Efter nytår bliver det godt - Per Bjerregaard

Simon Hedlund – Brøndby legende eller skudt helt ved siden af?

Debatindlæg fra Christian Ingemann om, hvilke spillere, der fortjener betegnelsen “legende” i Brøndby.

Logo for kategorien 'Tribunens Stemme' på Vilfortpark.dk

Stærke Brøndby meningsdannere på Brøndby-Twitter påstår, at Simon Hedlund allerede er en Brøndby-legende. Der henvises til hans redning på målstregen under Miraklet i Aarhus, sidst vi vandt mesterskabet.

Men hvordan måler man legendestatus, og kan man overhovedet inddele vores koryfæer i forskellige kategorier? Eller er de legender i hver sin periode? Det har jeg forsøgt at sætte på formel. 

For det første bliver vi nødt til at sætte præmissen. Jeg sparker bolden op, så derfor tager vi udgangspunkt i mit system. Lad os inddele vores største spillere i tre kategorier.

  1. Legende
  2. Ikon
  3. Fanfavorit

Jeg har valgt disse tre kategorier ud fra følgende kriterier:

Legende

Legendestatus gives til spillere, der har haft kæmpe indflydelse på holdet i deres samtid, men som også har været med til at sætte en kulturretning for Brøndby. En retning vi stadig drømmer os tilbage til den dag i dag. Samtidig har legenden statistikken at bakke det op med. De må derudover gerne have været anfører, spillet et højt antal kampe, eller scoret et betydeligt antal mål. 

Ikon

Ikonet er spilleren, der langt hen ad vejen er med på øverste hylde, og banker på døren som legende, men som lige mangler det sidste. Det kan for eksempel være fordi, at en udlandskarriere kommet i vejen eller fordi, at karrieren blev startet i en anden klub end Brøndby. Ikonet er dog stadig en kæmpe personlighed og har haft enorm indflydelse på sit hold i samtiden.

Fanfavoritter

Fanfavoritten er spilleren, som oftest har brugt en stor del af sin karriere udenfor Brøndby, og måske heller ikke har startet sin karriere som ungdomsspiller i klubben. Han kan for eksempel være kommet til som et indkøb men har alligevel formået at vinde vores hjerter. I denne kategori finder vi også spillere, som kunne ligge højere på listen, men som på grund af forskellige årsager ikke kan anerkendes i de højere kategorier.

Hvilken status får fortidens helte?

For det andet skal vi udvælge spillere til de forskellige kategorier, og det er nu, at det bliver svært. Der er cirka 250.000 Brøndby-fans, og derfor findes der også 250.000 forskellige holdninger til, hvem legenderne er.

Lad os starte med de nemme. Det er klart, at både kamprekordholderen og topscoreren hører hjemme her. Bjarne Jensen og Ebbe Sand befinder sig altså til i legende-kategorien. Dernæst synes jeg ikke, at man kan komme uden om Per Nielsen. Han er den mest inkarnerede Brøndby-mand, der findes og en vaskeægte one club player. Heller ikke Kim Vilfort og John “Faxe” Jensen må glemmes her. 

Derudover vil jeg hurtigt lige nævne Ole Bjur, Mogens Krogh og Daniel Agger, der også alle har legendestatus.

Lad os tage næste niveau – ikonerne. Det er dem, der ikke er helt med oppe på legendestatus men som er tæt på. Hurtigt vil jeg smide Bent “Turbo” Christensen, i dag Arensøe, ind. Han kunne sagtens være blevet legende, men han var for lang tid i udlandet. Derudover kan følgende spillere også nævnes i denne kategori: Kim Daugaard, Allan Ravn, Morten Wieghorst og Søren Colding.

Jeg bliver også nødt til at placere to af mine absolutte yndlingsspillere her; Thomas Thøgersen og Dan Eggen. Thøgersen er med for sin indflydelse på Skovdahls gule hær i 1990erne, og Eggen er med for sin solide defensive indsats og det afgørende mål imod Liverpool. Det mål, der stadig gør, at vi den dag i dag aldrig har tabt til Liverpool.

Den sidste kategori, fanfavoritterne, har jeg overladt til folk, der var populære i deres tid i klubben, men som vi nok ikke være det, når der er gået et årti. Her tæller folk som Mattias Jonson, Johan Larsson, Lebogang Phiri og Mike Jensen. Det er også her, vi finder ham, det hele startede med – Simon Hedlund. Med sin feberredning i Aarhus og over 150 spillede kampe, men en ellers ikke alt for imponerende statistik, for klubben, må han ligge i denne kategori for nu.

Udover de åbenlyse vil jeg gerne nævne to mænd, som ikke rigtigt hører til på listen, men som jeg synes fortjener at blive fremhævet. Martin D. Schmidt var et af Danmarks største back-talenter, der var forfærdelig meget igennem som følge af et grimt trafikuheld inden, at han desværre blev tvunget til at stoppe karrieren på grund af skader.

Den anden er Kjeld Rasmussen, der var Brøndby Kommuness borgmester igennem knap 40 år. Uden ham var der ingen Brøndbyernes IF i dag.

Den fuldstændige subjektive liste:

Legender:
Bjarne Jensen, Ebbe Sand, Kim Vilfort, Per Nielsen, John Faxe Jensen, Ole Bjur, Mogens Krogh, Daniel Agger, Ebbe Skovdahl, Tom Køhlert og Per Bjerregaard

Ikon:
Bent ”Turbo” Christensen, Thomas Kahlenberg, Johan Elmander, Kim Daugaard, Allan Ravn, Lars Olsen, Jesper Lindstrøm, Morten Wieghorst, Ruben Bagger, Auri Skarbalius, Uche Ukuchukwu, Søren Colding, Dan Eggen, Thomas Thøgersen og Peter Schmeichel

Fanfavorit:
Johan Larsson, Simon Hedlund, Mattias Jonson, Lebogang Phiri, Peter Graulund, Ruben Bagger, Teemu Pukki, Michael Uhre, Michael Krohn Dehli, Dan Anton Johansen, Mads Hermansen, Morten Skoubo, Jens Riisager, Ole Madsen, Kim Christofte, Bo Hansen, Marc Rieper, Hany Mukhtar, Daniel Wass, Finn Laudrup, Michael Laudrup og Andreas Maxsø

Er du enig med Christians inddeling af fortidens helte? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Alle indlæg i Tribunens Stemme er skrevet af Brøndby-fans. Holdningerne i artiklen repræsenterer ikke nødvendigvis VilfortPark.dks holdninger.

Formålet er at give alle Brøndby-fans en platform, hvorfra de kan bidrage til debatten omkring vores klub. Hvis du har noget, du brænder for og vil skrive om, vil vi meget gerne høre fra dig. Du kan kontakte os her.

Vi håber at mange fans vil deltage diskussionerne her på VilfortPark.dk. Vi opfordrer dog alle til at holde en ordentlig tone, og vi forbeholder os retten til at slette indlæg fra folk, der går over stregen.

Brøndbyernes IF fan siden starten af 90erne, da Thomas Thøgersen, Dan Eggen og Søren Colding kom til Vestegnen. Gammel sæsonkortholder til Sydsiden, nu rykket til langsiden.

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
D.C.
D.C.
11 months ago

Torben Frank da!!

Kim Ege Møller
Kim Ege Møller
11 months ago

Michael Laudrup, Brian Laudrup og Peter Smeichel er i mine øjne alle legender, alene fordi de er dem de er.

Lars Flink
Lars Flink
11 months ago

Først og fremmest er jeg helt enig i at Simon ikke har legende status. Han har været en fin spiller. Helt sikkert, men ikke mere end det.
Hvordan man deler spillerne op og i hvilke kategorier er selvfølgelig personlig præference. Jeg er dog på ingen måde uenig i denne form for opdeling, da det altid kaster en masse gode snakke og debatter af sig. Tror personligt jeg ville have haft familien Laudrup højere oppe. Forstår valget som fanfavorit, ud fra synspunktet at de ikke var i klubben så længe. Havde Per Bjerregaard ikke kunne overbevise Finn Laudrup om, at han skulle være træner, var Michael heller aldrig draget med til Brøndby og hvem ved så var der var sket. Men sådan kan man jo sige om dem alle. Hvis og hvis. Men fint indspark og fede navne !!!

Chris
Chris
11 months ago

Sjovt koncept og spændende lister. Et par kommentarer herfra:

Jeg mener at Uche tilhører legenderne. Han var vel den første ikke europæiske spiller på kontakt i BIF, og var i sine 3 sæsoner med til bl.a. at spille mod Roma. Også nævnt højt oppe på listen over de mest indflydelsesrige udlændinge i dansk fodbold.

Dernæst anser jeg personligt Mattias Jonson som et ikon i Brøndby. Indbegrebet af en BIF fighter, der gav alt i sine kampe.

En mangel på listen er Peter Madsen. For mig en en klar fanfavorit. Magic var elsket af Brøndbys fans, og hadet af modstandernes.

Allan Bitterhoff-Hansen
Allan Bitterhoff-Hansen
10 months ago

Nu hvor Kjeld Rasmussen og Per Bjerregaard nævnes, skal man nok heller ikke glemme Benny Winther og “Røde Jørgen”. De de vel også legender, hvis man ser på deres betydning for klubben i samtiden