Det er den bedste følelse, jeg nogensinde har prøvet. - Simon Makienok (Sagt efter sejren i Horsens i 2013)

Tallene lyver ikke: CV koster Brøndby dyrt hver sommer

Brøndbys sommerstatistik under sportsdirektør Carsten V. Jensen har været katastrofal. Vilfortpark.dk ser nærmere på statistikken og analyserer årsagerne.

Billede af Carsten Vagn Jensen, der er sportsdirektør i Brøndby.

Sommeren er ikke en sjov tid at være Brøndby-fan, hvis man lader resultaterne i Superligaen påvirke sit humør. Eller det har den i hvert fald ikke været siden, at Carsten V. Jensen blev ansat som sportsdirektør i juli 2019.

Juli og august er faktisk blevet til rædselsmåneder for Brøndby IF i en sådan grad, at kun det hold Ole Bjur sammensatte forud for den famøse 2012/2013-sæson, hvor BIF næsten rykkede ned, har et lavere sæsongennemsnit end, hvad CV’s tropper har præsteret i de seneste to sæsoner, og pilen peger kun én vej.

Så dårlige har CV’s somre været

Vilfortpark.dk har sammenlignet pointgennemsnittene for sommermånederne (juli + august) for alle Brøndbys sportsdirektører siden, at positionen blev indført i juni 2006 med ansættelsen af Anders Bjerregaard. Siden dengang er jobtitlen blevet skiftet et par gange, men vi gør ikke forskel på, hvorvidt der var tale om sportschefer, sportsdirektører eller fodbolddirektører.

NavnPeriodePoint per kampMål per kampKampe
Anders Bjerregaard2006-20091,401,4520
Ole Bjur2011-20130,78114
Per Rud2013-20151,671,56
Troels Bech2015-20191,92,3520
Ebbe Sand*2019000
Carsten V. Jensen2019 –1,131,138
*Ebbe Sand var kun sportsdirektør fra januar til juli i 2019, og han har derfor ingen data på denne liste

For retfærdighedens skyld har vi udelukkende inkluderet de somre, hvor den sportslige ansvarlige har haft jobbet i hele transferperioden. Da Brøndby har haft en uheldig vane med at udskifte på positionen om sommeren betyder det, at følgende sæsoner er ekskluderet:

  • 2006/2007 – Anders Bjerregaard blev ansat den 20. juni
  • 2013/2014 – Per Rud blev ansat den 2. juli
  • 2015/2016 – Troels Bech blev ansat den 15. juni
  • 2019/2020 – Carsten V. Jensen blev ansat den 10. juli

Derudover er 2010/2011-sæsonen ekskluderet, da Brøndby gik uden sportsdirektør mellem Anders Bjerregaards fyring i december 2009 og Ole Bjurs ansættelse i december 2010. Sidst men ikke mindst er corona-sæsonen 2020/2021 ekskluderet, da denne først startede i september.

Brøndby handler sent under CV

Da Superligaen er en af de ligaer i Europa, der starter sæsonen først, er det åbenlyst en fordel at have sin trup mere eller mindre klar så tidligt som muligt. Dette har CV ikke været god til, hvis man sammenligner med især forgængeren Troels Bech, der har været den mest succesfulde Brøndby-sportsdirektør.

NavnAntal spillere hentetGennemsnitsdato for køb
Anders Bjerregaard1316. juli
Ole Bjur611. august
Per Rud78. august
Troels Bech2613. juli
Carsten V. Jensen*1228. juli
*I 2020 løb transfervinduet fra 15. juli til 5. oktober. Vi har her konverteret dagene til at passe med det normale transfervindue. Fjerner man købene fra det år, vil gennemsnitsdatoen være den 21. juli. Datoen for køb er udregnet fra den 15. juni, hvor det danske transfervindue åbner. Indkøb foretaget før denne dato (f.eks. spillere hentet på fri transfer), er derfor sat som værende køb den 15. juni.

CV har flere gange udtalt, at man kan få gode tilbud, hvis man er tålmodig og venter. Og det har da også vist sig at være sandt med købene af Andreas Maxsø og Blas Riveros, der begge har været kæmpe succeser. Desværre har denne filosofi også medført det pinlige pointgennemsnit på 1,13.

I denne strategi ligger der en kæmpe mængde passivitet. Klubben kan ganske vist godt sætte en række positioner, der skal forstærkes på forhånd, men når man venter på at æblerne falder fra træet af sig selv, bliver man nødt til at tage, hvad man får. Det er åbenlyst en taktik, der passer en klub med en komplet trup markant bedre end Brøndby, hvis trup har været hullet som en si siden, at CV begyndte at sælge ud af arvesølvet. Det er en luksus, som BIF ikke har råd til, som også medfører, at man laver dyre fejlkøb a la Rasmus Wikström eller Mathias Greve, når kalenderen siger august, og resultaterne lider under manglende kvalitet på banen.

Kronisk spillermangel ved sæsonstart

Under CV har cheftræner Niels Frederiksen flere gange været tvunget til at sætte næsten pinligt svage hold på banen. Hold med spillere, der åbenlyst enten ikke havde niveauet til at starte inde for Brøndby, eller med spillere tvunget væk fra deres normale positioner grundet manglende bredde. Et glimrende eksempel på dette så vi i starten af 2021/2022-sæsonen, hvor Brøndby forsvarede det danske mesterskab ved at starte Superligaen med seks kampe i træk uden sejr, og blandt andet spillede 1-1 imod Vejle med følgende hold.

Brøndby startopstilling til kampen imod Vejle BK den 1. august 2021.
Startopstillingen til Vejle BK – Brøndby IF den 1. august 2021.

Generelt har de manglende indkøb medført en lang række forfærdelige præstationer, og et pinligt lavt antal scorede mål i sommermånederne. Det skal naturligvis nævnes, at vi her har med nogle små sample sizes at gøre rent statistisk, hvorfor varians, som for eksempel kampprogram eller marginaler i de enkelte kampe, kan spille ind.

Når det er sagt, taler tallene deres eget klare sprog. Den eneste sportschef i Brøndby, der har klaret sig dårligere end CV i sommermånederne er Ole Bjur. Han var som de fleste nok husker sportslig ansvarlig i den værste periode af klubbens historie, hvor der både blev kæmpet hårdt med økonomien og flirtet med nedrykningsstregen med Auri Skarbalius på trænerbænken.

Når man tænker på, at CV, som den første i klubbens historie, fik den fine titel som fodbolddirektør, og dermed endnu mere ansvar for den sportslige afdeling end nogle af sine forgængere på posten, er det svært ikke at kalde statistikken for skandaløs. Og samtidig bliver man nødt til at spørge, hvorfor dette mønster gentager sig hver eneste sommer uden, at den sportslige afdeling tilsyneladende lærer af historien.

Denne sæson har naturligvis kun tre kampe under bæltet, og er dermed stadig ung, men der tegner sig et trist billede. I skrivende stund er truppen svagere end ved sæsonstart sidste år, hvilket er en trist præstation i sig selv, og med augusts resterende kampe værende imod fck, OB, AaB og FC Midtjylland, er der ikke meget, der tyder på, at statistikken bliver mærkbart bedre for Brøndby i år. Dermed kan vi endnu en gang se frem til, at der skal leges fangeleg dybt ind i foråret, hvis der skal håbes på europæisk kvalifikation igen, og pilen peger kun på én mand – Carsten Vagn Jensen.

VilfortPark.dk er et nyligt lanceret medie om Brøndby IF. Inspireret af fortidens populære fanzines ønsker vi at producere debatskabende indhold om vor smukke klub. Vi forholder os kritisk til magthaverne på alle niveauer – fra tribunen til ledelsesgangene og banen og dækker klubben kritisk uden kommercielle interesser. Hvis du vil følge med fremover, kan du følge vores arbejde på vores sociale kanaler her: Facebook (Vilfortpark.dk) og Twitter (@Vilfortpark)

/Holdet bag VP.dk

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments