Brøndby er min klub i Danmark , og hvis jeg skal væk herfra, må de smide mig ud - Martin Retov (Sagt i 2008, hvor Retov blev spurgt, hvorvidt kaosset i klubben kunne få ham til at skifte klub)

Ekspert om Yuito Suzuki: En sand playmaker med stort potentiale

Vi ser nærmere på nyindkøbet Yuito Suzuki i dette portræt, hvor en japansk sportsjournalist deler sin indsigt i, hvilken type spiller Brøndby får.

Billede af fodboldspilleren Yuito Suzuki fra Japan.

Traditionen tro har Brøndby taget sig god tid i sommerens transfervindue. Nu sker der dog endelig noget igen, da den japanske midtbanespiller Yuito Suzuki har underskrevet en kontrakt med Brøndby, der løber frem til 2027. Den 21-årige midtbanespiller kommer til fra Shimizu S-Pulse, der til daglig spiller i den næstbedste japanske række. Han kommer på anbefaling af Global Football Holdings’ scoutingnetværk ifølge en kilde med kendskab til transferen. 

Suzuki var i foråret udlejet til franske Strasbourg, hvor han fik tre førsteholdskampe i Ligue 1. Før det var han fast mand i startopstillingen for Shimizu S-Pulse i J League i 2,5 år. Derudover er han fast starter for Japans olympiske U23-landshold. 

Hvem er Yuito Suzuki?

Navn: Yuito Suzuki (鈴木 唯人)
Fødselsdag: 25. oktober, 2001
Nationalitet: Japansk
Position: Offensiv midtbanespiller
Tidligere klubber: Shimizu S-Pulse, Strasbourg
Landskampe: 8 kampe og 1 mål for Japans U23-landshold

En ambitiøs og teknisk god midtbanespiller

Brøndby har allerede forstærket midtbanen i dette vindue med Mateusz Kowalczyk. Det var dog åbenbart ikke nok, og nu får Brøndby så endnu en teknisk god spiller i form af Suzuki. Japaneren, der bliver 22 år til oktober, kommer til Danmark med 83 kampe og fem mål fra den japanske J League på CV’et. Brøndby-fans kan dermed godt tillade sig at have store forventninger. 

LÆS OGSÅ: Eksperter om Mateusz Kowalczyk: Brøndby får en hårdtarbejdende piratfisk

“Han er alsidig rent offensivt,” fortæller sportsjournalist Dan Orlowitz til Vilfortpark. Orlowitz dækker japansk fodbold for den engelsksprogede avis Japan Times, og han har fulgt Suzuki længe. “Han kan spille offensiv midtbane, fløj og angriber. Han er komfortabel på alle positioner oppe foran i bund og grund, og han er en sand playmaker.”

“Han er meget fokuseret på det offensive og på at være omdrejningspunktet. Han har derudover respekt for sine trænere,” fortsætter han.

Suzuki har længe været en af de få lyspunkter på et ellers ret skidt kørende Shimizu S-Pulse-mandskab. Han var allerede i 2020 rygtet til både Belgien og Skotland af det internationale fodboldmedie GOAL. Mediet døbte ham endda Minamino 2.0 efter den nuværende AS Monaco-stjerne, som han i øvrigt også deler agent med.

Suzuki kom dog først afsted til Europa i januar efter, at Shimizu S-Pulse rykkede ud. Her skiftede han som bekendt til franske Strasbourg på en lejekontrakt for resten af 2022/2023-sæsonen.

Det er bestemt ikke tilfældigt, at den unge midtbanespiller kunne sikre et skifte til Ligue 1 på trods af nedrykningen, fortæller Orlowitz. 

“Han er hurtig, stærk med bolden, dribler godt og har godt overblik samt præcise afleveringer. Han har været lidt ustabil, men det kan diskuteres, hvor meget af det, der er hans skyld og, hvor meget der skyldes, at S-Pulse har været et dårligt hold i flere sæsoner.”

Selvom Suzuki har været en profil for sit hold i lang tid, kan han stadig blive endnu bedre. At blive matchet på højere niveau til træning og kamp vil hjælpe. 

“Teknisk har han et rigtig højt loft. Han er stadig ung, og han kan udvikle sig meget. Det, der bliver vigtigt, er at komme på et hold, hvor han kan få spilletid, og så tror jeg, at man vil se ham matche statistikkerne fra hans ældre landsmænd som Keito Nakamura (14 mål i den østrigske liga for LASK i sidste sæson red.), Ayase Ueda (22 mål i den belgiske liga i sidste sæson for Cercle Brügge – netop skiftet til Feyenoord red.) og lignende og så tage et skridt videre til en større og stærkere klub,” forklarer Orlowitz. 

Ambitioner trækker Suzuki til Europa

Det har skræmt mange Brøndby-fans at Suzuki kommer til fra den næstbedste række. Med til den historie hører dog, at den japanske liga, akkurat som Norge og Sverige, følger kalenderåret. 2022-sæsonen sluttede i november sidste år, hvorefter han altså skiftede til Strasbourg i slutningen af januar. Suziki har derfor reelt kun spillet i J2 League i en lille måneds tid. Af samme grund har han kun optrådt tre gange i den næstbedste række.

Siden hjemkomsten fra Frankrig har Suzuki næppe manglet bejlere. Han har dog prioriteret at forblive i Europa for at udvikle sig mest muligt. 

“Jeg vil ikke betegne hans situation sådan, at han ikke er blevet samlet op af en bedre japansk klub,” siger Orlowitz.

Billede fra Shimizu S-Pulses hjemmebane. Foto: YCDI2020/Wiki Commons

“Man skal forstå, at enhver japansk spiller med ambitioner om landsholdet skynder sig til Europa. Mange er skiftet denne sommer alene på lejeaftaler eller permanente skifter, og det er ikke svært for agenterne at sikre dem muligheder.”

“Det er let, hvis du er en spiller som Yuito, der i høj grad er i spil til Japans olympiske trup, at træffe den beslutning og forsøge at få erfaring fra udlandet under bæltet. Det er måske ikke ensbetydende med succes i første forsøg, men han vil tydeligvis give det endnu et skud.”

Det er altså en ambitiøs ung spiller, der kommer til Vestegnen. Ligeledes er det en spiller, der allerede har brugt tid i Europa og brugt tid på at vænne sig til niveauforskellen og akklimatisere sig til den europæiske livsstil og kultur på og udenfor træningsbanen. Suzuki bør derfor få lettere ved at falde til og slå igennem i Brøndby end, hvis han kom direkte fra Japan. 

Begge dele er noget, der minder om købet af Justin Che. Han valgte ligeledes det svære skifte til Brøndby frem for at være en stjerne i hjemlandets svagere liga.

LÆS OGSÅ: Ekspert om Justin Che: Brøndby får en lynhurtig og offensiv back

“Da han er ung og allerede har brugt tid i kontinentet, tror jeg, at han er i en stærk position i forhold til at tilpasse sig. Jeg tror, at Denmark bliver et meget bedre landingssted for en japansk spiller end Frankrig, og hans tidligere erfaringer vil komme ham til gode med holdet såvel som udenfor banen,” forudser Orlowitz. 

Suzuki har siden 2021 været en del af et utrolig talentfuld japansk U23-landshold. Han er en af hjørnestenene på det hold, der går efter at vinde medaljer ved OL i Paris.

Som et led i japanernes forberedelse har de i løbet af det seneste år mødt flere af Europas bedste U21-landshold. Suzuki er startet inde i de seneste otte venskabskampe for U23-landsholdet. Her har de slået England og Portugal, imens det er blevet til uafgjort imod Holland, Tyskland og Italien, samt smalle nederlag til Belgien, Schweiz og Spanien. Suzuki kom endda på tavlen i kampen imod Belgien.

Hvad synes du om det købet af Yuito Suzuki? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af den gul-blå familie. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

 | Website

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
thorbjørn
thorbjørn
11 months ago

Han virker da interessant, men er det det vi har brug for – en offensiv spiller. Brug ressorcerne et andet sted.