videresalgsklausulerne, at man henter de store penge. Det oplevede Brøndby senest, da Jesper Lindstrøm blev solgt fra Eintracht Frankfurt til Napoli i 2023, hvilket sikrede Brøndby over 20 millioner kroner.

Brøndby har lige nu en blanding af højtprofilerede spillere i udlandet samt yngre spillere, der stadig jagter det store gennembrud på videresalgsklausuler.

Hvordan fungerer videresalgsklausuler?

Videresalgsklausuler er en almindelig del af aftalen mellem en købende og sælgende klub, når der handles med unge og talentfulde spillere.

Her sikrer den sælgende klub sig en procentdel af salget, hvis den købende klub sælger spilleren videre. Almindeligvis får den sælgende klub kun en del af selve overskuddet fra videresalget.

Det vil sige, at hvis Klub A køber en spiller fra Klub B for 10 mio. kroner og 25 % videresalg af overskuddet, og sælger ham videre for 20 mio. kroner, så får Klub A 25 % af overskuddet på 10 mio. kroner. Altså 2,5 mio. kroner.

SpillerKlubVærdi
Morten FrendrupGenoa112 mio. kr.
Mads HermansenLeicester City67 mio. kr.
Hany Mukhtar*Nashville SC67 mio. kr.
Yousef SalechIK Sirius13,4 mio. kr.
Oscar SchwartauNorwich City9,5 mio. kr.
Andreas BruusTroyes6 mio. kr.
Oskar FalleniusDjurgården IF6 mio. kr.
Anton SkipperSarpsborg2,2 mio. kr.
Spillerværdier er taget fra Transfermarkt.de. Værdierne er blot estimater.
*Der har aldrig været nævnt en videresalgsklausul i forbindelse med salget af Mukhtar. Da han kun var 24 år, da vi solgte ham, vil det dog give mening, hvis der er en videresalgsklausul.

Morten Frendrup er blevet rygtet til både Liverpool, West Ham og Juventus i løbet af de seneste måneder. Senest har italienske journalister skrevet, at Genoa har afvist et bud på 187 millioner kroner fra West Ham på vores tidligere midtbanestjerne.

Frendrup er altså både det mest sandsynlige skifte af ovenstående spillere, men han er også det mest lukrative for Brøndby. Udover videresalgsklausulen på 15 % skal man også huske på, at Frendrup kom til Brøndby som 13 årig fra Holbæk, og Brøndby derfor også skal have 4,75 % i solidaritetspenge såfremt, han skifter til en klub udenfor Italien.

En dark horse til et stort skifte er Mads Hermansen. Han stod fantastisk for Leicester City, da de sikrede oprykning til Premier League før sommerpausen, men klubben er i økonomiske problemer. Leicester har svært ved at leve op til Premier Leagues Profit and Sustainability Rules, og de er i fare for at få fratrukket point. Derfor kan de blive tvunget til at sælge spillere, og en ung spiller som Hermansen vil være attraktiv for mange klubber.

Der ligger også en pæn gevinst og venter, hvis Yousef Salech forlader svenske IK Sirius. Brøndby har ifølge Tipsbladet en videresalgsklausul på 25 % på angriberen, der blev solgt for 4,5 millioner kroner i vinters. Siden skiftet til Sverige har Salech lavet otte mål i 13 kampe, og han er lige nu nummer tre på topscorerlisten i Allsvenskan.

Med den globale angribermangel in mente er det ikke svært at forstå, hvis større klubber har brandvarme Salech på ønskelisten.

I Frankrig leder Andreas Bruus lige nu efter en ny klub. Det er dog ikke sikkert, at det kommer til at gavne Brøndby. Troyes rykkede i den forgangne sæson ned til den tredje bedste række, og Bruus sad på tribunen i sæsonens ti sidste spillerunder. Han spillede blot 12 kampe i den forgangne sæson, og det virker usandsynligt, at Troyes får de 11 millioner kroner, de betalte Brøndby for højre backen tilbage ved et salg. Brøndby vil dog få solidaritetspenge fra Bruus, der spillede for Brøndby i hele sin ungdom, hvis han skifter land.

Derudover har Brøndby også videresalgsklausuler på folk som Skipper, Fallenius og formentlig Mukhtar. Ingen af dem forventes dog at skifte klub denne sommer.

Solidaritetspenge

Solidaritetspenge udbetales hver gang en spiller skifter over landegrænser. Fem procent af transfersummen fordeles blandt de klubber, der udviklede spilleren fra han var 12 til 23 år.

Her er der altså betydeligt færre penge at hente for Brøndby, men til gengæld kan klubben score flere små beløb henover en spillers karriere, hvis han skifter klub ofte. For eksempel kan Brøndby igen få penge for Lindstrøm, hvis Napoli sælger ham til en klub udenfor Italien.

Hvad er solidaritetspenge?

Solidaritetspenge er en FIFA-regel, der sikrer, at klubber, der har bidraget til at udvikle en spiller også bliver kompenseret økonomisk, når han skifter klub. I alt vil 5 % af transfersummen gå til klubberne, der har udviklet spilleren.

Hver gang en spiller skifter mellem to klubber i forskellige lande får alle klubber, han har spillet for, da han var mellem 12 og 23 år en procentdel af transfersummen.

Årene mellem 12 og 15 kompenseres med 0,25 % af transfersummen, imens der er 0,5 % for hvert år mellem spillerens 16 og 23 års fødselsdag.

Solidaritetspenge gives uanset om den sælgende klub laver overskud eller ej. Til gengæld gives pengene kun, hvis en spiller skifter land. Der er altså ikke solidaritetspenge til Brøndby, hvis Jesper Lindstrøm skifter til en anden italiensk klub.

Da Brøndby solgte Mads Hermansen til Leicester City, sendte vi for eksempel 350.000 kroner videre til Næsby Boldklub, hvilket svarede til 1 % af pengene. Hermansen spillede nemlig for Næsby indtil, at han var 15,5 år gammel.

Det er værd at bemærke, at Brøndby vil være berettiget til solidaritetspenge for samtlige spillere, der har opholdt sig i klubben i løbet af deres ungdom. Det er derfor selvfølgelig et enormt antal spillere. I oversigten forneden har vi kun inkluderet de mest interessante spillere.

Solidaritetspenge

SpillerKlubVærdi
Rasmus HøjlundMan Utd485 mio. kr.
Andreas ChristensenBarcelona298 mio. kr.
Jesper LindstrømNapoli164 mio. kr.
Pierre-Emile HøjbjergTottenham134 mio. kr.
Christian NørgaardBrentford134 mio. kr.
Enis BardhiTrabzonspor48,5 mio. kr.
Gustaf NilssonUnion SG45 mio. kr.
Jannik VestergaardLeicester City22 mio. kr.
Oscar SchwartauNorwich City9,5 mio. kr.
Andrew HjulsagerGent9 mio. kr.
Andreas PyndtSilkeborg IF6,7 mio. kr.
Nikolai LaursenHeracles6,7 mio. kr.
Patrick OlsenSlask Wroclaw4,1 mio. kr.
Spillerværdier er taget fra Transfermarkt.de. Værdierne er blot estimater. Det varierer fra spiller til spiller, hvor mange procent, Brøndby får af transfersummen. Det afhænger nemlig af, hvor lang tid spilleren spillede i klubben.

Listen over tidligere Brøndby-spillere, der kan indbringe os solidaritetspenge er lang, og den indeholder nogle af landets tungeste fodboldnavne.

Rasmus Højlund kommer næppe til at skifte klub denne sommer, men i niveauet lige under ham er der flere spillere, der meget vel kan finde nye arbejdsgivere snart. Manchester United forventes dog at hente angriberen Joshua Zirkzee i Bologna snart, så det kan være, at de vil sende Højlund videre. I så fald vil Brøndby blive kompenseret for de år, han brugte på Vestegnen før, at han tog til fck.

Jesper Lindstrøm er det mest oplagte bud. Han havde en forfærdelig debutsæson for Napoli, og italienerne lader til at have mistet tålmodigheden med ham. Lyon har ifølge franske medier jagtet ham i noget tid, og de ligner lige nu det mest sandsynlige bud på en ny klub. Det er positivt for Brøndby, da en permanent transfer til Frankrig vil sikre solidaritetspenge.

Andreas Christensen kan også ende med at skulle finde en ny klub. Han har været en profil for Barcelona siden, at de hentede ham på fri transfer, men spanierne mangler penge. Flere europæiske storklubber holder efter sigende øje med landsholdsspilleren, der dog foretrækker at blive hos Barcelona. ‘AC’ spillede seks år fra Brøndby, mellem han var 10 og 16 år, så det er desværre de “billige” år, vi bliver kompenseret for.

Et lignende billede tegner sig hos Christian Nørgaard. Han er ligeledes glad hos Brentford, og kommer næppe til at skifte klub, men han er blevet 30 år nu, og det er ved at være sidste chance for et skifte til en større adresse. Han har været en god midtbanespiller i Premier League i en årrække nu, og hans kontrakt udløber tilmed næste sommer. Det kan være tid til at sælge ham for Brentford.

En tredje dansk EM-spiller, Pierre-Emile Højbjerg, er til gengæld mere motiveret til at finde en ny klub. Han startede kun inde otte gange i Premier League for Tottenham i den seneste sæson, og han skal ud derfor formentlig ud og finde en ny arbejdsplads. Højbjerg er blevet rygtet til både Borussia Dortmund og Atletico Madrid, og hvis han forlader Spurs, bliver det næppe i en billig handel. Højbjerg var i Brøndby fra, da han var 14 til, at han blev 16 år.

Derudover er der en række mindre profilerede spillerede tidligere talenter, der kan indbringe lidt. De har dog så lav værdi, at det næppe kommer til at rykke det helt store for Brøndbys indtægter.

Hvem tror du skifter klub denne sommer? Giv din mening til kende i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på XFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments