Vi har bestyrelsesmøde kl. 10:30-14:00, og derefter tager jeg gerne en kop kaffe med alle, der ønsker at udtrykke deres mening - Oscar

Ekspertvurdering af Kowalczyk: Brøndby får hårdarbejdende piratfisk

Vi ser nærmere på Brøndbys nyindkøb, polske Mateusz Kowalczyk, og giver dig to polske sportsjournalisters ekspertvurderinger.

I 1999 hentede Brøndby den polske midtbanespiller Rafal Niznik i polske LKS Lodz, og nu, 24 år efter, følger en anden ung polak i hans fodspor. Brøndby har nemlig hentet den 19-årige midtbanespiller Mateusz Kowalczyk i LKS Lodz. Kowalczyk har fået en fire-årig kontrakt i Brøndby, og han er hentet efter en flot sæson, hvor han var med til at sikre LKS Lodz oprykning til den bedste række.

I sidste sæson tegnede han sig for seks mål og fire assists, og ifølge den polske avis Gazeta Wyborca henter Brøndby ham blandt andet foran foran storklubben Legia Warszawa, de regerende mestre Rakow Czestochowa samt flere unavngivne Serie A-klubber.

Hvem er Mateusz Kowalczyk?

Navn: Mateusz Kowalczyk
Fødselsdag: 16. april 2004 (19 år)
Nationalitet: Polsk
Position: Central midtbanespiller
Tidligere klubber: LKS Lodz
Landskampe: 2 kampe for Polen U18 og 6 kampe (1 mål) for U19

En midtbanespiller, du hader at spille imod

Kowalczyk fik sit helt store gennembrud i sidste sæson, hvor han startede inde 24 gange for LKS, der endte som vindere af den næstbedste række. Han bed sig fast i startopstillingen allerede fra starten af sæsonen, men missede en række kampe med en skade i mellem september og november.

På trods af sin unge alder spillede han dog en stor rolle på den centrale midtbane, hvor han imponerede og altså tiltrak sig opmærksomhed fra både Polen og udlandet.

”Hans kælenavn burde være ”piratfisken”, fordi hans spillestil minder mig om dyret,” fortæller den polske sportsjournalist Mariusz Bielski fra mediet Wprost til Vilfortpark.dk.

”Han er typen man hader at spille imod på midtbanen. Han er altid i ryggen på dig, altid i bevægelse, og han giver dig ingen tid til at reagere med bolden. Når du får den og prøver at sætte tempoet ned, så mister du den med høj sandsynlighed til ham sekundet efter. Han er meget aktiv på banen, arbejder altid hårdt, og han kan lide at presse modspillerne. Han har også drive til at gå fremad og hjælpe både angriberne og fløjene. Han er en meget talentfuld felt-til-felt-midtbanespiller.”

”Hans vigtigste styrke er hans vedholdenhed. Han opgiver aldrig en bold under nogen omstændighederne, og han er ikke bange for at arbejde hårdt på banen uanset, hvor meget han skal ofre sig for holdet.”

Kowalczyk, med sin fine teknik og arbejdsraseri, er definitionen på en moderne midtbanespiller, fortæller sportsjournalist Szymon Janczyk, der dækker polsk fodbold og LKS tæt for sportsmediet Weszlo.com.

”Han har gode tekniske evner. Måden han kontrollerer bolden på, og hvad han kan med bolden ved sine fødder, når han fører den ind på den sidste tredjedel af banen er blandt hans styrker,” fortæller Janczyk til Vilfortpark.dk

”Han er I bund og grund et produkt af de moderne akademier; en kreativ midtbanespiller, der er lavet til moderne fodbold.”

LKS Lodz er ikke en klub, der får mange klokker til at ringe blandt danske fodboldfans, men klubben er en af de større i Polen. Den har vundet to polske mesterskaber, senest i 1998, og en enkelt pokaltitel. I sidste sæson havde de for eksempel i gennemsnit 9.075 tilskuere. Det ville have placeret dem i den øverste halvdel af Ekstraklasa over blandt andet Lechia Gdansk og mestrene fra Rakow. Kowalczyk er altså vant til pres fra omverden, og han er ikke en mand, der lader sig kue af opmærksomhed fra fans og medier.

LKS Lodz-fans.
LKS Lodz-fans. Billede: Bluntman1908/Wiki Commons

”LKS er en ret stor klub i Polen, og presset for at sikre oprykning var stort. Han har brugt et par år i LKS, og han er vant til presset fra klubben og fansene,” forklarer Janczyk om nyindkøbet.

Kowalczyks evne til at modstå og trives under pres, er også noget Bielski fremhæver.

”Jeg kan forsikre dig om, at presset er stort i LKS. Sandheden er, at jeg aldrig har set nogen frygt i Kowalczyk. Han ligner en fyr, der trives med presset, og det motiverer ham. Han er selvsikker, og jeg tror ikke, at presset [i Brøndby red.] bliver et problem,” forklarer han.

Ambitiøs men med mangler på fysik og modenhed

At skrive kontrakt med unge spillere med udviklings -og videresalgspotentiale er en del af den nye Brøndby transfer strategi under Global Football Holdings. 19-årige Kowalczyk passer umiddelbart perfekt ind i forhold til strategien – akkurat som købet af Justin Che.

LÆS OGSÅ: Ekspert om Justin Che: Brøndby får en hurtig og offensiv back

Et skifte fra den næstbedste polske række til Brøndby er dog et stort skridt. Derfor har Kowalczyk selvfølgelig også nogle svagheder, han skal arbejde med.

”Han mangler noget bevidsthed på banen som i, hvor han skal løbe hen og hvornår. Det gav ham ikke store problemer i LKS, men vi skal huske på, at det var den næstbedste række i Polen. At vænne sig til intensiteten i Danmark kan blive udfordrende for ham. Som mange andre unge spillere, skal Kowalczyk også udvikle sig en smule fysisk, hvilket er tydeligt,” fortæller Bielski.

Begge svagheder er noget Janczyk også genkender.

”Jeg tror ikke, at hans hoved er helt på samme niveau som hans evner [med bolden red.]. Derudover er han ikke den største fyr. Han skal forbedre sig fysisk for at konkurrere med de mere erfarne spillere på et højere niveau. Han taber nogle gange dueller på grund af sin manglende fysik.”

Han påpeger derudover, at den unge midtbanespiller døjer lidt med modenheden.

”Det eneste problem med hans karakter er, at jeg håber, at hans tankegang om, at han bliver en stor stjerne ændrer sig. Han skal være mere ydmyg. Det er hans primære problem.”

På trods af spørgsmålstegnet ved modenheden er der dog to karaktertræk, som begge eksperter fremhæver: arbejdsomhed og ambitioner.

”Han er en virkelig hårdtarbejdende fyr, der er fuldt koncentreret om fodbold. Jeg har aldrig hørt om nogle disciplinære problemer med ham,” fortæller Bielski

Det er netop den stærke moral, der har bragt Kowalczyk så langt. Det endda på trods af han som ungdomsspiller ikke blev set som værende god nok til Legia Warszawas akademi.

”Det er ikke længe siden, at han var på reserveholdet, hvor han arbejdede utrolig hårdt for at komme op på førsteholdet og bevise sit værd. Han har ikke altid været et stort talent, men han har arbejdet rigtig hårdt for at komme til, hvor han er i dag. Det har været en lang rejse,” siger Janczyk.

Nu hvor Kowalczyk så har bevidst sit værd og er en eftertragtet mand i Polen, viser hans ambitioner sig endnu en gang. I stedet for at tage det ”lette” valg og blive i hjemlandet, trækker ambitionerne ham altså til Vestegnen.

”Han vil forbedre sig, og han vil udvikle sin karriere ved at erobre en stærkere liga end den polske. Det beviser hans ambitionsniveau,” uddyber Bielski, der også fortæller at mange polske fans allerede ser det som sikkert, at Kowalczyk en dag når A-landsholdet.

Om end der stadig er noget vej til A-landsholdet, har Kowalczyk allerede fået sin debut på de polske ungdomslandshold. Han har spillet to kampe for U18-landsholdet og seks kampe for U19-landsholdet, hvor han også har scoret et enkelt mål. Sidste sommer startede han endda inde tre gange ved U19-EM, hvor han var med til at spille uafgjort imod Italien.

Hvad synes du om købet af Mateusz Kowalczyk? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997 på Brøndby Stadion. Mange årig sæsonkortholder på Sydsiden og rejsende fan til udebanekampe i Danmark og Europa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments