Jeg synes godt, at man kan inkludere Faxe-tribunen under Brøndby-ånden. Der synes jeg Brøndby-ånden kommer mest til udtryk. - Kim Vilfort

Hvem er Sean Klaiber? Højt topniveau men skadesbekymringer

Hvem er Sean Klaiber? Læs vores portræt af Brøndbys nye højreback, hvor en hollandsk fodboldekspert fortæller om nyindkøbets styrker og svagheder.

Brøndby-spilleren Sean Klaiber

Fredagens Deadline Day bød vanen tro på en kanin i hatten, da Brøndby kort før lukketid præsenterede Sean Klaiber som ny spiller i en handel, der menes at koste cirka ni millioner kroner. Den 29-årige højreback kommer til Vestegnen fra Eredivisie-klubben Utrecht, og han har skrevet under på en kontrakt, der løber frem til sommeren 2025.

Hvem er Sean Klaiber?

Navn: Sean Desmond Klaiber
Fødselsdag: 31. juli 1994 (29 år)
Nationalitet: Surinamer/hollænder
Position: Højreback
Tidligere klubber: Utrecht, Dordrecht, Ajax
Landskampe: 3 kampe for Surinam, 4 kampe for Holland U21

Følg Sean Klaiber på sociale medier her:

En typisk hollandsk forsvarsspiller

Som de fleste Brøndby transfers denne sommer er Klaiber ikke en spiller, som ret mange Brøndby-fans er bekendt med. Han kommer dog til Vestegnen med et flot CV. Det tæller blandt andet 179 kampe i den hollandske Eredivisie, optrædener i både Champions League og Europa League samt tre landskampe for Surinam og et ophold i storklubben Ajax. Han er derfor også en spiller, der har et godt navn i Holland.

”Før han tog til Ajax, var han ’the best of the rest’ i Holland. Altså den bedste back, der ikke spillede for enten Feyenoord, Ajax eller PSV,” fortæller Koen Snijders, hollandsk fodboldekspert fra fodboldpodcasten De Derde Helft.

Han beskriver Klaiber som en typisk hollandsk forsvarsspiller med et højt niveau både teknisk og taktisk. Klaiber kan derfor også fungere som både traditionel back såvel som wingback.

”Klaiber er en fysisk stærk og relativt hurtig back. Han er rigtig stærk en imod en, og han har intet imod at gå med frem.”

”Han er en all rounder. Han kan både spille i en 5-3-2 eller 4-3-3. Han kan også passe ind i en 4-4-2, men den formation er der ingen hollandske hold, der bruger. Han er både i stand til at gå til baglinjen a la [Jordi] Alba i Barcelona, men han kan også lave de dybe indlæg ind i feltet fra 30 meter ude,” fortæller Snijders.

Han beskriver også Klaiber som en spiller, der passer bedst ind på et hold, der spiller direkte og forsøger at udnytte omstillinger og kontraangreb. Til gengæld er Klaiber mindre effektiv, når han har mindre plads imod hold, der står dybt på banen.

Erik Ten Hags udvalgte

Klaiber fik sin debut for Utrecht i 2013/14-sæsonen, og få år senere var han en af holdets vigtige spillere. Som en af de lokale drenge på holdet, blev han også både kulturbærer og fanfavorit. Hans popularitet blev ikke mindre af, at han i 2018 tog en Ajax-trøje, en af Utrechts rivaler, ud af hænderne på holdkammeraten Zakaria Labyad, der havde byttet sig til den. Han kunne ikke tillade, at han tog den på efter kampen.

På trods af modviljen imod Ajax endte Klaiber og Labyad ironisk nok begge i hovedstaden ikke længe efter. Da cheftræner Erik Ten Hag tog fra Utrecht til Ajax i 2017, udpegede han nemlig sine to tidligere spillere som transfermål. Den nuværende Manchester United-manager hentede således Klaiber til hovedstaden i 2020 som reserve for Noussair Mazraoui.

Klaiber havde en fin første sæson for Ajax, hvor han spillede 15 ligakampe og var med til at vinde både mesterskabet og pokalturneringen. Han fyldte kompetent ind på holdet, når Mazraoui sad ude med sine hyppige småskader. Herefter gik det desværre galt. I sommerpausen før 2021/22-sæsonen pådrog Klaiber sig en slem korsbåndsskade, hvilket kostede en hel sæson på sidelinjen.

”Han kom aldrig rigtig tilbage fra skaden,” erindrer Snijders. ”Han forlod Ajax og tog tilbage til Utrech sidste år, men han mistede sin plads på holdet til Hidde ter Avest. Utrechts fans er kede af, at han forlader klubben, men de siger også: ”vi fik aldrig den gamle Klaiber tilbage, så det er godt for ham, at han kan prøve noget nyt.””

På trods af skaden nåede han dog i sidste sæson stadig at spille 30 ligakampe. Alligevel hænger den alvorlige skade stadig tungt over ham. Den seneste sæson var nemlig Klaibers næst dårligste i karrieren målt på antal mål/assists per minut. Kun i 2017/18-sæsonen bidrog han med færre mål og assists per spillede minut.

Klaibers effektivitet per sæson:

2022/2023: 447 minutter per mål/assist
2021/2022: Ingen kampe pga. skade
2020/2021: 233 minutter per mål/assist
2019/2020: 268 minutter per mål/assist
2018/2019: 423 minutter per mål/assist
2017/2018: 1436 minutter per mål/assist
2016/2017: 299 minutter per mål/assist
2015/2016: 342 minutter per mål/assist
2014/2015: 310 minutter per mål/assist

Selvom Klaibers CV er imponerende, er han derfor også en handel, der kan gå i vidt forskellige retninger.

”Hvis Brøndby kan få ham helt klar, så bliver han en fantastisk tilføjelse til den danske liga, tror jeg. Men han kan også blive en af de spillere, der aldrig rigtig kommer tilbage fra sin korsbåndsskade.”

Hvorvidt Brøndby formår at få Klaiber tilbage til det niveau, der fik Ten Hag til at håndplukke ham, må tiden vise.   


Hvad synes du om købet af Sean Klaiber? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Du kan følge De Derde Helft på Spotify og Instagram.

Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997 på Brøndby Stadion. Mange årig sæsonkortholder på Sydsiden og rejsende fan til udebanekampe i Danmark og Europa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments